Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Μπηχτές και «καρφιά» ένα χρόνο μετά το εμπάργκο
Με ξεκάθαρες αιχμές κατά του ΣΚΑΪ ξεκίνησε την πρώτη συνέντευξή του μετά το εμπάργκο ενός έτους στο κανάλι του Φαλήρου ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στις ερωτήσεις της Σίας Κοσιώνη και του Αλέξη Παπαχελά, μόλις λίγες ημέρες πριν τη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση.
Όπως είπε ο ίδιος, «όλα όσα συνέβησαν δεν είναι ξεχασμένα, είναι όμως περασμένα. Δίνεται μια ευκαιρία και στον σταθμό να ξανασκεφτεί την γραμμή που είχε όλο αυτό το διάστημα».
Σε ερώτηση για τους λόγους που τον οδήγησαν να άρει το εμπάργκο, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αφού δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό πάει το βουνό στον Μωάμεθ. Ο κ.Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί ότι θα έρθει σε ντιμπέιτ μόλις προκηρυχθούν εκλογές. Δεν τήρησε τον λόγο του».
Μιλώντας για το πως αξιολογεί τον αποκλεισμό των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από το κανάλι, ο κ. Τσίπρας είπε «ήταν μια οριακή απόφαση που εκ του αποτελέσματος δεν φάνηκε να άλλαξε τη στάση του σταθμού σας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που είχαμε στα δικά μας τα χρόνια τη συσσώρευση τόσων μέσων απέναντι μας δεν το ξαναείχαμε».
Στη συνέχεια, επιτέθηκε εκ νέου στο ΣΚΑΪ, λέγοντας «υπήρξαν δημοσιογράφοι οι οποίοι διαμορφώνουν μια εικόνα που στερεί το κύρος της αντικειμενικότητας από ένα σταθμό που κατέχει μια δημόσια συχνότητα».
Σχολιάζοντας τις υποψηφιότητες πρώην και νυν δημοσιογράφων του σταθμού με τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός ανέφερε δηκτικά «να ευχηθώ συγχαρητήρια στον κ. Παπαδημητρίου και τον κ. Μπογδάνο γιατί θα 'ναι πιο εύκολο γι'αυτούς να εκφράζονται μέσα από τη ΝΔ».
«Ορισμένες φορές με πλήγμα στην αξιοπιστία, στο κύρος και στην αντικειμενικότητα, υπερβήκατε τα όρια», επέμεινε ο πρωθυπουργός για την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από τη διοίκηση του ΣΚΑΪ μετά την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του σταθμού με την οποία στοχοποιούσε την κυβέρνηση για το γεγονός.
«Εν πάση περιπτώσει είμαι εδώ διότι θέλω να εξαντλήσω κάθε δημόσια συχνότητα και γιατί πιστεύω ότι η παρουσία μου εδώ μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή στην πραγματικότητα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απετέλεσε μια πολιτική δύναμη που δημιουργούσε ανασφάλεια, όχι σε δημοσιογράφους, αλλά σε ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών που σήμερα πληρώνουν για την κατοχή δημόσιας συχνότητας, σε αντίθεση με το παρελθόν που «δεν πλήρωναν μια».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον εργολάβο Καλογρίτσα, ο κ. Τσίπρας είπε πως «προσπαθήσαμε να βάλουμε μια τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Αν ίσχυε αυτά που έλεγαν για τις σχέσεις μας με τον κ. Καλογρίτσα δεν θα του παίρναμε την άδεια την επόμενη μέρα
Οι... προηγούμενοι και εγώ
Στο μεταξύ, επικαλούμενος τα... λάθη των άλλων, προηγούμενων κυβερνήσεων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «λειτουργείτε λες και η χώρα ξεκίνησε να υπάρχει το 2015. Μην ξεχνάτε ότι η χώρα τον Σεπτέμβριο του 2015 έγιναν εκλογές. Με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι. Το 2009, δεν γνώριζε. Το 2012 δεν γνώριζε.
Το 2015 όταν ανέλαβα είπα την αλήθεια στο ελληνικό λαό, ότι θα συγκρουστώ. Είναι άλλο να λες ψέματα και άλλο να προσπαθείς και να μην έχεις αποτέλεσμα. Πήγα όμως αμέσως σε εκλογές. Είπα στον ελληνικό λαό αυτό κατάφερα» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «ο κ. Σαμαράς εκείνη την εποχή όφειλε να ολοκληρώσει την 5η αξιολόγηση. Με επιλογή του δεν έκανε τίποτα για να την ολοκληρώσει. Επέσπευσε την εκλογή ΠτΔ, αφήνοντας άδεια τα ταμεία, ακριβώς γιατί στο μυαλό του είχε φτιάξει ένα σενάριο αριστερής παρένθεσης».
