Μητσοτάκης: Το επιτελικό κράτος εκσυγχρονίζει ουσιαστικά τη χώρα
Με το μήνυμα «πρόοδος σήμερα σημαίνει αποτέλεσμα» θέλησε να εστιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημασία που δίνει η κυβέρνηση του στο διυπουργικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια το απόγευμα της Τρίτης.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «στις δημοκρατίες ο πιο πολύτιμος πόρος είναι η πίστη των πολιτών στους θεσμούς που ορίζουν τη ζωή τους. Ο συμβιβασμός με παλιές παθογένειες σημαίνει, σήμερα, συντήρηση.
Πρόοδος σήμερα σημαίνει πάνω από όλα αποτέλεσμα σημαίνει να κάνουμε τις ζωές των πολιτών μας καλύτερες» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας, είπε ότι «στις προηγμένες χώρες μέτρα όπως αυτά που εισάγουμε σήμερα ισχύουν από καιρό».
Ακόμα, υπογράμμισε πως «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται προς ψήφιση διαφορετικό από ότι ήταν και αυτό για μας είναι μια νίκη του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Η αναζήτηση συναίνεσης αποτελεί για εμάς μόνιμο στόχο» συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «μεταρρυθμίζουμε χωρίς να κατεδαφίζουμε, αλλά διεκδικούμε και την συνέχεια. Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε το κράτος καλύτερο προς όφελος των πολλών».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το Υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά, ψηφίζει για όλα τα θέματα και διοικείται από τον πρωθυπουργό. Υλοποιείται ο κώδικας λειτουργίας του Δημοσίου που διοικείται από γραμματείες της ιεραρχίας του Δημοσίου. Ο πολίτης παυει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας. Ο πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας. Λειτουργία μιας νέας επιχείρησης, η έναρξη επαγγέλματος ή η στελέχωση νοσοκομείων και σχολείων γίνεται με μία υπογραφή γενικού διευθυντή. Και σταματούν οι ουρές αφού οι επαφές με το κράτος γίνονται, πλέον, μόνο ηλεκτρονικά είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης , ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι άστοχο να βαφτίζεται συγκεντρωτισμός η παρακολούθηση και ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου.
Μιλώντας για την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σχολίασε πως «δεν κάνουμε τίποτα διαφορετικό από ότι κάνουν όλα τα σοβαρά κράτη. Το να ανεχόμαστε διάσπαρτες απόψεις όπως καθένας έχει την ανεξαρτησία του δεν προάγει την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κόστισε πολλά στη χώρα με αντιφάσεις και δεν μπορεί να μιλά για συγκεντρωτισμό. Η κυβέρνηση αποκτά και κάθετη δομή και οριζόντια με στόχο να προάγουμε την αποτελεσματικότητα και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, είπε ο πρωθυπουργός.
Είπε πως από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.
Απαντώντας στις κατηγορίες για κομματισμό, μίλησε για φωτογραφικές διατάξεις που όριζαν γενικούς και ειδικούς γραμματείς.
«Τίθεται και ανώτατο όριο στο δυναμικό του πρωθυπουργικού γραφείου, κάτι που ίσχυσε ποτέ ως σήμερα», συνέχισε τονίζοντας πως «επιδίωξή μας είναι να προάγουμε το συντονισμό και την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου και το υπουργικό συμβούλιο να δρα ως καλοκουρδισμένη μηχανή εφαρμόζοντας το πρόγραμμα για το οποίο πήρε νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό».
Συνεχίζοντας είπε ότι «η λέξη κομματικοποίηση δεν ταιριάζει σε στόματα που έλεγαν ότι μετά την κυβέρνηση πρέπει να πάρουμε και την εξουσία, ούτε σε εκείνους που αφού εγκαθιστούσαν κομματικούς γενικούς γραμματείς στα υπουργεία, στη συνέχεια έκαναν φωτογραφικές προκηρύξεις για τους προσλάβουν και κάποιοι έπαιρναν φακέλους υποψηφίων στο σπίτι τους».
Τώρα, τόνισε, σε κάθε υπουργείο θεσμοθετείται η θέση του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα ενώ «δικαίωμα υπογραφής έχουν όλοι οι γενικοί διευθυντές που επιλέγησαν με δικές σας διαδικασίες κύριοι της αντιπολίτευσης».
Και συνέχισε: Όσοι κινδυνολογούν για απολύσεις στο Δημόσιο, να παραδεχθούν ότι η ΝΔ αναβαθμίζει το ρόλο των ικανών αξιωματούχων. Τόνισε μάλιστα ότι κάθε γραμμή του νομοσχεδίου έχει συνταχτεί από αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και όχι από νομικό γραφείο του εξωτερικού.
Στη συνέχεια, μίλησε για το ότι γίνεται πράξη η αποπολιτικοποίηση της διαφάνειας και πρόσθεσε πως υιοθετούνται οι αρχές του ΟΟΣΑ. Σημείωσε επίσης πως η ανεξάρτητη αρχή διαφάνειας που συγκροτείται θα εποπτεύει τα θέματα σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε ορίσει υπουργό να τα ελέγχει.
Οι πολίτες πλήρωσαν την οπισθοδρόμηση, η χώρα έμεινε πίσω από τις εξελίξεις, πολλές παθογένειες κακοφόρμισαν, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε πως η πατρίδα χρειάζεται ενιαίο συντονισμό που μαζί με την ισχυρή κυβέρνηση που έχουν επιλέξει οι πολίτες, μπορεί να τα αφήσει πίσω της.