Νέα κόντρα στη Βουλή για τη θέση της Θάνου στην ΕΑ
Ακόμα μια μέρα αντιπαράθεσης στη Βουλή για το μέλλον της Βασιλικής Θάνου στη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν η Τρίτη.
Μιλώντας κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών όπου είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας Κώστας Τζαβάρας αντέτεινε ότι είναι η διάταξη εναρμονίζεται με το ενωσιακό δίκαιο και επέμεινε ότι ήταν παράνομος ο διορισμός της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από τη προηγούμενη κυβέρνηση.
«Πράγματι με το άρθρο 12 παράγραφος 3 του νόμου 3959/2011 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε πείσει τους συνομιλητές της σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι αυτή η τόσο σημαντική θέση του προέδρου και αντιπροέδρου δεν θα επιλέγεται από την εκτελεστική εξουσία αλλά από τη Βουλή. Απαιτεί ομοφωνία της Βουλής ή τα 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων. Όμως, παρόλο που υπάρχει από το 2011 ο νόμος με διάφορα αίολα επιχειρήματα η προηγούμενη κυβέρνηση σας διόρισε χωρίς απόφαση της Βουλής. Προσωπικά είχα αντίρρηση στη Διάσκεψη των Προέδρων που γνωμοδότησε υπέρ του διορισμού σας γιατί είναι παράνομος, δεν έγινε από τη Βουλή αλλά με απόφαση της πλειοψηφίας που στήριζε την κυβέρνηση», είπε ο κ. Τζαβάρας.
«Η αμισθί παροχή υπηρεσιών σας στον πρωθυπουργό δεν σας δημιουργεί τουλάχιστον την ιδιαίτερη τάση να ανταποκριθείτε σε κάποια ανταπόδοση στον πρωθυπουργό; Το χειρότερο που μας λέτε είναι ότι χθες η Ανεξάρτητη αυτή Αρχή που έχει μεγάλη σημασία για τον υγιή ανταγωνισμό συνεδρίασε έκτακτα και λέει να αποσύρουμε τη διάταξη γιατί δεν συμφωνείτε να υπάρχει αμεροληψία σε αυτούς που παίρνουν θέση προέδρου και αντιπροέδρου στην Επιτροπή…» συμπλήρωσε
Στην αναφορά αυτή του κ. Τζαβάρα αντέδρασαν τόσο η κ. Θάνου όσο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, που χαρακτήρισε υποκριτικές τις ενστάσεις του κ. Τζαβάρα για το πρόσωπο της κ. Θάνου.
«Αν αυτές τις ενστάσεις τις είχατε και προηγουμένως, κ. Τζαβάρα, και θα έλεγα έχετε και δίκαιο, γιατί δεν τις εκφράσατε και με την επιλογή του συζύγου της κ. Κεραμέως που ήταν μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Μόνο επανάσταση δεν κάνατε που είπαμε εμείς τότε ότι δεν πρέπει μέλος της Επιτροπής να έχει σχέση με συγγενικά πρόσωπα κομματικών στελεχών. Εμείς όμως το σεβαστήκαμε και βάλαμε μεταβατική διάταξη. Ο κ. Κυριτσάκης (πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού) που είχε συνεργάτη τον κ. Μυλωνάκη ο οποίος την ίδια στιγμή ήταν και συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αυτό δεν έχει σχέση;» τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι, βάσει της ενωσιακής νομολογίας, σε περίπτωση που αλλάξουν οι όροι ή ο τρόπος επιλογής των μελών της, είναι απαραίτητο, για τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης της θητείας τους, να υπάρχει μεταβατική διάταξη.
Παίρνοντας το λόγο, η κ. Θάνου για να απαντήσει στα ερωτήματα που είχαν τεθεί και από αρκετούς βουλευτές, απέρριψε το επιχείρημα του κ. Τζαβάρα ότι ο διορισμός της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι παράνομος γιατί δεν επελέγη από τη Βουλή ή από τα 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος του 2011 και ο κανονισμός του κοινοβουλίου.
«Με ψήφισαν τα δύο κυβερνητικά κόμματα αλλά και άλλα δύο. Το κόμμα σας δεν με ψήφισε και το ΚΙΝΑΛ, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε “παρών”. Ο διορισμός μου είναι καθόλα νόμιμος. Επί 42 χρόνια διατέλεσα δικαστής, κανείς δεν εξέφρασε ψόγο για την αμεροληψία μου ως προέδρου του Αρείου Πάγου ή για τις υπηρεσίες μου αμισθί στο γραφείο του πρωθυπουργού. Αποδέχθηκα την πρόταση για πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού διότι θέλησα να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο την εμπειρία που είχα αποκομίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια», υποστήριξε η κ. Θάνου.
Όπως ισχυρίστηκε, «ούτε νομική ούτε λογική έχουν τα επιχειρήματα» που ακούγονται για το πρόσωπό της και πρόσθεσε ότι «γίνεται προσπάθεια να κηρυχθεί η έκπτωσή μου με βίαιο τρόπο».