Το «οπλοστάσιο» Μητσοτάκη για τα πλεονάσματα
Το «οπλοστάσιό» του ενόψει της διαπραγμάτευσης κορυφής που θα κάνει μέσα στους αμέσως προσεχείς μήνες για τα πρωτογενή πλεονάσματα, προετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρώντας κομβικό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο πρωθυπουργός σε συνομιλία που είχε με εκπροσώπους του Τύπου, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, έδωσε το στίγμα των προθέσεων του και περιέγραψε την επιχειρηματολογία που θα χρησιμοποιήσει στα ραντεβού, που θα έχει με την καγκελάριο Μέρκελ, τον πρόεδρο Μακρόν (τον Αύγουστο), αλλά και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο θα δει τον Σεπτέμβριο, όπως είχε αποκαλύψει το xrimaonline.gr.
Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός χθες, «εφόσον οι αγορές εμπιστεύονται την Ελλάδα, κάτι που πιστοποιήθηκε από τη ραγδαία πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρχει η αντίστοιχη εμπιστοσύνη από τους εταίρους και δανειστές».
Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αποφασίστηκαν σε μια άλλη χρονική, οικονομική συγκυρία και τώρα το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει στους συνομιλητές του ότι η νέα κυβέρνηση θα υποστηρίξει δυναμικά την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, της πάταξης της γραφειοκρατίας και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.
Θα μιλήσει με συγκεκριμένα στοιχεία, θα αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, ενώ θα καταστήσει σαφές ότι υπάρχει ήδη έτοιμη λίστα ιδιωτικοποιήσεων. Θα επικρίνει την πολιτική της υπερφορολόγησης και θα τονίσει την ανάγκη υιοθέτησης ενός διαφορετικού μίγματος οικονομικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θέλει να αποσπάσει κυρίως από τους Γερμανούς και τους Γάλλους ένα «καταρχήν ναι» στην πολιτική απόφαση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και στη συνέχεια, επιστρέφοντας στην Αθήνα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να φανεί συνεπής (στο εσωτερικό και το εξωτερικό) ως προς τις δεσμεύσεις του.
Στον προϋπολογισμό του 2020 δε θα βάλει την δίκη του σφραγίδα, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και στις αποκρατικοποιήσεις και λιγότερο στην επιβολή φόρων ή στην αναδιανομή τους.
Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι με βάση τα πρώτα δείγματα της νέας διακυβέρνησης το Βερολίνο και το Παρίσι θα πειστούν και θα δώσουν στον κ. Μητσοτάκη την ευκαιρία που ζητά. Σύμμαχός του σε αυτή την προσπάθεια θα είναι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την οποία συνομιλεί σταθερά ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας.
Σε κάθε περίπτωση μέσα στον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα έχει καθαρή εικόνα για τις προθέσεις των δανειστών, ενώ θα έχει φανεί και η πορεία των εσόδων μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αλλά και - κυρίως- από την πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων που ψηφίζεται σήμερα και θα αρχίσει να εφαρμόζεται ίσως και από τα τέλη της εβδομάδας. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να συγκεντρώσει σε πρώτο χρόνο 250 εκατομμύρια στα ταμεία του κράτους, ποσό που θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα 300 εκατομμύρια, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος (550 εκατ.) για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.