Αντεπίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Με αναφορά στα όσα είπε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων επέλεξε να ξεκινήσει ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο πρωθυπουργός είπε προς τον πρόεδρο της ΝΔ πως «δε θέλω να προκαλέσω αντιπαραθέσεις ωστόσο, από το 1974 έως το 2015 δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ την χώρα. Πάει πολύ σ'αυτό το θέμα ειδικά να ακολουθείτε την ίδια τακτική που ακολουθείτε και σ'όλα τα άλλα. Πάει πολύ εκεί που ο κ.Σαμαράς πήγαινε εκεί κι έλεγε ουδείς αναμάρτητος να μας ζητάτε και τα ρέστα γιατί είπα πρωτίστως ηθικό...γιατί αυτή είναι η σωστή διαπραγμάτευση. Ο Μ.Γλέζος είχε πει ακόμα και ένα ευρώ να ήταν,ακόμα κι ένα ευρώ» συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η σημερινή διαδικασία στη Βουλή «είναι μια συνεδρίαση φόρος τιμής στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και των άλλων οργανώσεων που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι ακόμα και μέσα στην Γερμανία, άνθρωποι αγωνίστηκαν κι εκεί».
«Η ακροδεξιά, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, απειλούν να δηλητηριάσουν και να διχάσουν ξανά. Απειλούν να γυρίσουν την Ευρώπη πίσω στο σκοτάδι του μίσους. Θέτουν σε κίνδυνο τις μεγάλες κατακτήσεις των τελευταίων 70 ετών. Την ίδια την Δημοκρατία και την Ευρώπη. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην ένταση που προκάλεσαν νωρίτερα οι χρυσαυγίτες βουλευτές, ο πρωθυπουργός είπε πως «είναι ντροπή και όνειδος για την ιστορία η παρουσία εδώ ενός σκοτεινού κομματιού, που ο ελληνικός λαός παραπλανημένος τους θεώρησε αντισυστημικούς, οι οποίοι μίλησαν εδώ και δεν είπαν ούτε λέξη για το ναζισμό».
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως «κάποιοι, το 2015, τόλμησαν να πουν ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις αξιώσεις προκειμένου η εκλεγμένη κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους. Εμείς δεν θα μπορούσαμε ποτέ να βάλουμε το απόλυτο κακό του ναζισμού σε καμιά ζυγαριά. Αυτό θα ήταν προσβολή στα ίδια τα θύματα του ναζισμού. Προσβολή του ίδιου μας του εαυτού, της ίδια μας της πατρίδας».
Μιλώντας για τη Γερμανία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «σήμερα η χώρα δεν έχει να αποδείξει ότι δεν βάζει το ζήτημα αυτό σε καμιά ζυγαριά κι έτσι επιλέξαμε να το φέρουμε σήμερα. Οι σχέσεις με την Γερμανία ήταν τεταμένες κυρίως απ'όταν αναλάβαμε εμείς».
«Για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον πρέπει να κλείσουμε τις ανοιχτές υποθέσεις του παρελθόντος και αυτό οφείλει να κάνει και η Γερμανία. Έχουμε καθήκον να δώσουμε την ευκαιρία στους λαούς μας να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο».
Για τα επόμενα βήματα της Ελλάδας ως προς τη Γερμανία, ο πρωθυπουργός είπε ότι «έχουμε δημιουργήσει το έδαφος για να επιδιώξουμε τον διάλογο με την Γερμανία. Είναι ακριβώς το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής. Το θέμα έχει όντως ανοίξει από το 1995 από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.
Αν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα οφείλουμε σήμερα να ομονοήσουμε ότι το πόρισμα της επιτροπής μας καλύπτει όλους» πρόσθεσε.
Ακόμα, σημείωσε πως «ζητώ να συνομολογήσουμε σήμερα την έγκριση αυτού του πορίσματος και σας ανακοινώνω μετά την έγκριση του κοινοβουλίου η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Γερμανίας,. Ρηματική διακοίνωση στην οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που αφορούν στις πολεμικές επανορθώσεις, στις αποζημιώσεις για τα θύματα και συγγενείς θυμάτων του πολέμου,στην αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και στην επιστροφή των κλεμμένων θησαυρών και κειμηλίων».