Ο Τσίπρας «πουλάει» τρέλα και... «οικονομικά οφέλη» στα Σκόπια
Η Ελλάδα έχει παραδώσει «ταυτότητα» και «γλώσσα», η Βόρεια Ελλάδα «βράζει» και ο Αλέξης Τσίπρας χαμογελά και τραβάει selfie στα Σκόπια, τονίζοντας τη «βαθιά φιλία» του με τον Ζόραν Ζάεφ και «πουλώντας» δήθεν οικονομικά οφέλη από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Με τη συνοδεία του μισού Υπουργικού και με μία «ουρά» επιχειρηματιών, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι ανέλαβε να κλείσει μία συμφωνία κόντρα στην εθνική «γραμμή» για το καλό της χώρας και μάλιστα δίχως να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Όλα αυτά πάντα εν μέσω μίας άγριας προεκλογικής περιόδου, με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν καταποντισμό του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα.
Παράλληλα, οι Τσίπρας και Ζάεφ ανήγγειλαν την ίδρυση πρεσβειών στη θέση των σημερινών γραφείων συνδέσμων στις δύο χώρες.
Στο ίδιο μοτίβο και ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος στις κοινές δηλώσεις του με τον κ. Τσίπρα είπε πως η χώρα μας φιλοξενεί σήμερα την πολυάριθμη αντιπροσωπεία από την Ελλάδα παρουσία πολλών επιχειρηματιών, είπε και τόνισε ότι πρόκειται για ιστορική συνάντηση.
Σημείωσε ότι αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν και ξεκινούμε ένα ταξίδι προς το μέλλον με κοινά συμφέροντα. Είμαστε δύο λαοί που δείξαμε στον κόσμο ότι με θαρραλέες αποφάσεις, επιθυμία και ενότητα όλα είναι πιθανά.
Η συμφωνία των Πρεσπών υλοποιήθηκε πλήρως, συνέχισε, και τόνισε ότι τους δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν πλήρως τις εμπορικές σχέσεις.
Σημείωσε τον στόχο να δημιουργηθούν οι πλήρεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ευκαιριών μέσα από αυτές τις συμφωνίες. Σήμερα το απόγευμα ο κ. Τσίπρας και εγώ θα κηρύξουμε την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ που θα συμμετέχουν από 100 επιχειρηματίες από κάθε χώρα, είπε και χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας αυτή τη συνάντηση. Ανέφερε ότι η συνεργασία μέσω του ΑΣΣ θα συμβάλει στην επίλυση διαφορών και την ανάπτυξη κοινά επωφελών ευκαιριών.
Ο κ. Ζάεφ είπε ότι τους προηγούμενους μήνες έκανε έναν πολύ καλό φίλο, τον Αλέξη Τσίπρα. «Είναι πολύ καλός φίλος μου και της χώρας μου», σημείωσε.
Σημασία της σταθερότητας στα Βαλκάνια
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε τη σημασία που έχει για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων η συμφωνία των Πρεσπών, ενώ στάθηκε και στη σημασία που έχει ο ρόλος των ΗΠΑ στις σχέσεις των δύο χωρών.
Επίσης, υπογράμμισε πως η σημερινή συνάντηση έχει στο επίκεντρο της την οικονομίας.
«Τους τελευταιους μήνες προσπαθούμε να χτίσουμε ένα καινούργιο αφήγημα για τα Βαλκάνια, συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και ανάπτυξης. Θα είναι μια επιτυχία όχι μόνο για τις χώρες μας αλλά για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη συνολικά» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια, είπε πως «σήμερα υπογράψαμε μια σειρά από μνημόνια συνεργασίας και ένα σχέδιο δράσης, που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας μας.
Κουβεντιάσαμε σε βάθος πώς θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε επίπεδο ΝΑΤΟ και με άλλες βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία)» συμπλήρωσε.
Μιλώντας για την οικονομία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το κύριο πιάτο στη σημερινή πρώτη μας συνάντηση είναι η οικονομία. Πρέπει να τρέξουμε να καλύψουμε το έδαφος. Η αποστολή μας συνοδεύεται από μια πολυπληθή επιχειρηματική αποστολή, περίπου 140 επιχειρηματιών.
Συζητήσαμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα στα Βαλκάνια και στη Βόρεια Μακεδονία, μέσω του Εθνικού Οργανισμού Βαλκανικής Ανάπτυξης που σχεδιάζουμε στην Ελλάδα» πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών περιλαμβάνει σημαντικούς και κρίσιμους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η αμυντική βιομηχανία, οι στρατιωτικές πληροφορίες, αλλά και η επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελληνική Αεροπορία.
«Συζητήσαμε τις εξελίξεις και προοπτικές στον ενεργειακό τομέα, τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και ψηφιακής τεχνολογίας. Μιλήσαμε για την ανάγκη μεταφοράς τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία σε θέμα ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Είναι σαφές ότι εδώ οικοδομούμε μια πολυεπίπεδη σχέση. Αλλά πρέπε να διασφαλίσουμε ότι θα εδράζεται σε στέρεα θεμέλια» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Παράλληλα, έκανε γνωστό πως σήμερα κλείνουν «με θετικό τρόπο» οι διαβουλεύσεις της επιτροπής για ιστορικά κι εκπαιδευτικά θέματα, «που είναι πολύ κρίσιμα γιατί επηρεάζουν το πώς βλέπουμε εμείς και τα παιδιά μας την ιστορία των δύο λαών και είναι καθοριστικά για τη σχέση μας».
Οι ερωτήσεις
Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στο εσωτερικό της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «οι πολίτες της Ελλάδας πρέπει να γνωρίζουν ότι εμείς θα υλοποιήσουμε πλήρως τη συμφωνία. Μόνο οφέλη μπορεί να φέρει και στις δύο χώρες. Σας καλώ να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία και να μην ξεχνάμε ότι την συμφωνία τη φτιάξαμε κυρίως για τις νέες γενιές».
Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις της ΝΔ, ο πρωθυπουργός είπε πως «βρίσκομαι εδώ ως πρωθυπουργός και αυτών που συμφωνούσαν και αυτών που διαφωνούσαμε τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα την σεβαστεί, αφού ψηφίστηκε, παρόλο που διαφώνησε. Εδώ γράφουμε ιστορία, δεν εγκλωβιζόμαστε από αυτήν. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει γερά θεμέλια και πιστεύω ότι θα αναγνωριστεί και από αυτούς που την αμφισβήτησαν.».
Στη συνέχει και σε αναφορά για το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από χώρες του εξωτερικού για τη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «οι μεγάλες δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την περιοχή πρέπει να κατανοήσουν ότι οι λαοί της περιοχής έχουν αποφασίσει να χαράξουν αυτόνομες πορείες για το μέλλον τους».