«Σύρεται» σε εθνικές εκλογές στη σκιά της ήττας του
Το χειρότερο σενάριο για εκείνον, να είναι πλέον υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι την 7η Ιουλίου, έβγαλαν οι κάλπες της 26ης Μαϊου, με τον Αλέξη Τσίπρα να οδηγείται σήμερα, Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο και να ζητεί από τον Προκόπη Παυλόπουλο τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών, καθώς και τη διάλυση της Βουλής.
Βαριά ηττημένος από τη ΝΔ, που πέτυχε μία ιστορική νίκη με προβάδισμα 9,5 μονάδων στις ευρωκάλπες, ο κ. Τσίπρας «σύρθηκε» σε εθνικές εκλογές, καθώς το μήνυμα του ελληνικού λαού για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή ήταν απόλυτα ξεκάθαρο και σαφώς δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί, ούτε ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιχείρησε με κάθε επικοινωνιακό τρικ να εξαντλήσει την τετραετία.
«Μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή πορεία της εθνικής οικονομίας», δήλωσε ο ίδιος, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας αιτιολογώντας το αίτημά του για προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, είπε χαρακτηριστικά:
«Όπως γνωρίζετε προτίθεμαι να ζητήσω τη διάλυση της Βουλής. Ηρθα σήμερα εδώ, δεδομένου ότι από την ημέρα των ευρωπαϊκών εκλογών έχουν δημιουργηθεί συνθήκες για μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που θεωρώ ότι μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία. Δεδομένου δε ότι έχουμε μπει σε ενάρετο κύκλο ανάπτυξης αυτό θα σήμαινε ότι οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού θα κινδύνευαν. Με αυτά τα δεδομένα σας ζητώ τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για την ανανέωση της λαϊκής εντολής».
Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος απάντησε: «Κύριε Πρωθυπουργέ αποδέχομαι το αίτημά σας».
Στη συνέχεια, κατά το πάγιο τυπικό, το Προεδρικό Διάταγμα θα θυροκολληθεί στη Βουλή και η χώρα θα εισέλθει, και τυπικώς, σε προεκλογική περίοδο.
Από αύριο και μέχρι και στο παρά πέντε της κάλπης, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η τακτική της «άγριας» πόλωσης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξακολουθεί να τηρεί αλαζονική στάση. Εξάλλου, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει θέσει το δίλημμα των εκλογών: ή εγώ και τα θετικά μέτρα ή ο Μητσοτάκης και η λιτότητα. Όπως είναι ολοφάνερο, επικοινωνιακή «γραμμή» που ακολουθείται από την Κουμουνδούρου, είναι εκείνη της κινδυνολογίας.
Απόψε, πάντως, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ με ένα ακόμη πακέτο παροχών, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του κόμματός του για την επόμενη τετραετία στη διάρκεια εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις 8 το βράδυ.
Σημειώνεται ότι πάνω από την Κουμουνδούρου πλανάται η «σκιά» της βαριάς ήττας του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις ευρωκάλπες όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μάλιστα, η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη, όπως λένε οι πληροφορίες, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της παράταξης.
Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «τραυματιστεί» και από τον πολιτικό και κοινωνικό σάλο για τις μετατάξεις-φωτιά συγγενών και φίλων στελεχών του στις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου.
Ωστόσο, για το «όργιο» ρουσφετιών ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε μία ιδιαίτερα προκλητική «γραμμή», δίχως καν να κρατάει τα προσχήματα.
Υπενθυμίζεται ότι ανήμερα της ψήφισης της ακύρωσης των αντιμέτρων για τη μεσαία τάξη, προκειμένου να αρθεί η μείωση του αφορολόγητου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε μαθήματα «πολιτικού ήθους», εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τονίζοντας ότι η Τασία Χριστοδουλοπούλου ζήτησε δημόσια συγνώμη για την μετάταξη της κόρης της, αποφασίζοντας να μην είναι υποψήφια στις εθνικές εκλογές.
Για την ακρίβεια, ωστόσο, η ίδια ζήτησε συγνώμη μόνο (!) από τους «συντρόφους» της, επειδή, όπως είπε, τους στεναχώρησε.
Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του αφότου έπεσε η κοινοβουλευτική «αυλαία», ο κ. Τζανακόπουλος επιχείρησε να «μαζέψει» τα ασυμμάζευτα για τα ρουσφέτια, τα οποία πέρα από πολιτική έχουν προκαλέσει και κοινωνική οργή.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η εν λόγω διαδικασία αφορούσε ήδη αποσπασμένους και ήδη μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους και ξεκίνησε μετά από πρόταση της ΝΔ και συγκεκριμένα του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής και νυν βουλευτή κυρίου Τραγάκη.
Η διαδικασία ήταν βασισμένη στο νόμο περί κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και έγινε ομόφωνα δεκτή από όλα τα κόμματα στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, ανέφερε ο ίδιος.