Ερωτήματα για την προεκλογική ένταση στα ελληνοτουρκικά
Σειρά ερωτημάτων γεννά από το βράδυ της Κυριακής η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις.
Σημειώνεται πως στον απόηχο των χθεσινών προειδοποιήσεων του πρωθυπουργού προς την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας πως αποστέλλει στην Άγκυρα ελληνική αντιπροσωπεία, προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με την αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία έως τις 22 Ιουνίου.
Επιθέσεις από τη ΝΔ
Σχολιάζοντας το κλίμα έντασης με την Τουρκία, η ΝΔ κλιμακώνει τις επιθέσεις της προς το ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη νωρίτερα στο One TV.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σχολίασε χαρακτηριστικά: «Όταν διάβασα σήμερα στο twitter και στο facebook δεκάδες μηνύματα, θα αναβληθούν οι εκλογές, πάμε για πόλεμο με την Τουρκία, μου ερχόταν να πετάξω το κινητό και να το σπάσω κάτω. Όταν βλέπει ο λαός να κάνεις έκτακτο ΚΥΣΕΑ παραμονή του Αγίου Πνεύματος δεν τον καθησυχάζεις. Δεν επιτρέπεται τέτοιου είδους θέματα να τα χειρίζεται κάποιος με ανευθυνότητα γιατί έχει το μυαλό του στην κάλπη της 7ης Ιουλίου. Δείτε τη διαφορά. Μιλάμε για ενδεχόμενη γεώτρηση των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Έγινε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο; Όχι. Οι Κύπριοι γιατί κράτησαν τόσο χαμηλούς τόνους και δεν έκαναν τίποτα το δραματικό; Γιατί το συμφέρον του ελληνισμού είναι οι χαμηλοί τόνοι. Ο έχων διεθνείς συμμαχίες και το Διεθνές Δίκαιο μαζί του, δεν χρειάζεται να κάνει κινήσεις πανικού. Παραμένει ψύχραιμος».
Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν δικαιώματα τα οποία απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Και συμπλήρωσε: «Οι διεθνείς συμμαχίες που έχει η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρές, όπως σωστά είπε ο κ. Τσίπρας. Είμαι ευτυχής που δεν διέρρηξε αυτές τις ισχυρές συμμαχίες ως πρωθυπουργός παρότι ως αντιπολίτευση έκανε μεγάλη κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά όταν τις έχτιζε. Αναφέρομαι στη συμφωνία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Είναι από τα λίγα καλά που έκανε, ότι δεν χάλασε κάτι που είχε χτίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Και βεβαίως αυτή τη πολύ μεγάλη φιλοαμερικανική στροφή που έχει κάνει. 'Αρα, ένα το κρατούμενο, η ΝΔ έχει στείλει ένα μήνυμα πάρα πολύ καθαρό στην Τουρκία.
Είμαστε ενωμένοι, δεν φοβόμαστε, είμαστε ψύχραιμοι, το Διεθνές Δίκαιο είναι μαζί μας, έχουμε συμμάχους, προχωράμε. Από αυτό μέχρι να πειστώ ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να διακόψει την περιοδεία του στην Κω και τη Νίσυρο την παραμονή του Αγίου Πνεύματος, να γυρίσει στην Αθήνα, να συγκαλέσει έκτακτο ΚΥΣΕΑ, να μιλάει όλη Ελλάδα 4-5 ώρες γιατί γίνεται αυτό το ΚΥΣΕΑ, με σκοπό να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό, με συγχωρείτε αλλά ακόμα και ο Τσίπρας θα καταλάβει ότι αυτό που κάνει είναι το ακριβώς ανάποδο».