Με 147 ψήφους πέρασε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Νόμους του κράτους είναι και επίσημα από το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης οι αλλαγές στην Παιδεία που έφερε η κυβέρνηση, με το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας να υπερψηφίζεται επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής με 147 «ναι» και 100 «όχι».
Θετικά ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση.
«Είναι ένα νομοσχέδιο κι ένας υπουργός που η Νέα Δημοκρατία εξάντλησε εναντίον τους όλη τη λασπολογία: "Επικίνδυνο", "έγκλημα", "νεκροθάφτης", "ρουσφετολόγος", "ξεθεμελιωτής", "νάρκη" και "Νέρων"» είπε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, στην ομιλία του.
«Επί δυόμισι χρόνια δεν μας λέτε ποια είναι η άποψή σας για το πρόβλημα της Γ΄ Λυκείου. Ξέρετε, τελικά, ποια είναι η άποψή σας; Είναι η συνέχεια της υποκρισίας. Κάνετε ότι υπάρχει ενώ δεν υπάρχει η Γ΄ Λυκείου κι αυτό το ξέρει όλη η κοινωνία. Και φωνάζετε για συναίνεση. Αρνείστε να τοποθετηθείτε ως προς το ποιο είναι το πρόβλημα και θέλετε συναίνεση επί της λύσης του προβλήματος. Μπορούμε να συνεννοηθούμε ότι είμαστε μια χώρα χωρίς Γ΄ Λυκείου; Εκτός αν νομίζετε ότι έχουμε Γ΄ Λυκείου και ότι όλα είναι μια χαρά. Εάν δεχθείτε το πρόβλημα, τότε η λύση του είναι μονοσήμαντη και είναι η λύση που προτείνουμε. Γι’ αυτό δεν θέλετε να δεχθείτε το πρόβλημα» είπε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.
«Εκείνο που δεν έχω καταλάβει είναι η αγάπη κι ο θρήνος για τα ΤΕΙ. Από ποιους; από εκείνους που τα έθαψαν. Και, βεβαίως, μιάμιση μέρα τώρα ξεχάσαμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εδώ. Δεν το αφορά αυτή η συζήτηση. Θεώρησε ότι έπρεπε να ασκήσει το επαναστατικό του δικαίωμα και να αποχωρήσει. Τόσος θρήνος για τα ΤΕΙ και την τεχνολογική εκπαίδευση; Εμείς τα αφήσαμε χωρίς προσωπικό και χωρίς υποδομές; Ή εμείς είμαστε η πρώτη κυβέρνηση από το '74 που πήρε στα σοβαρά τα δύο σκέλη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ; Αφήστε όλη αυτή την τρομοκρατία ότι δήθεν χάνουν τα επαγγελματικά δικαιώματά τους. Κανένας απολύτως δεν χάνει τίποτα» υποστήριξε ο κ. Γαβρόγλου.
«Αν θέλαμε να κάνουμε μικροκομματική πολιτική, θα υιοθετούσαμε αυτό που εσείς ακόμη και τώρα προτείνετε. Δηλαδή τη μετατροπή όλων των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών. Αυτή δεν είναι η πρότασή σας; Αυτό είναι μικροκομματική πολιτική, όχι η διαδικασία των συναινέσεων που πετύχαμε. Εσείς έχετε ένα μικρό έλλειμμα στην κατανόηση των εννοιών: Η συναίνεση δεν είναι ομοφωνίες. Συναίνεση είναι να αποφασίζουμε για το πρώτο βήμα. Και εδώ οι συναινέσεις είναι εντυπωσιακές» επισήμανε.
«Λέτε ότι φροντιστηριοποιείται το Λύκειο, ότι γίνεται κέντρο εξετάσεων. Ξέρετε σήμερα πόσες εξετάσεις έχουν τα παιδιά στο Λύκειο συνολικά; 43. Ξέρετε πόσες έχουν με το σύστημα που προτείνουμε; 18. Δεν μπορεί να είναι εξεταστικό κέντρο αυτό. Αλλά, και πάλι, θέλετε ουσιαστικά να μείνει το Λύκειο ως έχει, γιατί δεν θέλετε να τοποθετηθείτε στο ότι είναι ένα προπαρασκευαστικό έτος σε όλα τα μέρη του κόσμου. Κι όλος αυτός ο θρήνος για τη Γενική Παιδεία. Προσπαθήστε επί της ουσίας να την υπερασπιστείτε κι όχι όπως έχει εκφυλιστεί σήμερα» σημείωσε ο υπουργός.
«Διαβάστε τη μεγάλη μεταρρύθμιση που ολοκληρώνουμε μετά από δύο χρόνια. Την τεράστια αυτή μεταρρύθμιση. Και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να δουλέψουμε σε κάτι άλλο. Όχι μόνο για τη νομική εφαρμογή της, αλλά και για την αλλαγή νοοτροπιών. Και η αλλαγή νοοτροπιών σε μία κοινωνία είναι ενδεχομένως πολύ πιο δύσκολη από την εφαρμογή των όποιων νόμων» κατέληξε ο Κώστας Γαβρόγλου.