Διεθνής εξόρμηση για τη «μάχη» των πλεονασμάτων

Διεθνής εξόρμηση για τη «μάχη» των πλεονασμάτων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:27 Δημιουργία 19/08/19, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Να αξιοποιήσει στο έπακρο το θετικό κλίμα για την Ελλάδα στην Ευρώπη, επιδιώκει ο πρωθυπουργός στις κρίσιμες συναντήσεις του με Μακρόν, Μέρκελ και Ρούτε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλύσει στους συνομιλητές του το πρόγραμμα της κυβέρνησης για μείωση των φόρων και προσέλκυσης επενδύσεων, με στόχο την ανάπτυξη, η οποία θα αποτελέσει και το βασικό «όπλο» της κυβέρνησης για να ζητήσει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να συζητήσει το θέμα με τους εταίρους, είπε πως το ζήτημα αυτό έχει τεθεί και θα συζητηθεί και στις διμερείς και διεθνείς επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός όλο το επόμενο διάστημα. «Ο βασικός μας στόχος, είναι να κερδίσουμε την αξιοπιστία των εταίρων μας. Και αυτό γίνεται μόνο προωθώντας το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο. Κάτι το οποίο το έχουμε κάνει από την πρώτη στιγμή -απόδειξη τα τρία νομοσχέδια που ήδη έχουν ψηφιστεί- και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε όλη τη διάρκεια του 2019. Φαίνεται ότι η οικονομία ανταποκρίνεται θετικά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αναταράξεις στη διεθνή οικονομία. Και εμείς θα κεφαλαιοποιήσουμε το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ότι έχει ήδη τεθεί το θέμα της μείωσης στους δανειστές.

Όπως λένε οι πληροφορίες, εδώ και τέσσερις εβδομάδες ίδιος έχει και επίσημα θέσει το θέμα στις Βρυξέλλες με επιστολή που απηύθυνε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την παράταση της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας μας κατά ένα εξάμηνο.

Στην επιστολή αυτή ο υπουργός αναδεικνύει τη σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι το εξής: Το κράτος κερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών, δανειζόμενο με το χαμηλότερο επιτόκιο της εποχής του ευρώ. Και η επισκόπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνει κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος από τις 101 μονάδες τον Ιούνιο εκτινάχθηκε στις 105.3 μονάδες τον Ιούλιο. Και αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα από το 2008. Κάτι που σημαίνει ότι η ανάπτυξή μας μπορεί να πετύχει τον στόχο του 3%-4%, που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Ο προγραμματισμός του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου είναι να χτίσει βήμα-βήμα, όλες τις αναγκαίες συνθήκες, ώστε να επιτύχει μέσα στο 2020 αυτόν τον στόχο.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ωριμάζουν οι συνθήκες, ώστε να τεθούν πιο ρεαλιστικοί στόχοι.

«Αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές, γιατί να μην μας εμπιστευτούν οι εταίροι μας;», δηλώνει ο πρωθυπουργός.

«Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς αγορές δείχνουν τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση. Αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές γιατί να μην μας εμπιστευτούν οι εταίροι μας.; Τα συγκεκριμένα πλεονάσματα αποφασίστηκαν σε άλλη οικονομική συγκυρία και με τα επιτόκια δανεισμού υπερδιπλάσια των σημερινών», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας συνέδεσε ευθέως τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και στη νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους οι παραδοχές για το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου αναμένεται να αναθεωρηθούν.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, υπέρ της μείωσης του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τάσσεται ο Πιέρ Μοσκοβισί και φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα τον έχει ως σημαντικό σύμμαχό της.

Αν σου άρεσε κάνε