Αφηγήματα και αντεπίθεση για τον νέο νόμο Κατσέλη
Με «τρένο» εξπρές ετοιμάζεται να κατέβει στον επόμενο «σταθμό», στο Eurogroup της 5ης Απριλίου, η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να «κλείσει» πρωτίστως το μεγάλο «αγκάθι» της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, αυτό του νέου καθεστώτος της προστασίας της πρώτης κατοικίας, έτσι ώστε να μην απομείνει ως «ουρά» στην έναρξη της τρίτης, με την άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα την πρωταπριλιά.
Στο πλαίσιο αυτό κι αφότου κατατέθηκε η σχετική νομοθετική ρύθμιση την περασμένη Τετάρτη, η κυβέρνηση «τρέχει» γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες ψήφισής της.
Σήμερα, Πέμπτη το νομοσχέδιο για το «διάδοχο» του νόμου Κατσέλη περνά στην Ολομέλεια, με στόχο να ψηφιστεί απόψε ή το αργότερο την Παρασκευή, αν υπάρξει μεγάλος αριθμός των ομιλητών την Παρασκευή.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιχειρεί να «μαζέψει» επικοινωνιακά τον επώδυνο συμβιβασμό, στον οποίο προχώρησε όσον αφορά το ιδιαίτερα αυστηρό νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία θα ισχύσει για λίγους και μάλιστα υπό πολύ «σκληρά» κριτήρια.
Δεδομένης δε της άγριας προεκλογικής περιόδου λίγο πριν τις μεγάλες, πολλαπλές αναμετρήσεις στις κάλπες, το Μέγαρο Μαξίμου «πουλά» το επικοινωνιακό αφήγημα του «κοινωνικού προσήμου», εξαπολύοντας επίθεση κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Στη «γραμμή» αυτή κινήθηκε στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι με τη ρύθμιση διευθετείται οριστικά το ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας και επιτυγχάνεται ο στόχος που ετέθη εξαρχής, για προστασία της λαϊκής κατοικίας και για ταχύτερη εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για πρώτη φορά, με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστατεύεται η πρώτη κατοικία όχι μόνο για τους ευάλωτους οφειλέτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, αλλά και για πολλούς επαγγελματίες που έχουν λάβει επιχειρηματικό δάνειο. Όπως τόνισε, για πρώτη φορά προβλέπεται και η επιδότηση δόσης δανείων για τους δικαιούχους που θα υπαχθούν στις σχετικές διατάξεις.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Τζανακόπουλος άσκησε δριμεία κριτική κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων, που «δεν είχαν φροντίσει να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζοντας ότι αυτό «δεν ήταν αμέλεια, αλλά στρατηγική επιλογή».
Πάντως, από εκεί που η κυβέρνηση Τσίπρα διέρρεε πως θα προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια, καταθέτοντας τη σχετική ρύθμιση δίχως να έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές ως προς τα σημεία τριβής, τελικά έκανε δραματικές υποχωρήσεις:
-Οι θεσμοί αποδέχτηκαν την ένταξη των επαγγελματικών δανείων στο νέο πλαίσιο, αλλά υπό τον όρο των αυστηρών κριτηρίων όσον αφορά την προστατευόμενη αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας.
Ειδικότερα, ενώ το γενικό κριτήριο υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας του νέου νόμου αφορά αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας στις 250.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια, τα επαγγελματικά με υποθήκη την πρώτη κατοικία θα προστατεύονται εφόσον η αντικειμενική αξία αυτής δεν ξεπερνά τις 175.000 ευρώ.
-Είπε «ναι» σε δραστικές μειώσεις στα περιουσιακά κριτήρια ένταξης στο καινούργιο πλαίσιο: η αρχική πρόταση κυβέρνησης-τραπεζών προέβλεπε όριο καταθέσεων 65.000 ευρώ, που τελικά «κουρεύτηκε» στις 15.000 ευρώ. Επιπλέον, η συνολική αξία για τα υπόλοιπα ακίνητα, πλην Α΄ κατοικίας, και για τα μεταφορικά μέσα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 80.000 ευρώ για οφειλές άνω των 20.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση είχε βάλει τον πήχη σε υπερτριπλάσιο ύψος, στις 260.000 ευρώ.
Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι παρά την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης, εντούτοις οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται ως προς άλλες διαφορές, τις οποίες ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «μικρές».
Από την πλευρά τους, οι θεσμοί περιμένουν νομοτεχνικές βελτιώσεις σε ορισμένα προβληματικά στοιχεία της διάταξης, ενώ θέλουν να δουν και τις υπουργικές αποφάσεις που πρέπει να εκδοθούν, για να αντιμετωπιστεί μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα και να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου συστήματος το ταχύτερο δυνατό.