Η ώρα της κάλπης!
Η ώρα της κάλπης έφτασε!
Από τις 7 το πρωί έως τις 19.00 το απόγευμα της Κυριακής 9.922.294 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι (4.810.075 άνδρες, 5.112.219 γυναίκες) προσέρχονται στις κάλπες, για να δείξουν με την ψήφο τους την πορεία, που θα χαράξει η Ευρώπη.
Γύρω στις 21:00-22:00 το βράδυ θα έχουμε το πρώτο ασφαλές εκλογικό αποτέλεσμα με βάση την εκτίμηση, σημείωσε ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος της Singular Logic, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, «είναι αρκετά σύνθετη διαδικασία με τρεις κάλπες. Έχει προβλεφθεί μια φυσιολογική ροή για τις ευρωεκλογές, και για τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές. Μετά τις 21:00 και προς τις 22:00 θα μπορέσουμε να δώσουμε μια ασφαλή εκτίμηση, αρχικά για τις ευρωεκλογές, στη συνέχεια για τις περιφερειακές και όπου χρειαστεί για τους δήμους». «Πρώτα θα δώσουμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που έχει το πολιτικό μήνυμα. Θα δώσουμε εκτίμηση σε 13 Περιφέρειες και τους 6 μεγάλους δήμους, Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο».
Για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2002 και μετά. Το εκλογικό τους δικαίωμα θα ασκήσουν για πρώτη φορά 528.997 εκλογείς, εκ των οποίων οι 17χρονοι είναι 106.760.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική, ενώ από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.
Όσοι δεν γνωρίζουν πού ψηφίζουν μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις». Εκεί θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία που τους ζητούνται (Ειδικός Εκλογικός Αριθμός [σ.σ. προαιρετικός], επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και ημερομηνία γέννησης).
Κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό τμήμα, οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ενώ άλλα δημόσια έγγραφα μπορούν να γίνουν δεκτά υπό προϋποθέσεις.
Σε περίπτωση που κάποιος είναι διπλοεγγεγραμμένος, υποχρεούται να ψηφίσει στον δήμο της νόμιμης εγγραφής του και να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν ψήφισε αλλού. Οι υπεύθυνες δηλώσεις θα διασταυρωθούν από το ΥΠΕΣ.
Αν δεν βρείτε το όνομά σας, στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.
Ειδικά για αυτή την εκλογική διαδικασία, λόγω του ότι γίνεται παράλληλη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, θα στηθούν τέσσερις κάλπες. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει πρώτα να ψηφίσουν, για παράδειγμα, στο εκλογικό τμήμα Α1 για ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές και εν συνεχεία στο τμήμα Α2 για δημοτικές και για κοινότητες. Τα τμήματα θα βρίσκονται δίπλα δίπλα, στο ίδιο εκλογικό κέντρο. Επίσης, όπου δεν υπάρχει ανάγκη για ανάδειξη κοινοτάρχη, τα τμήματα θα είναι ενιαία και θα «φιλοξενούν» τρεις κάλπες.
Συνολικά συγκροτήθηκαν 39.063 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 32.882 είναι «διπλά», δηλαδή υπάρχουν 16.441 εκλογικά τμήματα «Α1» και άλλα τόσα τμήματα «Α2». Τα 2.741 εκλογικά τμήματα είναι ενιαία και έχουν τρεις κάλπες, για ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές, καθώς αφορούν δήμους όπου δεν υπάρχουν κοινότητες, ενώ τα υπόλοιπα 3.440 εκλογικά τμήματα είναι επίσης ενιαία, αλλά έχουν τέσσερις κάλπες λόγω μικρού αριθμού εκλογέων. Συνεπώς, συνολικά στήθηκαν 87.747 κάλπες (32.882 x 2) + (2.741 x 3) + (3.440 x 4).
Για τις ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι τέσσερις σταυρούς. Εάν κατά λάθος κάποιος βάλει περισσότερους σταυρούς, τότε δεν υπολογίζονται, αλλά προσμετρείται το ψηφοδέλτιο υπέρ του συνδυασμού.
Για τις περιφερειακές εκλογές, σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν μέχρι 3 περιφερειακούς συμβούλους, μπαίνει 1 σταυρός, 2 σταυροί για εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν 4-7 συμβούλους, έως 3 σταυροί για περιφέρειες που εκλέγουν 8-12 περιφερειακούς συμβούλους, έως 4 σταυροί σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν περισσότερους από 12 περιφερειακούς συμβούλους. Για τους υποψήφιους περιφερειάρχες δεν χρειάζεται σταυρός.
Αντίστοιχα, για τις δημοτικές εκλογές, σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια μέχρι τρεις σταυρούς, σε δήμους που αποτελούνται από περιφέρειες μέχρι τρεις έδρες, μπαίνει ένας σταυρός υπέρ υποψηφίου της περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένος ο ψηφοφόρος, και ακόμη ένας υπέρ των υποψηφίων όλων των άλλων εκλογικών περιφερειών. Σε δήμους που αποτελούνται από τρεις και πλέον εκλογικές περιφέρειες, μπορούν να μπουν 3 σταυροί σε υποψηφίους της περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένος ο ψηφοφόρος και άλλος 1 σε κάθε μία από τις εκλογικές περιφέρειες του δήμου.
Για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Συνεπώς τα πολιτικά κόμματα έχουν καταρτίσει ενιαία ψηφοδέλτια ανά την επικράτεια. Φέτος συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές 40 πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων. Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέχει δηλαδή 21 έδρες.
Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε και για κοινοτικά συμβούλια. Ειδικότερα, για κοινότητες άνω των 300 κατοίκων προβλέπονται μέχρι 2 σταυροί για κοινοτικούς συμβούλους, ενώ για κοινότητες μέχρι 300 κατοίκους προβλέπεται 1 σταυρός.
Στις εκλογές για τις 13 περιφέρειες της χώρας μετέχουν 103 συνδυασμοί (έναντι 104 το 2014), διεκδικώντας 717 αιρετά αξιώματα, εκ των οποίων 13 περιφερειάρχες και 704 περιφερειακοί σύμβουλοι. Στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων αρχών των 332 δήμων (συμπεριλαμβάνονται οι 12 νέοι που προήλθαν από τη διάσπαση πέντε δήμων) μετέχουν συνολικά 1.634 συνδυασμοί, έναντι 1.441 το 2014. Τα αιρετά αξιώματα στο σύνολο των δήμων που διεκδικούν είναι 9.802, εκ των οποίων 332 δήμαρχοι και 9.470 δημοτικοί σύμβουλοι. Στις κοινοτικές εκλογές, τέλος, το σύνολο των συμβούλων (κοινότητες πάνω από 300 κατοίκους) ή προέδρων κοινοτήτων (κοινότητες έως 300 κατοίκους) που θα εκλεγούν ανέρχεται σε 21.396.
Αφού κλείσουν οι κάλπες, αρχίζει η καταμέτρηση των ψήφων και στη συνέχεια των σταυρών. Τα αποτελέσματα συγκεντρώνονται σε κάθε νομό από τις Περιφερειακές Ενότητες της έδρας του, μεταδίδονται στο υπουργείο Εσωτερικών και εν συνεχεία, το υπουργείο, τα αναρτά στην ιστοσελίδα του (https://ekloges.ypes.gr/) και τα διοχετεύει στα ΜΜΕ.