Οι «κακοί» Ευρωπαίοι
Μένοντας στο παρελθόν και μιλώντας για τη στάση των δανειστών, ο κ. Τσίπρας είπε πως «η Ευρώπη είχε μπει στη λογική ότι πρέπει να τιμωρηθεί η Ελλάδα για να μην ακολουθήσουν άλλες χώρες».
Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος της Ελλάδας επί θητείας του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, σημείωσε ότι «δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε προβλέψεις. Υπήρξαν εκείνο το διάστημα συνέπειες, όχι τραγικές συνέπειες».
Ακόμα, δήλωσε ότι «το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν στα 238 δισ. και το 2014 ήταν στα 178 δισ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΑΕΠ της χώρας στα 178 δισ. και σήμερα είναι 186 δισ.», είπε αλλά δεν αρνήθηκε ότι, εκείνες τις ημέρες των σκληρών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις με κόστος πολιτικό για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.
Σχολιάζοντας τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «ο Σόιμπλε ήθελε με πάθος να χαλάσει την πιθανότητα να βρούμε συμβιβασμό και η Μέρκελ προσπαθούσε να τον πείσει να άρει τις εμμονές του».
«Ύμνοι» στον ΣΥΡΙΖΑ
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τη φορολογία. «Το 83% των φόρων επιβλήθηκε με το 1ο και το 2ο Μνημόνιο. Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι η μεσαία τάξη έχασε ετησίως 5.300 ευρώ από το εισόδημά της από το 2010 έως το 2015. Από το 2015 έως το τέλος του 2017, υπάρχει επιστροφή 680 ευρώ ετησίως στο μεσαίο εισόδημα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στα 300.000 λουκέτα, στη μείωση 40% μισθών και συντάξεων έως το 2015. «Η Ελλάδα το 2015 ήταν μια χώρα στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης. Ήταν ηθική μας υποχρέωση να βρούμε τον τρόπο να μην αφήσουμε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού να περιθωριοποιηθεί. Το ΔΝΤ ήθελε το μοντέλο της εξαθλίωσης και το αποτρέψαμε», είπε απαντώντας για την αποτελεσματικότητας της επιδοματικής πολιτικής.
«Σήμερα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σταμάτησαν να μπαίνουν λουκέτα, έχουμε 6,3 δισ. από ξένες άμεσες επενδύσεις. Σήμερα ανοίγουν ξανά επιχειρήσεις, στον τουρισμό ανοίγουν παντού ξενοδοχεία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε και στην εμβληματική επένδυση στην Παπαστράτος.
«Είναι άχαρο και άδικο να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε πολιτική δογματική απέναντι στην επιχειρηματικότητα», είπε και ιδίως για το Ελληνικό παρέπεμψε στην λαϊκή ρήση «εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι».
«Παραλάβαμε ένα οικόπεδο, και σήμερα έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες με διαρκή αγώνα και έγνοια», είπε για το Ελληνικό.
Για τις εκλογές και τα «σαλόνια»
Μιλώντας για τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, ο κ. Τσίπρας είπε πως «έχω προετοιμαστεί να δώσω τη μάχη για να κερδίσω. Μην βιάζονται όσοι ράβουν κοστούμια. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πάρει ακόμα την οριστική του απόφαση», είπε ο πρωθυπουργός και απέρριψε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση χτύπησε τη μεσαία τάξη.
«Εγώ δεν ζω στην κορυφή του Ολύμπου, μένω στους πρόποδες. Ξέρω τι γίνεται στον κόσμο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας το προεκλογικό μότο του για το ότι έρχεται από μια γειτονιά της Αθήνας, όπως έχει κυκλοφορήσει στα τελευταία προεκλογικά σποτ του ΣΥΡΙΖΑ.
Και πάλι για την Novartis
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την υπόθεση Novartis, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «στο σκάνδαλο της Novartis υπάρχει δρόμος ακόμα. Εμείς ποινικές ευθύνες δεν προεξοφλήσαμε. Μιλήσαμε για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και αυτό είναι. Η χώρα εκείνη την περίοδο είχε 4,5 δισ. παραπάνω φαρμακευτική δαπάνη από αντίστοιχες χώρες. Έχουμε μια σειρά από ενδείξεις που ευλόγως μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εδώ έχουμε σκάνδαλο» συμπλήρωσε.
