Τσίπρας σε Τουρκία: Κυρώσεις, αν οι παραβιάσεις συνεχιστούν
Προειδοποιητικό μήνυμα ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει την παράνομη δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο, θα υποστεί κυρώσεις, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «οι ανακοινώσεις της Συνόδου Κορυφής έρχονται σε συνέχεια της Συνόδου των Μεσογειακών χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Η ΕΕ στέλνει ένα μήνυμα αυστηρό, ξεκάθαρο. Καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις ενέργειες την Τουρκίας σε ανατ. Μεσόγειο και τις ενέργειες εξόρυξης εντός της ΑΟΖ της Κύπρου».
Σχολιάζοντας τις κυρώσεις, που μένει να ανακοινωθούν από την ΕΕ προς την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τα μέτρα μπορεί να αφορούν κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών, αλλά και μέτρα που μπορεί να έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στην Τουρκία αν δεν σταματήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εντός της ΑΟΖ της Κύπρου».
Θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία της απόφασης, υποστήριξε πως «είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες π μετά από σειρά παραβάσεων από την Τουρκία η ΕΕ καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα & αποφασίζει την λήψη μέτρων. Τέτοια ξεκάθαρη απόφαση π να συνοδεύεται με μέτρα δεν είχε ληφθεί ποτέ, ούτε μετά τον Ιούνιο του 1996 και τα γεγονότα των Ιμίων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ακόμα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «όπως και ο πρόεδρος Αναστασιάδης, θεωρώ ότι αυτή η εξέλιξη είναι μια σημαντική επιτυχία για τις εθνικές μας θέσεις».
Στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως «ανεξάρτητα από τις αιτίες που οδηγούν την Τουρκία σε αυτή την επιθετική συμπεριφορά, η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή η στάση και συμπεριφορά, αν αποφασίσει να την συνεχίσει, θα έχει συνέπειες.
Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε την επιλογή της Τουρκίας να παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας αντί επί τη βάση αυτού να συνεχίζει τον διάλογο με τις γείτονες της, Ελλάδα και Κύπρο, για την οριοθέτηση της υφαλοκριπίδας. Οι επιλογές της στο εξής θα έχουν τίμημα» συμπλήρωσε.
«Καρφιά» για Μητσοτάκη μέσω Βέμπερ
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη διαδικασία για την επιλογή του επόμενου προέδρου της Κομισιόν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η επιλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την διαδοχή στην Κομισιόν έφυγε από το τραπέζι, γιατί δεν ήταν μια ενωτική αλλά μια διχαστική υποψηφιότητα».
Θέλοντας να επιτεθεί έμμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο κ. Βέμπερ ξεκίνησε την καμπάνια του από την Ελλάδα και στηρίχθηκε από τη ΝΔ επειδή είχε καταφερθεί εναντίον μου. Πιστεύω ότι στα κρίσιμα εθνικά θέματα πρέπει όλοι μας να κινούμαστε με βάση το συμφέρον της χώρας και όχι με κομματικές παρωπίδες».
Η συζήτηση για τη νέα ηγεσία θα συνεχιστεί σε έκτακτη σύνοδο στις 30 Ιουνίου, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Μιλώντας για τα όσα συζητήθηκαν σχετικά με την Ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως έγινε μια τεταμένη συζήτηση για την οικονομία και πως η ουσιαστική συζήτηση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 μετατέθηκε για το επόμενο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι «με επίμονη προσπάθεια, καταφέραμε να συμπεριληφθεί στο διαπραγματευτικό πακέτο για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η δυνατότητα για πρόσθετη χρηματοδότηση της χώρας μας από τα κονδύλια της συνοχής, έτσι ώστε να ενισχυθεί η επενδυτική δυναμική της». Δηλαδή, όπως εξήγησε, «πετύχαμε το πρώτο καθοριστικό βήμα για να έχουμε πρόσθετη χρηματοδότηση 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα», κάτι που είναι «πολύ σημαντική εθνική επιτυχία».
Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις
Απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων και δεχόμενος ερώτηση για το εάν οι νέες εντάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω «πάγωμα» των συζητήσεων για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε πως «από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, αλλά δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε αποφασιστικά την Τουρκία να σταματήσει τις παραβατικές ενέργειες και να υπάρξουν νέες συνομιλίες, εφόσον τις τερματίσει, βεβαίως, για την επίλυση του Κυπριακού, από εκεί που τις αφήσαμε στο Κραν Μοντάνα, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που δεν μπορεί να είναι με εγγυήσεις και στρατεύματα».
Σε ερώτημα για το εάν η συμφωνία των Πρεσπών βοήθησε την Ελλάδα στο να έχει την υποστήριξη της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, ο κ. Τσίπρας είπε πως «φανταστείτε τη στιγμή που έχουμε την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, να είχαμε τα τουρκικά F-16 να επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας στα βόρεια σύνορά μας (σ.σ.: τον οποίο με τη Συμφωνία των Πρεσπών επιτηρούν τα πολεμικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας).
Η Ευρώπη σήμερα έχει αλλάξει παντού την ονομασία σε «Βόρεια Μακεδονία», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι τα οφέλη από τη Συμφωνία για το εθνικό συμφέρον θα τα δουν όλοι οι πολίτες. Στηλίτευσε, δε, τη στάση της ΝΔ, λέγοντας ότι πλέον και εκείνη λέει ότι αυτό που θα κάνει είναι να παρακολουθεί την εφαρμογή των όρων της.
Σε ερώτηση για το τηλεοπτικό debate της 1ης Ιουλίου και ερωτηθείς τι μπορεί να συμβεί με το debate της 1ης Ιουλίου, λόγω ενδεχόμενης καθυστέρησης ολοκλήρωσης της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας σχολίασε χιουμοριστικά λέγοντας ότι, ούτως ή άλλως, έτσι όπως πάει να γίνει αυτό το debate, «παράλληλοι μονόλογοι θα είναι, οπότε μπορεί να βγω με σκάιπ απ' τις Βρυξέλλες».
Απέδωσε, δε, ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη για τον χαρακτήρα του debate και, ως προς το ζήτημα της ενδεχόμενης καθυστέρησης, ανέφερε ότι είναι ζητήματα που θα τα λύσει η διακομματική στο βαθμό που δεν θα μπορεί εκείνος να είναι εγκαίρως πίσω στην Αθήνα για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών.
Ερωτηθείς σχετικά με τη συνεδρίαση της ΚΥΣΕΑ και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην αντιπολίτευση, είπε ότι αν είναι «δραματοποίηση» η συνεδρίαση του αρμόδιου οργάνου και ο συντονισμός των υπουργών, τότε, όπως είπε, θα έπρεπε να θεωρείται δραματοποίηση και ότι το Συμβούλιο Κορυφής συνεδρίασε τόσες ώρες και έβγαλε μια τέτοια ανακοίνωση.
Είπε, επίσης, ότι τον ξεπερνά όταν τίθενται τέτοια θέματα σε πολιτική αντιπαράθεση. Ήταν επιβεβλημένη η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και αν δεν γινόταν, τότε θα έπρεπε πράγματι να κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι, σε περίοδο έντονων εξελίξεων στην περιοχή, προτιμά να κάνει τριήμερο αντί να συντονίσει τη δράση της, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων είναι διαρκής και γίνεται θεσμικά από τον ΥΠΕΞ, είπε. Δραματοποίηση θα ήταν αν αντί ο ίδιος να συντονίσει τους υπουργούς, να συντονιστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, και έπαιρνε ο ίδιος τους πολιτικούς αρχηγούς να τους ενημερώσει.
Για το ζήτημα του επόμενου προέδρου της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός σχολίασε πως «νομίζω ότι αυτό που αναδείχθηκε από την χτεσινή συζήτηση είναι ότι για τη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν, χρειάζεται ένα πρόσωπο που να μπορεί να τους ενώσει όλους, κι ο κ. Βέμπερ δεν είναι τέτοιο πρόσωπο.
Ναι, θα μπορούσα να δεχτώ μια μετριοπαθή υποψηφιότητα εκτός αριστεράς αλλά αυτό εξαρτάται από το γενικότερο συσχετισμό θέσεων και αυτή η προσωπικότητα να έχει το χαρακτηριστικό της ενότητας, να μην έχει εμμονή στη λιτότητα να μην έχει προσβάλει τον ελληνικό λαό» συμπλήρωσε.