macron-tsipras

Τσίπρας-Μακρόν, όπως δύο ξένοι στην ίδια πόλη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 07/09/17, 07:15
Του Αλέξη Ρωμανού

Μετά Βαΐων και κλάδων υποδέχεται ο πρωθυπουργός τον Γάλλο Πρόεδρο. Το Μαξίμου έχει επενδύσει επικοινωνιακά σε αυτή την επίσκεψη για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, για τις πρωτοβουλίες που εμφανίζεται διατεθειμένος να κάνει ο Εμμανουέλ Μακρόν σχετικά με το ελληνικό χρέος και δεύτερον, για την έμπρακτη βοήθεια, που ο ίδιος μπορεί να προσφέρει στην προσέλκυση επενδύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι γεμάτες αισιοδοξία κυβερνητικές εξαγγελίες για την άφιξη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα δεν κρύβουν την ανησυχία του Μαξίμου για το «καυτό» διάστημα που ακολουθεί όσον αφορά τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό επίπεδο.

Μολονότι πρόκειται για έναν κεντρώο πολιτικό και όχι σοσιαλιστή, όπως ο προκάτοχός του Φρανσουά Ολάντ (του οποίου υπήρξε υπουργός στην κυβέρνησή του), στην Ηρώδου Αττικού εκτιμούν πως ο Μακρόν μπορεί να αποτελέσει ισχυρό αντίβαρο στη σκληρή γερμανική πολιτική της Άγγελας Μέρκελ.

Το κεντρώο προφίλ του, εξάλλου, θα ήθελε να αξιοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας για τη διείσδυσή του στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, επιχειρώντας έτσι να απομονώσει δεξιότερα τη ΝΔ.

Όμως, οι «βίαιες» αλλαγές  που εφαρμόζει ο Γάλλος πρόεδρος και η μαζική αποδοκιμασία τους από τα συνδικάτα και την κοινή γνώμη της χώρας, έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, πολλοί θυμούνται πως το Μαξίμου έμεινε τεχνηέντως μακριά από τον α' γύρο των γαλλικών εκλογών, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τον αριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ο πρωθυπουργός είχε τότε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του Μελανσόν, ο οποίος χαρακτήρισε την εργασιακή μεταρρύθμιση του Μακρόν, ως «κοινωνικό πραξικόπημα».

Κανείς δεν ξεχνά, παρά τα περί «Ολαντρέου» του Τσίπρα, ότι ο Ολάντ βοήθησε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015. Όμως, ο πρώην Γάλλος πρόεδρος  στο τέλος της ημέρας υπάκουε… την Γερμανία, κάτι που υπόσχεται να αλλάξει ο Μακρόν και σε αυτό ελπίζει άλλωστε και ο Τσίπρας.

Παρά τις μεγάλες προσδοκίες του Έλληνα πρωθυπουργού από την άφιξη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα, η σύγκριση των δύο ανδρών αποκαλύπτει το τεράστιο χάσμα, ιδεολογικό και πολιτικό, που τους χωρίζει.

Αν, λοιπόν, στο κυβερνητικό επιτελείο είχαν μελετήσει λίγο καλύτερα το φαινόμενο Μακρόν, δεν θα έπρεπε να τους εκπλήσσει πως η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε 36 μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία, προκειμένου να γίνει η αγορά εργασίας πιο ευέλικτη.

Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η ενίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων με παράκαμψη των σωματείων και η διευκόλυνση των απολύσεων με την εισαγωγή πλαφόν στα ποσά των αποζημιώσεων.

Την ίδια ώρα,  η κυβέρνηση και ο Τσίπρας έφερνε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά με «παροχές», όπως τα επιδόματα σε απλήρωτους εργαζομένους.

Αν σου άρεσε κάνε