Δεχόμενος ερώτηση για τις κατηγορίες που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «η εισαγγελία διαφθοράς έστειλε στη βουλή ένα φάκελο με δέκα πολιτικά πρόσωπα. Να βρισκόμαστε και απολογούμενοι γι'αυτό το σκάνδαλο πάει πολύ. Αντί να ζητήσετε να απαντήσει ο τότε πρωθυπουργός και οι υπουργοί γιατί η Novartis πήρε τιμές που δεν μπορούσαν να πάρουν οι άλλοι.
Υπήρχαν μια σειρά από ενδείξεις που η δικαιοσύνη έπρεπε ή δεν έπρεπε να διερευνήσει;» διερωτήθηκε ο ίδιος.
Για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη
Ερωτηθείς για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι κινήθηκε εντός του πνεύματος του Συντάγματος και του νόμου και ξεκίνησε πριν ολοκληρωθεί η θητεία τους με σκοπό να γίνουν οι αλλαγές τον Μάιο. Πρόσθεσε μάλιστα το επιχείρημα ότι «δεν προκηρύχθηκαν εκλογές, προανήγγειλα ότι θα πάω στον ΠτΔ να ζητήσω την διάλυση της Βουλής». Ερωτηθείς γιατί δεν «πάγωσε» τις αλλαγές είπε πως ήταν υποχρεωμένος από το Σύνταγμα.
Ερωτηθείς για την στάση Παυλόπουλου, αποκάλυψε ότι διαφωνεί και δεν θα υπογράψει. «Ο ΠτΔ μέχρι σήμερα έχει τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του. Κουβεντιάσαμε το θέμα αυτό μου είπε ότι ως εγγυητής του Πολιτεύματος, μου είπε ότι θεωρεί να ανακοινώσει την απόφασή του γιατί δεν θέλει να μπει η Δικαιοσύνη στην διελκυστίνδα της αντιπαράθεσης την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές».
«Δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος ο Κουφοντίνας»
Αναφερόμενος στις επικρίσεις προς την κυβέρνηση για το νέο ποινικό κώδικα και απαντώντας σε σχόλιο για τις αποφυλακίσεις τρομοκρατών, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «για τους πολυισοβίτες ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει την αύξηση της ποινής, από τα 17 στα 25 χρόνια. Η απόλυση υπό όρους που λέτε είναι μια διαδικασία που αποφασίζει το δικαστικό συμβούλιο»
Συνεχίζοντας κατά των δημοσιογράφων, είπε ότι «αναπαράγετε μια ψευδή είδηση ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε σκοπιμότητα να βγάλει έξω τον Γιωτόπουλο ή τον Κουφοντίνα.
Ο νέος Ποινικός Κώδικας ήταν σε δημόσια διαβούλευση εδώ και έξι μήνες. Ουδέποτε διάβασα κάποια αντίδραση και λίγες μέρες πριν τις εκλογές ακούμε ότι θέλουμε να αποφυλακίσουμε τον Γιωτόπουλο ή τον Κουφοντίνα» τόνισε, για να προσθέσει σχετικά πως «προσδίδω σκοπιμότητα στο ότι αυτό λέγεται λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Εγώ πιστεύω ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα δικαστικό συμβούλιο που θα αφήσει έξω τον Κουφοντίνα».
Ήξερε για τους νεκρούς στο Μάτι
Μιλώντας για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής τον περασμένο Ιούλιο, ο πρωθυπουργός είπε πως «σημείωσε πως «θύμωσα για το Μάτι», για να αναφερθεί στη συνέχεια σε εκείνο το τραγικό βράδυ.
«Το συναίσθημα ήταν συντριπτικό. Βρισκόμουν σε μία διεθνή εκδήλωση στο Μόσταρ. Κάποια στιγμή με ειδοποίησαν ότι η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη. Μπήκα στο αεροπλάνο και επέστρεψα».
Μιλώντας για τη διαβόητη σύσκεψη στο συντονιστικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Τσίπρας είπε πως «ήξερα ως φήμη ότι υπήρχαν μία δυο νεκροί από αναθυμιάσεις. Αυτοί που ήταν στο τραπέζι πάγωσαν και δεν είπαν τίποτα. Όταν έκλεισε η κάμερα μου είπαν ότι "πρόεδρε, φοβόμαστε ότι έχουμε περισσότερους νεκρούς"» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Η απάντηση για το κότερο
Μιλώντας για τις διακοπές που έκανε στη θαλαμηγό της Κατερίνας Παναγοπούλου τον περασμένο Αύγουστο, ο κ. Τσίπρας είπε πως «δεν πήγα στο σκάφος του κ.Αλαφούζου ούτε στου κ. Μαρινάκη ούτε στο ελικόπτερο με το οποίο πήγαινε ο κ. Μητσοτάκης στην βίλα του».
