Αφιέρωμα στις ελληνικές εκλογές κάνουν οι New York Times, σήμερα, Κυριακή, όπου τονίζουν ότι «οι Έλληνες νιώθουν πληγωμένοι και εξαγριωμένοι μετά από μια δεκαετία άγριας λιτότητας».
«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα τιμωρήσουν ένα συγκεκριμένο άτομο: Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», αναφέρει το άρθρο.
Αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν, ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει το τίμημα στις κάλπες των εθνικών εκλογών και θα χάσει την εξουσία από την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία.
Όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, οι υποστηρικτές του Τσίπρα δηλώνουν ότι μετά από χρόνια λιτότητας, αυτός κατάφερε να ανασύρει τη χώρα από τα βάθη της οικονομικής κρίσης, προσθέτοντας ότι έχει βελτιωθεί η οικονομική εικόνα. Όμως οι επικριτές του χαρακτηρίζουν την πρωθυπουργική του θητεία ως καταστροφική για τη επιχειρηματικότητα, του καταλογίζουν ότι συνέτριψε τη μεσαία τάξη και τον κατηγορούν ότι διάβρωσε τη Δικαιοσύνη.
Η ανάγκη της απόλυτης πλειοψηφίας
Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, είναι βασικό να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, χωρίς να έχει την ανάγκη κάποιου κυβερνητικού εταίρου, που θα μπορούσε να θέσει όρια στην ατζέντα που θα ήθελε να προωθήσει ο αρχηγός της ΝΔ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα υποσχόμενος να ανακουφίσει τους πολίτες από τα βάρη της λιτότητας και το μήνυμά του είχε απήχηση.
Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση
Σχετικά με την επόμενη ημέρα των εκλογών, η εφημερίδα αναφέρει ότι «η νέα κανονικότητα στην Ελλάδα είναι ένας σημαντικά φτωχότερος πληθυσμός με ζωτικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες, όπως η Υγεία και η Παιδεία, πετσοκομμένες έπειτα από περικοπές για να επιτευχθούν οι στόχοι της λιτότητας. Και η ανεργία παραμένει πάνω από 18%, ένα παράδοξα υψηλό ποσοστό για χώρα της ΕΕ».
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας σε αυτές τις εκλογές, αλλά και μεγάλη πρόκληση της επόμενης κυβέρνησης, είναι η φορολογία. Όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, η υψηλή φορολογία σε εισοδήματα και περιουσία έχουν αποδεκατίσει τόσο την ελληνική μεσαία τάξη, όσο και τις επιχειρήσεις.
Επιπρόσθετα, τα ελληνικά δημοσιονομικά παραμένουν επισφαλή. Με το χρέος της χώρας να φτάνει κοντά στο 180% του ΑΕΠ και ένα τεράστιο χρέος που πρέπει να αποπληρωθεί, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στη δημοσιονομική σύνεση και στο να δώσει την ώθηση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Παρ' όλα αυτά υπάρχουν και καλά νέα. Όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, το ελληνικό χρηματιστήριο κάνει ράλι από την αρχή της χρονιάς. Επίσης η προοπτική της ανάληψης της εξουσίας από τη ΝΔ, με σαφή φιλοεπενδυτικό χαρακτήρα, ρίχνει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι τα ομόλογα της χώρας ακόμα βρίσκονται στην κατηγορία «σκουπίδια», το οποίο σημαίνει ότι μόνο οι πιο θαρραλέοι επενδυτές ενδιαφέρονται να τα αγοράσουν, καταλήγει η εφημερίδα.