ΙΕΑ: Ο πόλεμος έφερε μαζική στροφή στις ΑΠΕ και δραστική μείωση των ρύπων!
Αισιόδοξη είναι η Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας σχετικά με τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τις εκπομπές του Διοξειδίου του Άνθρακα.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση γίνεται λόγος για επιτάχυνση της δρομολόγησης project ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λόγω του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης έχει τουλάχιστον θετικό αντίκτυπο στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επιπλέον η ΙΕΑ «βλέπει» αύξηση μόλις κατά 1% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τη φετινή χρονιά.
Σύμφωνα με την ΙΕΑ, οι εκπομπές CO2 αναμένεται να αυξηθούν μόλις κατά 300 εκατ. τόνους, στους 33,8 δισ. τόνους φέτος. Πρόκειται για μια σημαντική διαφορά σε σχέση με το 2021, όταν η αύξηση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα άγγιξαν τα 2 δισ. τόνους.
Παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες επέστρεψαν στη χρήση λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας, η ραγδαία ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης είχε σημαντική διαφορά. Μάλιστα, χωρίς την αυξημένη χρήση άνθρακα η πτώση στις εκπομπές θα ήταν ακόμη πιο αισθητή.
Ο πόλεμος άλλαξε τα δεδομένα
«Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ώθησε πολλές χώρες να στραφούν σε άλλες πηγές ενέργειας για να αντικαταστήσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Τα ενθαρρυντικά νέα είναι πως η ηλιακή και αιολική ενέργεια κάλυψαν μεγάλο μέρος από το κενό, ενώ και η αύξηση της χρήσης άνθρακα φαίνεται πως είναι σχετικά μικρή και κυρίως προσωρινή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ.
Πραγματικά η ανάπτυξη νέων φωτοβολταϊκών πάρκων και ανεμογεννήτριων οδηγήσαν σε μια κάθετη αύξηση-ρεκόρ της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠE άνω των 700 TWh. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί ετησίως μέχρι σήμερα.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως παρά και την εκτεταμένη ξηρασία και λειψυδρία που έπληξε φέτος πολλές γωνιές του πλανήτη, ανάμεσα τους και την Ευρώπη, η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε επίσης, αναλογώντας περίπου στο ένα πέμπτο της φετινής παραγωγής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.
Δίχως την αυξημένη παραγωγή καθαρής ενέργειας, οι παγκόσμιοι ρύποι CO2 υπολογίζεται πως θα ξεπερνούσαν τα 600 εκατ. τόνους μόνο φέτος.
Στην Ευρώπη ειδικά οι ρύποι διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται πως φέτος θα μειωθούν, παρά την αυξημένη χρήση άνθρακα, που θα είναι προσωρινή. Τα νέα project ΑΠΕ στην περιοχή πρόσθεσαν τουλάχιστον 50 gigawatts ενέργειας φέτος.