Συνεχίζοντας, ανέφερε πως «ο κάθε πολιτικός,ακόμα κι ο πρωθυπουργός,έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητα. Αυτό που δεν καταλαβαίνω από την πλευρά σας είναι ότι εσείς σχολιάζετε από την μια πλευρά. Δεν σχολιάζετε ότι κάποιοι πούλησαν φωτογραφίες για πολιτικούς λόγους, κάτι που θεωρώ ανήθικο.
Ο λαός ξέρει ποια είναι η ζωή μου, αν έχω βγάλει λεφτά μέσα από αυτή την διαδρομή. Ξέρει αν όσο είμαι πρωθυπουργός έχω βγάλει κάτι πέρα από την αμοιβή μου. Και ξέρει αν υπάρχουν άλλοι που δεν έχουν δουλέψει ποτέ και είναι πολύ πιο πλούσιοι από μένα. Θα κλώτσαγε αυτό αν βρισκόμουν στο σκάφος ενός επιχειρηματία που έχει κατηγορηθεί για διαπλοκή, αν ήμουν στο σκάφος ενός επιχειρηματία που βρισκόμουν σε μια fake αντιπαράθεση».
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «βρέθηκα στο σκάφος μιας γυναίκας που ήταν συνεργάτιδά μου, και ο σύζυγός της είχε χρήματα που δεν απέκτησε μέσα από τη διαπλοκή», ενώ συνέχισε με επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας πως «είναι γνωστή η οικογένεια Μητσοτάκη στη χώρα. Εχει τη δυνατότητα να έχει εξοχικό δίπλα με τον κ. Χριστοφοράκο στην Τήνο. Εγώ δεν έχω εξοχικό μεσοτοιχία με τον κ. Χριστοφοράκο. Τον κ. Μητσοτάκη δεν τον ρωτήσατε ποτέ γι αυτό» απάντησε δεικτικά προς τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
«Περήφανος» για τον Πετσίτη
Απαντώντας σε ερώτηση για τη σχέση του Μανώλη Πετσίτη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «αν αυτή η κυβέρνηση για το μόνο που έχει να κατηγορηθεί τόσα χρόνια είναι ο κ. Πετσίτης είμαι πολύ περήφανος. Δεν υπάρχει ούτε ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που να μπορεί να κατηγορηθεί. Αν μετά από 4,5 χρόνια στην εξουσία αυτοί που μας έχουν ψάξει εξονυχιστικά έχουν μόνο αυτό να μας κατηγορήσουν, είμαι περήφανος» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, άφησε αιχμές κατά του επιχειρηματία, λέγοντας πως «ο κ. Πετσίτης ήταν ένας άνθρωπος, της προσκολλήσεως. Θλιβερή υπόθεση όσον αφορά τον άνθρωπο αυτό».
Για τον Πολάκη
Σε σχόλιο για τις συμπεριφορές του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε εκ νέου τον Παύλο Πολάκη, λέγοντας «προτιμώ να κρίνω τους υπουργούς μου από το έργο τους, όχι από την επικοινωνία. Και ο κ.Πολάκης όπως και ο κ.Ξανθός έχουν κάνει έργο. Ο Πολάκης και ο Ξανθός στήσανε, σας αρέσει δεν σας αρέσει το δημόσιο σύστημα της υγείας στα πόδια του.
Είναι άδικο σε έναν υπουργό που έχει κάνει μεγάλο έργο το μόνο πράγμα το οποίο αναφέρεστε νάναι ο τρόπος που χειρίζεται την επικοινωνία» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
Μιλώντας για τα εθνικά θέματα, υποστήριξε πως «αναδεικνύεται σήμερα μια απίστευτη υποκρισία και απίστευτη πατριδοκαπηλεία. Ο κ. Μητσοτάκης, και εσείς στον ΣΚΑΪ, οργανώσατε μια προπαγάνδα ότι ο Τσίπρας έδωσε το όνομα Μακεδονία όταν το όνομα το έδινε η κυβέρνηση της Ν.Δ. από το 2005» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν μέμφομαι τον Καραμανλή, μέμφομαι τη Ν.Δ., που σύρθηκε στη γραμμή Σαμαρά, ενώ από το 2005 είχε αποδεχθεί το όνομα» συμπλήρωσε, εξαίροντας τη συμβολή του Προκόπη Παυλόπουλου για να αλλάξει το Σύνταγμα της η Βόρεια Μακεδονία.