Μητσοτάκης: Χαμηλότερα πλεονάσματα, υψηλότερη ανάπτυξη, focus στις επενδύσεις
Ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας παρουσιάζει – και – η γερμανική Handelsblatt τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στα «κλειδιά» του «γαλάζιου» σχεδίου για την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης: χαμηλότερα πλεονάσματα, υψηλότερη ανάπτυξη, μειωμένη φορολογία και επενδύσεις.
Με την προσοχή στραμμένη στη μεγάλη αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου στις κάλπες, ο Γερμανός αρθρογράφος αναφέρεται στην καθαρή ήττα που υπέστη ο Αλέξης Τσίπρας στις ευρωεκλογές, «η οποία σε αυτήν την καθαρότητα αιφνιδίασε ακόμη και ορισμένα στρατηγικά στελέχη στα κεντρικά της ΝΔ».
Όπως τονίζει η Handelsblatt, επικαλούμενη τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, το πρώτο που δηλώνει ο Μητσοτάκης και αποτελεί κύριο άξονα της πολιτικής του είναι ότι «θέλω να σχηματίσω μια ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση, η οποία να κάνει μια διαφορετική οικονομική πολιτική. Με χαμηλούς φόρους, ταχύτερες μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό του κράτους, θα προσελκύσουμε επενδύσεις και θα επιτύχουμε πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από την σημερινή κυβέρνηση».
Ο αρθρογράφος κάνει αναφορά μεταξύ άλλων στους στόχους μείωσης του ΦΠΑ και υπογραμμίζει ότι «επιδιώκουμε στην οικονομία λιγότερο κράτος, περισσότερες επενδύσεις και νέες υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας».
Σχετικά με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις προς τους δανειστές, η εφημερίδα επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης δεν κρύβει ότι τις θεωρεί αντιπαραγωγικές. «Τα υψηλά πλεονάσματα φρενάρουν την ανάπτυξη. Υπάρχουν δύο δρόμοι για τη μείωση του χρέους, ο πρώτος είναι τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, αυτόν τον δρόμο πορεύτηκε ο Τσίπρας. Ο άλλος δρόμος είναι η επίτευξη μεγάλων ποσοστών ανάπτυξης, κι αυτόν τον δρόμο θέλουμε εμείς να διαβούμε. Ως πρωθυπουργός θα επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος και όταν οι δανειστείς μας δουν ότι η πολιτική οικονομικής ανάπτυξης σημειώσει επιτυχία, μπορούμε να μιλήσουμε και για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».
«Είναι απόλυτα ρεαλιστικό για μια οικονομία, που στα χρόνια της κρίσης έχασε το ¼ της αποδοτικότητάς της και σήμερα σε σχέση με το ΑΕΠ της έχει το ήμισυ των επενδύσεων σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέσον όρο», τονίζει ο ίδιος.
Όπως αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης στη γερμανική εφημερίδα, τα πρώτα βήματα θα μπορούσαν να γίνουν σύντομα. «Τον Αύγουστο οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch και Moody´s θέλουν να προχωρήσουν σε επαναξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδας». Πώς όμως θα επιτύχει τους φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους; «Με φορολογική πολιτική φιλική προς τις επενδύσεις. Θα μειώσουμε μέσα σε δυο χρόνια τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων από 28% στο 20% και θα φορολογήσουμε τα κέρδη από τα μερίσματα με 5% αντί ποσοστού 10%, όπως ίσχυε μέχρι τώρα (...) Ευκαιρίες για επενδύσεις υπάρχουν κυρίως στον τουρισμό, στο τομέα ενέργειας, στους τομείς μεταφορών και Logistics καθώς και στον κλάδο υγείας».
Σύμφωνα με την Handelsblatt, πάνω από όλα όμως ο πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, κάτι που υποσχέθηκε ο Τσίπρας, αλλά συνεχώς καθυστερούσε. «Με τους δανειστές θα προωθήσουμε γρήγορα και με συνέπεια τα συμφωνημένα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων, επειδή είναι ένα ισχυρό εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων, δημιουργίας ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας».
«Το τελευταίο που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι κυβέρνηση με ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν σαν ένας συνασπισμός των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών με το κόμμα «Η Αριστερά». Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων δεν επιθυμεί μια τέτοια κυβέρνηση», υπογραμμίζει.