Τις δράσεις προώθησης της ηλεκτροκίνησης από την Περιφέρεια Αττικής παρουσίασε ο Γ. Πατούλης
Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε ο πρόεδρος της HAEE Σ. Παπαευθυμίου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο υπ. Μεταφορών και Υποδομών Κ. Καραμανλής, ο γγ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος, η γγ. Ενέργειας του ΥΠΕΝ Αλ. Σδούκου, ο γγ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Ε. Μπακογιάννης, ο γγ. Μεταφορών Γ. Ξιφαράς.
Ο κ. Πατούλης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις δράσεις με στόχο την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στο πλαίσιο της Περιφερειακής στρατηγικής για την βιώσιμη κινητικότητα και την προστασία του περιβάλλοντος, εστιάζοντας:
Στην ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη δημιουργία πράσινου στόλου 40 νέων αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων, τα οποία θα αντικαταστήσουν το μεγαλύτερο μέρος των ρυπογόνων και ασύμφορων από θέματα συντήρησης οχημάτων που διαθέτει η περιφέρεια.
Στη διαμόρφωση δικτύου φορτιστών στο κεντρικό οδικό δίκτυο της Αττικής.
Στη δημιουργία τμήματος Ηλεκτροκίνησης στην Διεύθυνση που εποπτεύει και συντηρεί το οδικό δίκτυο.
Στη δρομολόγηση σχετικής εκπαίδευση των οδηγών και των υπαλλήλων της περιφέρειας στην ηλεκτροκίνητη οδήγηση.
Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι στο Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αντώνης Τρίτσης» έχουν εγκατασταθεί οι πρώτοι ταχυφορτιστές και χρησιμοποιείται το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του.
Πρόσθεσε πως η περιφέρεια έχει δανειοδοτήσει την εγκατάσταση 100 φορτιστών σε πρατήρια και συνεργεία, ενώ προβλέπει πρόσθετους σε όλα τα ΚΤΕΟ και στο τμήμα Μεταφορών Ανατολικής Αττικής.
Συνοψίζοντας στα αποτελέσματα των δράσεων που υλοποιεί η περιφέρεια για την βιώσιμη κινητικότητα ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι υπολογίζεται σημαντική μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 200.000 τόνους, μείωση της κατανάλωσης καυσίμου 112.000 λίτρων βενζίνης ή diesel και ετήσια εξοικονόμηση 400.000 ευρώ από τα οφέλη της συντήρησης και των τελών κυκλοφορίας.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε πως μέσω του ΕΔΣΝΑ, δρομολογείται η εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης και στον τομέα της συλλογής αποβλήτων, ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων, τονίζοντας: «Η Αττική έχει έναν από τους πλέον γερασμένους στόλους απορριμματοφόρων και με μια πρώτη εκτίμηση πάνω από 2.000 οχήματα χρήζουν αντικατάστασης, με τα περισσότερα να χρησιμοποιούνται ήδη πάνω από 20 έτη. Η αντικατάστασή τους θα προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά».