Μέρα για χάσιμο: «Σήμα» για αστραπιαίες λύσεις
Το στίγμα της πολιτικής που θα ασκήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήδη διαφαίνεται. Αρχικά, γίνεται αντιληπτό ότι ο πρωθυπουργός και τα επιτελεία του είχαν ολοκληρωτικά προετοιμαστεί για την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία, εξού και οι fast track κινήσεις αμέσως μετά την ορκωμοσία.
Δεύτερον, ο πρωθυπουργός αποδεικνύει πως καυτά «μέτωπα» που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, δίχως ούτε μία μέρα να πάει χαμένη.
Τρίτον, επιβεβαιώνεται πως η σκληρή δουλειά έχει ήδη αρχίσει, καθώς τα πρώτα πολύ σημαντικά νομοσχέδια θα ξεκινήσουν να φτάνουν στη Βουλή από τις 23 Ιουλίου.
Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά δείχνει σήμερα να επιβραβεύει τα πρώτα δείγματα της πολιτικής του νέου πρωθυπουργού. Τα υψηλά κέρδη που γράφουν ΔΕΗ και Lamda Develoment, είναι αποτέλεσμα της επενδυτικής αισιοδοξίας ότι επιτέλους διαφαίνεται «φως» τόσο ως προς την επιβίωση της ενεργειακής επιχείρησης όσο και ως προς την άμεση έναρξη της υλοποίησης του project του Ελληνικού. Συν τοις άλλοις, εκπέμπονται μηνύματα εγρήγορσης στις Βρυξέλλες όσον αφορά το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Έτσι, κεφάλαια σήμερα εισέρχονται στους δύο παραπάνω τίτλους στο ΧΑ.
Χατζηδάκης και Γεωργιάδης έθεσαν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ο πρώτος είδε χθες τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, θέτοντας επί τάπητος το στρατηγικό σχέδιο για τη διάσωση της εισηγμένης, ενώ ο δεύτερος συνάντησε τον κ. Αθανασίου, βάζοντας πλώρη για την έναρξη των διαδικασιών για την επένδυση του παλιού αεροδρομίου.
Αναφορικά με τη ΔΕΗ, οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεσή της αφορούν όλη την οικονομία και την τραπεζική αγορά σαφώς, που σημαίνει πως αν σκάσει αυτή η «φούσκα», τότε θα μιλάμε για καταστροφή.
Έτσι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταγράφει όλα τα δεδομένα γύρω από το ζήτημα, ώστε να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στο σχέδιο της ΝΔ για τη ΔΕΗ.
Επιμένει πως σε αυτή τη φάση δεν τίθεται θέμα πώλησης, καθώς λόγω ζημιών δεν ελκύονται οι επενδυτές.
Γνωρίζει πως το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό και δεν αφορά μόνο το τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση, καθώς εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες όπως η Κομισιόν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Τέλος, κιόλας χθες ο επικεφαλής του SSM βρέθηκε στην Αθήνα και είδε τους κκ. Μητσοτάκη και Στουρνάρα, καθώς και τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Η αντιμετώπιση του «βουνού» των 85 δισ. ευρώ είναι τεράστια πρόκληση, με την κυβέρνηση να έχει πλήρη επίγνωση του επείγοντος, για να μπορέσουν οι τράπεζες να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και να απελευθερώσουν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Οικονομίας.
Οι τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειές τους να τα μειώσουν, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν κι άλλα εργαλεία για να πετύχουν τον φιλόδοξο στόχο μονοψήφιων ποσοστών μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι το 2021. Οι ελληνικές Αρχές είναι σε διαβουλεύσεις με την Κομισιόν για ένα ιταλικού τύπου μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια, αλλά οι συζητήσεις τραβούν πολύ. Και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ένα σχέδιο που προβλέπει τη μεταφορά κόκκινων δανείων σε όχημα ειδικού σκοπού. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε υποβάλει την πρόταση αυτή στις ευρωπαϊκές Αρχές, αλλά αναμένεται να το πράξει σύντομα η νέα κυβέρνηση.