«Μάχη» για την 7ημέρη εργασιακή εβδομάδα

«Μάχη» για την 7ημέρη εργασιακή εβδομάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:07 Δημιουργία 12/05/19, 18:33

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη περί 7ήμερης εργασίας.

Υπενθυμίζουμε το επίμαχο απόσπασμα: «Όταν μια επιχείρηση, αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα, συμφωνεί με τους εργαζόμενους, συμφωνεί με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές από τι θα είχαν πριν και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και εργαζόμενοι και επιχειρήσεις και κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διακαναλική συνέντευξη.

Η απάντηση του Μαξίμου: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύθηκε για 13η σύνταξη, δεσμέυθηκε όμως για 7ήμερη εργασία»

«Ο κ. Μητσοτάκης στη διακαναλική ξεπέρασε ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό του. Χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα. Και ενώ η σύνταξη αυτή θα είναι ΜΟΝΙΜΗ αρνήθηκε κατηγορηματικά να την εγγυηθεί», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

«Για άλλη μια φορά μίλησε περιφρονητικά για τα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα ανεργίας, επιδόματα αναπηρίας, οικογενειακά επιδόματα, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης) τα συστατικά δηλαδή του κοινωνικού κράτους σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, χαρακτηρίζοντάς τα ανακύκλωση της φτώχειας», επισημαίνει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω από την ανατριχιαστική του θέση για το ξεπερασμένο οκτάωρο, δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία, δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα».

«Τελικά ένα πράγμα εγγυάται ο αρχηγός της ΝΔ. Την ισοπέδωση των πολλών εν ονόματι της απολυταρχίας και του πλουτισμού των ελίτ. Στις 26 του Μάη θα λάβει την απάντηση από τον ελληνικό λαό», καταλήγει η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Τζανακόπουλος: Σε φεουδάρχη του 17ου αιώνα αρμόζει η θέση Μητσοτάκη

«Παρακολουθώντας τη συνέντευξη του κυρίου Μητσοτάκη, δεν πίστευα στα αυτιά μου όταν τον άκουσα να μιλάει για την υιοθέτηση 7ήμερης εργασίας. Έπρεπε να το ακούσω 2η και 3η φορά» σχολίασε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όπως σημείωσε, «ακόμη και για τον κύριο Μητσοτάκη, του ξεπερασμένου 8ωρου και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, η θέση αυτή ξεπερνά κάθε όριο. Είναι θέση που θα άρμοζε σε βιομήχανο ή φεουδάρχη του 17ου αιώνα.

Να μην του επιτρέψουμε να μας γυρίσει εκεί!» κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

ΝΔ: Πρωτοφανής γκάφα από τον μηχανισμό λάσπης του κ. Τσίπρα

«Ο μηχανισμός λάσπης του κ. Τσίπρα που βάφτισε 13η σύνταξη ένα προεκλογικό επίδομα, σήμερα έκανε μια πρωτοφανή γκάφα. Το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου (!), η οποία προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας "Παπαστράτος" και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία, απαντώτας στα σχόλια του Μαξίμου και του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

«Και καλά έκανε η κ. Αχτσιόγλου, διότι με τη συμφωνία αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, οι εργαζόμενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους, που είναι πάνω από το μέσο όρο στον κλάδο τους» σημειώνει η Πειραιώς.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «το μόνο σημείο που δεν αποτελεί fake news στην ανακοίνωση του Μαξίμου είναι ότι ο λαός όντως θα μιλήσει στις 26 Μαΐου και θα στείλει σε μόνιμες διακοπές τον κουρασμένο κ. Τσίπρα».

Αναλύτικά η αρχική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Το άλμα του εκσυγχρονισμού από πλευράς κράτους και επιχειρήσεων θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις απασχόλησης. Και η ίδια η φύση της εργασίας αλλάξει σήμερα και πρέπει να το λάβουμε και αυτό υπόψη μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να με κατηγορεί ότι εγώ είμαι κατά του οκτάωρου και διάφορες άλλες σαχλαμάρες. Το μόνο το οποίο κάνω είναι να γνωρίζω ότι στο νέο κόσμο που έρχεται οι άνθρωποι θα δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο από ότι δούλευαν μέχρι σήμερα».

«Το κράτος έρχεται να εξασφαλίσει εργασιακά δικαιώματα για ανθρώπους που έχουν άλλες συνήθειες . Ναι το να δώσουμε τη δυνατότητα σε μια γυναίκα να δουλεύει από το σπίτι της είναι καλό δεν είναι κακό. Μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή εργασία οκτώ ώρες, πέντε ημέρες, αλλά είναι καλό» συμπλήρωσε.

«Όταν μια επιχείρηση, αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα, συμφωνεί με τους εργαζόμενους, συμφωνεί με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές από τι θα είχαν πριν και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και εργαζόμενοι και επιχειρήσεις και κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα» διευκρίνησε.

Καταλήγοντας ανέφερε πως «κάποιοι που τα βλέπουν και κυνηγούν σκιές δεν έχουν ιδέα, δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τον κόσμο ο οποίος ξημερώνει μπροστά μας και εξακολουθούν να νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980».

Αν σου άρεσε κάνε