Κυβέρνηση– θεσμοί: Προς κρίση για την πρώτη κατοικία
Οι θεσμοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να βάλουν «νερό στο κρασί» τους σχετικά με το διάδοχο του νόμου Κατσέλη, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να βρίσκονται στον …αέρα.
Σε ακόμη μία τηλεδιάσκεψη, τη χθεσινή, διαφάνηκε πως το χάσμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές για την προστασία της πρώτης κατοικίας παραμένει μεγάλο.
Την ίδια ώρα, δημιουργούνται σενάρια κρίσης στις σχέσεις των δύο πλευρών, καθώς η Αθήνα δεν επιθυμεί να κλείσει την εκκρεμότητα, για να μην αναλάβει υψηλό πολιτικό κόστος ενόψει των εκλογών.
Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τις ισχυρές ενστάσεις που εκφράστηκαν στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Τρίτης, απομακρύνεται το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας ως προς το νέο νόμο Κατσέλη στο ΕuroWorking Group της προσεχούς Δευτέρας.
Συνεπώς, η δόση του ενός δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να εγκριθεί προς εκταμίευση στο Eurogroup της 5ης Απριλίου, είναι στον αέρα.
Τα «αγκάθια»
Μεταξύ, άλλων οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρονται να ζητούν το όριο οφειλής για την προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο να ανέρχεται στα 100.000 ευρώ, και όχι στα 130.000 ευρώ, και τα περιουσιακά κριτήρια να περιοριστούν σημαντικά και να μειωθούν για τις καταθέσεις του οφειλέτη στις 20.000 ευρώ, από 65.000 ευρώ που προέβλεπε η κυβερνητική πρόταση και στις 25.000 ευρώ για τη λοιπή ακίνητη περιουσία του (πλην της πρώτης κατοικίας), από 260.000 ευρώ που πρότεινε η Αθήνα.
Οι θεσμοί εγείρουν ενστάσεις για το όριο της αντικειμενικής αξίας, το οποίο η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες να διαμορφωθεί στα 250.000 ευρώ. Όμως περιορισμός του ορίου σε χαμηλότερα όρια θα σημάνει και τη μείωση του αριθμού των δανειοληπτών που θα μπορούν να ενταχθούν στην πλατφόρμα.
Επίσης, για την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων που έχουν χορηγηθεί με προσημείωση της κύριας κατοικίας πρόθεση της κυβέρνησης να ισχύσουν οι ίδιες προϋποθέσεις ένταξης με τα στεγαστικά δάνεια, όμως οι δανειστές διαφωνούν έντονα.
Παράλληλα, το αρχικό σχέδιο στο οποίο έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τράπεζες ορίζει ότι στην πλατφόρμα θα μπορούν να ενταχθούν οι δανειολήπτες υπό την προϋπόθεση ότι το δάνειό τους θα έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 90 ημερών μέχρι και το τέλος του 2018. Οι θεσμοί φαίνεται να εγείρουν αντιρρήσεις και σε αυτό το θέμα και ζητούν το χρονικό όριο να μετατεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή τρεις μήνες νωρίτερα.
Διαφωνία φαίνεται να εξακολουθεί να υπάρχει στη συνολική αξία των ακινήτων που μπορεί να έχει στην κατοχή του ο δανειολήπτης αλλά και το ύψος των καταθέσεων. Οι θεσμοί ζητούν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις ώστε οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ και το όριο των ακινήτων τα 100.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι σημείο αντιπαράθεσης φαίνεται να αποτελεί και το χρονικό διάστημα για το οποίο θα παραμείνει ενεργή η πλατφόρμα, καθώς ζητείται αυτό να μην ξεπερνά το ένα εξάμηνο.