Ο Τσακαλώτος, η αντικατάσταση Τσίπρα οι αιχμές για τις «γέφυρες» στο κέντρο
Ερωτήματα εγείρουν οι σημερινές δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον υπουργό Οικονομικών να αποκλείει μεν το σενάριο της άμεσης αντικατάστασης του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του κόμματος, να «δείχνει» δε σε μια μελλοντική αλλαγή, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το πότε αυτή θα μπορούσε να γίνει.
Ειδικότερα, μιλώντας στο ρ/σ «24/7», ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, λέγοντας πως «ετοιμάζομαι να δώσω τη μάχη για τη νίκη».
Αφήνοντας αιχμές για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως θέλει ένα αριστερό κόμμα και όχι σοσιαλδημοκρατικό,
Στη συνέχεια, τάχθηκε κατά της αλλαγής ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, αν χάσει τις εκλογές. «Δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας και αν τεθεί θα είμαι εναντίον. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ακόμα πολλά χρόνια στην ηγεσία και δικαίως γιατί από το 2012 έχει μόνο νίκες και αυξήσεις ποσοστών. Και όταν φτάσει η ώρα αυτή, πρέπει να υπάρξει ένα πρόσωπο από τη νέα γενιά», αποκλείοντας για άλλη μια φορά την οποιαδήποτε δική του εμπλοκή.
«Πυροβολισμοί» κατά Στουρνάρα
Σε σχόλιο για τον Γιάννη Στουρνάρα, ανέφερε ότι δεν θα έπρεπε να δεχτεί τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος από τη στιγμή, που είχε υπηρετήσει, ως υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά. «Η τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να είναι αμερόληπτη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
Κατηγόρησε τη έτσι ΝΔ πως το οικονομικό της πρόγραμμα οδηγεί σε ελάφρυνση για κάποιους λίγους και περαιτέρω λιτότητα για τους υπόλοιπους.
Απαντώντας στις αιτιάσεις των κ. Ρέγκλινγκ και Στουρνάρα που προβλέπουν για δημοσιονομικό κενό τόνισε πως τις ίδιες προβλέψεις έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια χωρίς όμως στο τέλος αυτές να επιβεβαιωθούν.
Αναφορικά με τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων ο Υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ της εθνικ'ής συνεννόησης αρκεί όπως είπε να υπάρχει σχέδιο. «Πρέπει να υπάρχει στο θέμα αυτό εθνική συναίνεση αρκεί η μείωση των στόχων των πλεονασμάτων να μην σημαίνει ταυτόχρονα μείωση των πόρων για την Παιδεία, την Υγεία και την αναπτυξιακή στρατηγική» τόνισε.
Σχετικά με την κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την φορολόγηση της μεσαίας τάξης απάντησε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση των μεσαίων στρωμάτων έγινε την περίοδο 2010-2014 και επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μια σταθεροποίηση αυτών των βαρών.