Τσίπρας: Οι... προηγούμενοι κι εγώ
Με έμφαση στα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων και με «διαφήμιση» για το τις κινήσεις της κυβέρνησης του μετά από το 2015 επέλεξε να τοποθετηθεί στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ ο Αλέξης Τσίπρας, στο πολιτικό σκέλος των δηλώσεων που έκανε μετά από τις εξηγήσεις για τους λόγους που «έσπασε» ο ΣΥΡΙΖΑ το εμπάργκο στον τηλεοπτικό σταθμό του Φαλήρου.
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του το 2015, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «λειτουργείτε λες και η χώρα ξεκίνησε να υπάρχει το 2015. Μην ξεχνάτε ότι η χώρα τον Σεπτέμβριο του 2015 έγιναν εκλογές. Με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι. Το 2009, δεν γνώριζε. Το 2012 δεν γνώριζε.
Το 2015 όταν ανέλαβα είπα την αλήθεια στο ελληνικό λαό, ότι θα συγκρουστώ. Είναι άλλο να λες ψέματα και άλλο να προσπαθείς και να μην έχεις αποτέλεσμα. Πήγα όμως αμέσως σε εκλογές. Είπα στον ελληνικό λαό αυτό κατάφερα» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «ο κ. Σαμαράς εκείνη την εποχή όφειλε να ολοκληρώσει την 5η αξιολόγηση. Με επιλογή του δεν έκανε τίποτα για να την ολοκληρώσει. Επέσπευσε την εκλογή ΠτΔ, αφήνοντας άδεια τα ταμεία, ακριβώς γιατί στο μυαλό του είχε φτιάξει ένα σενάριο αριστερής παρένθεσης».
Για τη στάση των Ευρωπαίων
Μένοντας στο παρελθόν και μιλώντας για τη στάση των δανειστών, ο κ. Τσίπρας είπε πως «η Ευρώπη είχε μπει στη λογική ότι πρέπει να τιμωρηθεί η Ελλάδα για να μην ακολουθήσουν άλλες χώρες».
Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος της Ελλάδας επί θητείας του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, σημείωσε ότι «δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε προβλέψεις. Υπήρξαν εκείνο το διάστημα συνέπειες, όχι τραγικές συνέπειες».
Ακόμα, δήλωσε ότι «το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν στα 238 δισ. και το 2014 ήταν στα 178 δισ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΑΕΠ της χώρας στα 178 δισ. και σήμερα είναι 186 δισ.», είπε αλλά δεν αρνήθηκε ότι, εκείνες τις ημέρες των σκληρών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις με κόστος πολιτικό για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.
Σχολιάζοντας τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «ο Σόιμπλε ήθελε με πάθος να χαλάσει την πιθανότητα να βρούμε συμβιβασμό και η Μέρκελ προσπαθούσε να τον πείσει να άρει τις εμμονές του».
«Ύμνοι» για την οικονομία επί ΣΥΡΙΖΑ
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τη φορολογία. «Το 83% των φόρων επιβλήθηκε με το 1ο και το 2ο Μνημόνιο. Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι η μεσαία τάξη έχασε ετησίως 5.300 ευρώ από το εισόδημά της από το 2010 έως το 2015. Από το 2015 έως το τέλος του 2017, υπάρχει επιστροφή 680 ευρώ ετησίως στο μεσαίο εισόδημα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στα 300.000 λουκέτα, στη μείωση 40% μισθών και συντάξεων έως το 2015. «Η Ελλάδα το 2015 ήταν μια χώρα στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης. Ήταν ηθική μας υποχρέωση να βρούμε τον τρόπο να μην αφήσουμε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού να περιθωριοποιηθεί. Το ΔΝΤ ήθελε το μοντέλο της εξαθλίωσης και το αποτρέψαμε», είπε απαντώντας για την αποτελεσματικότητας της επιδοματικής πολιτικής.
«Σήμερα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σταμάτησαν να μπαίνουν λουκέτα, έχουμε 6,3 δισ. από ξένες άμεσες επενδύσεις. Σήμερα ανοίγουν ξανά επιχειρήσεις, στον τουρισμό ανοίγουν παντού ξενοδοχεία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε και στην εμβληματική επένδυση στην Παπαστράτος.
«Είναι άχαρο και άδικο να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε πολιτική δογματική απέναντι στην επιχειρηματικότητα», είπε και ιδίως για το Ελληνικό παρέπεμψε στην λαϊκή ρήση «εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι».
«Παραλάβαμε ένα οικόπεδο, και σήμερα έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες με διαρκή αγώνα και έγνοια», είπε για το Ελληνικό.