Στην Κομισιόν οι απαλλοτριώσεις περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πηγαίνει το ζήτημα απαλλοτριώσεις περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία από την κυβέρνηση του Έντι Ράμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δ. Παπαδημούλης «το θέμα θέτει κρίσιμα ερωτήματα σεβασμού του κράτους δικαίου, του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων», ιδιαίτερα όταν η Κομισιόν «έχει δηλώσει ενήμερη και ότι παρακολουθεί το θέμα». Έχοντας θέσει υπόψη της Επιτροπής από την πρώτη στιγμή το ζήτημα, με ερώτησή του για την οποία έλαβε απάντηση στις 26.02.2019, ο Δημ. Παπαδημούλης επανέρχεται με επείγον αίτημα η Κομισιόν να απαντήσει αυτή τη φορά ξεκάθαρα «ποια έκτακτα μέτρα λαμβάνει για το ότι, όπως έχει τονίσει και η ίδια, δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την καταγραφή, απαλλοτρίωση και αποζημίωση - πολύ περισσότερο όταν σχετίζεται με θέματα προστασίας των μειονοτήτων».
«Η παρανόμως και με απόλυτη αδιαφάνεια παραχώρηση στο Υπουργείο Τουρισμού, για τουριστική αξιοποίηση, ιδιωτικών περιουσιών, μελών της ελληνικής μειονότητας, περνά τώρα σε φάση υλοποίησης» υπογραμμίζει ο Δημ. Παπαδημούλης, θέτοντας στην Κομισιόν το ερώτημα: Με ποιον τρόπο θεωρεί ότι «η απόφαση αυτή που είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις και στις πάγιες συστάσεις της ΕΕ, επηρεάζει το κλίμα καλής γειτονίας και την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας».
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη προς την Κομισιόν:
Η αλβανική ηγεσία προχωρά σε υποχρεωτική απαλλοτρίωση περιουσιών των μελών της ελληνικής μειονότητας. Για τον λόγο αυτόν, επανέρχομαι μετά από προηγούμενη σχετική ερώτησή μου και απάντησή σας (26.02.2019). Το θέμα θέτει κρίσιμα ερωτήματα σεβασμού του κράτους δικαίου, του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων.
Η παλιότερη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας που παραχωρούσε παρανόμως και με απόλυτη αδιαφάνεια στο Υπουργείο Τουρισμού, για τουριστική αξιοποίηση, ιδιωτικές περιουσίες μελών της ελληνικής μειονότητας, τώρα περνά σε φάση υλοποίησης. Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις και στις πάγιες συστάσεις της ΕΕ.
Δεδομένου ότι η Επιτροπή έχει δηλώσει ενήμερη και ότι παρακολουθεί το θέμα, ερωτάται:
1. Τι επιπρόσθετα αναγκαία μέτρα λαμβάνει για την προστασία των περιουσιών των μελών της ελληνικής γηγενούς μειονότητας, από τις συνεχιζόμενες αυθαίρετες και παράνομες πολιτικές αποφάσεις της Αλβανικής πλευράς;
2. Ποια έκτακτα μέτρα λαμβάνει για το ότι, όπως έχει τονίσει, δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την καταγραφή, απαλλοτρίωση και αποζημίωση - πολύ περισσότερο όταν σχετίζεται με θέματα προστασίας των μειονοτήτων;
3. Πόσο αυτές οι αυθαίρετες ενέργειες επηρεάζουν το κλίμα καλής γειτονίας και την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας;