Έντονο ύφος Κατρούγκαλου προς Αλβανία για την ελληνική μειονότητα
Διαβεβαιώσεις για το ότι η Ελλάδα ελέγχει της κινήσεις της αλβανικής κυβέρνησης του Έντι Ράμα σχετικά με τα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα έδωσε τη Δευτέρα ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σε συνέντευξη του στο ρ/σ «24/7», ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η χώρα μας είναι σε συνεχή επικοινωνία μέσω της Πρεσβείας στα Τίρανα με την Αλβανική κυβέρνηση ώστε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση.
«Έχουν προβάλλει ορισμένους ισχυρισμούς ότι οι δίγλωσσες πινακίδες στην Αλβανία πρέπει να έχουν πρώτα την αλβανική γλώσσα, μετά την ελληνική, ορισμένα θέματα αρμοδιότητας. Εμείς προφανώς έχουμε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε κίνηση η οποία θα φανεί ότι είναι εναντίον των συμφερόντων της μειονότητά μας, θα αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που προβλέπει το διεθνές Δίκαιο», ανέφερε.
Σχετικά με τις περιουσίες της μειονότητας ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι »έχουμε λάβει δεσμεύσεις και υποσχέσεις» τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είμαστε σε θέση να ασκήσουμε έλεγχο γιατί τον Ιούνιο θα συζητηθούν οι ευρωπαϊκές προοπτικές της Αλβανίας, τις οποίες εμείς στηρίζουμε».
Επισήμανε δε ότι υπάρχουν κριτήρια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ των οποίων «και θέματα που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και θέματα καλής γειτονίας. Επομένως για μας είναι βασικά ζητήματα αυτά».
Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «προσπαθούμε να τη στηρίξουμε όσο μπορούμε ακριβώς για να φανεί στην Ευρώπη ότι μια μικρή χώρα η οποία προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα που έχει με τους γείτονές της που δεν έχει ζητήματα ως προς την πρόθεση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να έχει αντίστοιχη ανταπόκριση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ερωτηθείς για τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε σε μία φάση περαιτέρω βελτίωσης των διμερών μας σχέσεων» και αναφερόμενος στην πρόσφατη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη είπε ότι «υπήρξαν σημαντικά αποτελέσματα και πρόθεση ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων».
Επιβεβαίωσε επίσης τη συμμετοχή του στο μεγάλο οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης όπου θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Για τις γερμανικές επανορθώσεις και τη σχετική ρηματική διακοίνωση ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «ετοιμάζεται, γιατί δεν πρέπει να είναι πρόχειρη και δεν πρέπει να έχει μόνο ορθό πολιτικό, αλλά και ορθό νομικό περιεχόμενο. Επομένως πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να την έχουμε παραδώσει και μετά θα σκεφτούμε τα περαιτέρω βήματα».
Επ' αυτού εξέφρασε και τη σκέψη του για «το ενδεχόμενο μιας διακομματικής Επιτροπής, ή μιας Επιτροπής που θα είναι από ειδικούς μεν, αλλά θα επιδιώξουμε να υπάρξει συναίνεση ως προς την επιλογή της και από τα άλλα κόμματα γιατί εδώ πρόκειται για μια πραγματική εθνική προσπάθεια».
Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ είναι «δείχνει έναν αρχηγό ο οποίος δεν έχει τη δύναμη να επιβάλλει τη δική του πολιτική γραμμή, αλλά ως τροχονόμος στέκεται ανάμεσα σε αυτή τη βαθιά Δεξιά, την οποία κατέστησε κυρίαρχη στη Νέα Δημοκρατία το σύστημα Σαμαρά και την παραδοσιακή λαϊκή καραμανλική Δεξιά». «Αυτό δείχνει ένα κόμμα χωρίς προσανατολισμό, χωρίς πρόσημο», συμπλήρωσε.
Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ανησυχία του «για τον προσανατολισμό που μπορεί να έχει η εξωτερική πολιτική εάν ερχόταν ποτέ η Ν.Δ. στην εξουσία με την παρούσα φάση της, της διπολικότητας».
Χαρακτήρισε τον κ. Κοτζιά ως έναν από τους πιο επιτυχημένους υπουργούς Εξωτερικών. «Άφησε το στίγμα του βαθιά στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής. Πολλά, αν όχι όλα, τα σχετικά με την αναβάθμιση της χώρας στην διεθνή σκηνή οφείλονται σε αυτόν, πάντα φυσικά υπό την πολιτική καθοδήγηση του πρωθυπουργού, και νομίζω ότι είναι ένας υπουργός Εξωτερικών που θα τον θυμόμαστε πάντα. Είναι αυτό που λένε οι Αμερικανοί: Bigger than life».
Τέλος, για τις ευρωεκλογές ανέφερε ότι συγκρούονται δυο κόσμοι: η προοδευτική Ευρώπη των ανοιχτών κοινωνιών και των δικαιωμάτων και από την άλλη μεριά αυτός ο ιδιόμορφος γάμος μεταξύ νεοφιλελευθερισμού και ακραίου εθνικισμού που βρίσκει αυτή τη στιγμή διχασμένη την ήπειρό μας».