Με fast track διαδικασίες η ψήφιση του νέου νόμου Κατσέλη
Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως προκύπτει από τα όσα συζητήθηκαν την Τετάρτη στη διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου.
Ειδικότερα, η τροπολογία για την πρώτη κατοικία -που σήμερα εισήχθη στην επιτροπή της Βουλή- «περνά» αύριο στην Ολομέλεια. Στόχος είναι να ψηφιστεί την Πέμπτη το βράδυ ή αν υπάρξει μεγάλος αριθμός ομιλητών την Παρασκευή.
Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες, που ήθελαν την κυβέρνηση να φέρνει τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία μετά το Eurogroup της 5ης Απριλίου, δίνοντας έτσι και προεκλογική «χροιά» στην κίνησή της.
Εξάλλου, στις 17 και 18 του επόμενου μήνα θα συζητηθεί το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
«Πουλάνε» κοινωνικό πρόσημο για την πρώτη κατοικία
Νωρίτερα, μιλώντας στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης επιστρατεύτηκε το επικοινωνιακό αφήγημα της «κοινωνικής πολιτικής», κάνοντας λόγο για μία ρύθμιση, στην οποία κυριαρχεί η έννοια του κοινωνικού συμφέροντος και η οποία λαμβάνει υπόψη την κοινωνική, τη δημοσιονομική και την τραπεζική κατάσταση.
«Το καινούργιο στοιχείο, που μόνο η χώρα μας το κάνει, είναι ότι η ρύθμιση αφορά δάνεια που έχουν συνάψει έμποροι με εγγύηση την πρώτη κατοικία», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.
Ο ίδιος, απαντώντας στο σχόλιο του εισηγητή του ΚΚΕ, Σάκη Βαρδαλή, που έκανε λόγο για συμβιβασμό της κυβέρνησης με τις τράπεζες και τους θεσμούς, ο κ. Δραγασάκης αντέτεινε ότι «στο θέμα των τραπεζών υπάρχει εποπτεία, είτε με μνημόνια είτε χωρίς μνημόνια».
«Μας ενδιαφέρει η κατάσταση των τραπεζών, δεκαετίες πληρώσαμε για να μην καταστραφούν και αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να μη θυσιάσει τα πάντα και να βρούμε μια χρυσή τομή ξεκινώντας με τις ανάγκες αυτών που δεν έχουν να πληρώσουν. Η πρότασή μας είναι ένας συμβιβασμός, δεν είναι παράδοξο, στην οποία όμως κυριαρχεί η έννοια του κοινωνικού συμφέροντος», σημείωσε.
Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, όπως είπε, υπολογίζεται ότι είναι γύρω στο 25% αυτοί που έχουν τη δυνατότητα, αλλά συνειδητά αποφεύγουν να πληρώσουν.
«Αυτό, όμως, εμείς δεν θέλουμε να γίνει άλλοθι. Γιατί μπορεί σκόπιμα να μην πληρώνει κάποιος ενώ έχει τη δυνατότητα, ελπίζοντας να διαγραφεί το χρέος του αλλά δίπλα μας υπάρχει και το δράμα για αυτόν που πραγματικά δεν μπορεί να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Γι' αυτό μίλησα για τρεις αρχές», κατέληξε.