Μπακογιάννη: Δεν θα καταργήσουμε τον συντελεστή 6% για φάρμακα, βιβλία και ενέργεια
Η Νέα Δημοκρατία προτίθεται, εφόσον γίνει κυβέρνηση, να διατηρήσει τον υπερμειωμένο συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) στα φάρμακα, τα βιβλία και την ενέργεια δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών -υποψήφια βουλευτής Χανίων στις ερχόμενες εθνικές εκλογές- Ντόρα Μπακογιάννη.
«Εμείς αναφερθήκαμε στις μειώσεις, δηλαδή στο 13% που γίνεται 11%. Δεν αναφερθήκαμε στο 6%, γιατί δε θα αλλάξει, θα μείνει στο 6%», διευκρίνισε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -ο ελληνικός λαός το ξέρει- έχει μελετήσει μέχρι κεραίας το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ακριβώς για να μην υποσχεθεί το παραμικρό που δεν μπορεί να υλοποιήσει αύριο».
Αναφορικά με το διακύβευμα των εκλογών για τη Νέα Δημοκρατία, επεσήμανε: «Το στοίχημα των εκλογών είναι να υπάρξει αύριο μια σταθερή κυβέρνηση, κατά προτίμηση αυτοδύναμη, με ένα σοβαρό και υπεύθυνο πρόγραμμα, που να μπορεί να υλοποιήσει -αυτό είναι το σοβαρότερο- έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα να βγει οριστικώς από την κρίση, η οποία την ταλανίζει. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και [...] όλες οι αντιδράσεις του χρηματιστηρίου, των αγορών προεξοφλούν μια σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ και βλέπετε άμεσα το επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται».
«Πάνω σε αυτό», συνέχισε η τομεάρχης της ΝΔ, «καλούμε τους Έλληνες πολίτες να εμπιστευτούν τη ΝΔ σε αυτή την προσπάθεια και θέλω να ελπίζω ότι θα βρούμε την ανταπόκριση με τη θετική ψήφο και όχι μόνο με την αρνητική». «Χρειάζεται σοβαρότητα, χρειάζεται και φιλοεπενδυτικό περιβάλλον και ένας πρωθυπουργός αποφασισμένος να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, χρειάζεται ένας πρωθυπουργός αποφασισμένος να πατάξει την γραφειοκρατία, η οποία χρειάζεται τουλάχιστον έναν χρόνο να μαζέψει κανείς χιλιάδες χαρτιά, για να μπορέσει να προχωρήσει μια επιχείρηση. Είναι ένα σύνθετο θέμα η ανάπτυξη, αλλά το ότι οι αγορές αντέδρασαν όπως αντέδρασαν σήμερα στα αποτελέσματα των εκλογών, δηλαδή από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα σημαίνει ακριβώς ότι η οικονομία δείχνει να εμπιστεύεται τη ΝΔ που έρχεται, δε δικαιολογείται αλλιώς τόσα λεφτά να επενδυθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα», εξήγησε. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος της ΝΔ είπε ότι «τα δύο πρώτα χρόνια θα φανεί αισθητά η διαφορά, η οικονομία θα κινηθεί, η δε πρώτη αλλαγή της ψυχολογίας θα υπάρξει άμεσα».
Κληθείσα να σχολιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία που παρουσίασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, η κ. Μπακογιάννη παρατήρησε: «Αυτό το οποίο είδαμε χθες ήταν έναν Τσίπρα από τα παλιά, υποσχέσεις πολλές [...] Χθες υποσχέθηκε αυτό που διά της ψήφου τους κατήργησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή: Τη μείωση του φόρου, οτιδήποτε απευθυνόταν στη μεσαία τάξη -που είναι οι μεγάλοι χαμένοι από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ- το οποίο λειτουργούσε πιο ελαφρυντικά για τη μεσαία τάξη, δηλαδή τα τρία μέρα που είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και είχε ψηφίσει, τα ξε-ψήφισε προχθές. Λες κι υπάρχει ένα ταξικό μίσος έναντι των μεσαίων -όχι των πλουσίων- δηλαδή όλων αυτών που έχουν ένα ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ».
Σχετικά με το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τους στόχους της ανάπτυξης, προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας η κ. Μπακογιάννη είπε: «Το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορέσει να φέρει την ανάπτυξη για την οποία γίνεται τόσο συζήτηση όλον αυτόν τον καιρό, γιατί δυστυχώς η ανάπτυξη δεν διατάσσεται. Μας είπε χθες ο κ. Τσίπρας ότι θα φέρει 500.000 θέσεις εργασίας. Πώς θα τις φέρει όταν αυτή τη στιγμή που μιλάμε η ανάπτυξη είναι 1,3% αντί για 2,6%, που ήταν ο στόχος; Πώς θα φέρει τις 500.000 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας όταν 15.000 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας θα είχαν δημιουργηθεί στο Ελληνικό και το Ελληνικό ακόμη δεν έχει μπει ούτε μια μπουλντόζα;»
Ερωτηθείσα, εξάλλου, σχετικά με τον σχεδιασμό της ΝΔ για τη στελέχωση του δημόσιου τομέα και αν υπάρχει πρόθεση διατήρησης των 15.000 προγραμματισμένων προσλήψεων στην Παιδεία, η κ. Μπακογιάννη διαβεβαίωσε πως «θα παραμείνουν οι προσλήψεις σε τομείς όπου πραγματικά χρειάζονται».
«Δε θα γίνουν προσλήψεις απλώς και μόνο γιατί δημιουργούμε έναν καινούριο οργανισμό και μέσα βάζουμε ανθρώπους συμβασιούχους για να μπορέσουμε να κάνουμε ρουσφέτια. Δε δικαιολογείται η μισθολογική επέκταση του κράτους», τόνισε διερωτώμενη: «Σήμερα είναι 1,6 δισ. παραπάνω το κόστος του κράτους. Πιστεύετε σοβαρά ότι το 1,6 δισ. το ένοιωσε ο πολίτης σε καλύτερες υπηρεσίες;» . Όπως διευκρίνισε, πολλοί οργανισμοί που δημιουργήθηκαν θα κλείσουν, ενώ για το προσωπικό που τους στελεχώνει εξήγησε: «Εάν είναι συμβασιούχοι και λήξει η σύμβασή τους θα λήξει η σύμβασή τους. Εάν είναι μόνιμοι υπάλληλοι αποσπασμένοι θα επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους, θα προσφέρουν εκεί που τους χρειάζεται το ελληνικό κράτος ή εκεί που υπηρετούσαν πριν. Δε θα υπάρξουν νέοι οργανισμοί, νέα διοικητικά συμβούλια, νέες αμοιβές για ημετέρους, όλα αυτά τα οποία οδήγησαν στη διόγκωση του κράτους και όλα αυτά τα οποία σε τελική ανάλυση τα πληρώνει ο ελληνικός λαός από τους φόρους του, καθώς 1,6 δισεκατομμύρια είναι πολλά λεφτά». Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε την ανάγκη να νομοθετηθεί η απαγόρευση προσλήψεων, μετατάξεων κ.λπ. έξι μήνες πριν τις εκλογές. «Αυτό πρέπει να σταματήσει. Εάν υπήρχε αυτή η διάταξη, ούτε τώρα θα μπορούσαν να γίνουν αυτά που γίνανε στη Βουλή των Ελλήνων πριν από μια εβδομάδα, ούτε τώρα θα μπορούσε η κ. Χριστοδουλοπούλου με τις άκρες της να κανονίσει τα θέματα της κόρης, διότι θα ίσχυε το εξάμηνο. Αυτό πρέπει να γίνει θεσμικά».