Λαϊκή οργή για την κοινωνική πολιτική
Έπειτα από τρία μνημόνια με μία σειρά σκληρών μεταρρυθμίσεων και επιβολή βαριάς φορολογίας, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην δίνει τη δέουσα σημασία σε τομείς-«κλειδί» για την ποιότητα της ζωής των πολιτών, οι οποίοι ασκούν δριμεία κριτική στη στόχευση και στην ποιότητα της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα.
Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την έρευνα του ΟΟΣΑ «Κίνδυνοι που έχουν σημασία» (Risks that matter 2018), στην οποία καταγράφονται οι απόψεις των πολιτών από 21 χώρες μέλη του Οργανισμού, όπως αυτές συγκεντρώθηκαν και επεξεργάστηκαν με ειδικά ερωτηματολόγια την άνοιξη, αλλά και το φθινόπωρο του περασμένου έτους.
Σύμφωνα με την έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εκτιμά ότι αν και πληρώνουν υπέρογκους φόρους, εντούτοις οι δημόσιες υπηρεσίες είναι παντελώς απαξιωμένες και η κρατική μηχανή απενεργοποιημένη.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα:
- Το 82,1% των Ελλήνων θεωρεί ότι για το ύψος των φόρων που πληρώνει δεν λαμβάνει δημόσιες υπηρεσίες που να το ικανοποιεί. Συγκεκριμένα, το 82,1% δηλώνει ότι δεν λαμβάνει ένα δίκαιο μερίδιο δημοσίων ωφελημάτων με δεδομένους τους φόρους και τις εισφορές που πληρώνουν.
Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις 21 χώρες του ΟΟΣΑ που έγινε η έρευνα είναι 58,5%, δηλαδή πολύ χαμηλότερα.
Μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από χώρες όπως το Μεξικό, η Πολωνία, η Χιλή και η Εσθονία.
- Το 77,8% των Ελλήνων θεωρεί ότι λαμβάνουν τα κοινωνικά ωφελήματα πολίτες, οι οποίοι δεν τα δικαιούνται.
Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις 21 χώρες του ΟΟΣΑ είναι 66,6%.
- Το 70% των Ελλήνων θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν τους λαμβάνει υπόψη, όταν σχεδιάζει τα κοινωνικά ωφελήματα. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις 21 χώρες του ΟΟΣΑ είναι 61,1%.
- Ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, 79,4% παρουσιάζεται στους πολίτες οι οποίοι τάσσονται υπέρ της φορολόγησης των πλουσίων, προκειμένου να στηριχθούν οι φτωχοί. Ο μέσος όρος στις 21 χώρες του ΟΟΣΑ είναι 67,8%.