Η Κομισιόν «σκίζει» το κυβερνητικό σχέδιο για την α΄κατοικία
Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες και την Κομισιόν οδηγείται τώρα στο πιο δύσκολο στάδιο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει «σκίσει» όλα τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Για τρίτη φορά, το τελευταίο διάστημα, μετά από συνάντηση τραπεζιτών με την κυβέρνηση ανακοινώνεται συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Όμως η οποία συμφωνία θα πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» από τους δανειστές.
Στην πρώτη θέση των καθυστερήσεων, που σημειώνονται στο «μέτωπο» των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έχει υποσχεθεί ότι θα υλοποιήσει η κυβέρνηση Τσίπρα, βρίσκεται και πάλι το καυτό ζήτημα των κόκκινων δανείων και του «διάδοχου» του νόμου Κατσέλη, με την Κομισιόν να επισημαίνει πως δεν έχει ικανοποιηθεί πλήρως καμία από τις παραμέτρους, που έχουν τεθεί από την πλευρά της.
Η εκτίμηση της ΕΕ για το νέο νόμο Κατσέλη είναι καταδικαστική όσον αφορά τις ελληνικές προτάσεις, καθώς όπως σημειώνεται στην έκθεση, εγείρονται σοβαρές ανησυχίες για την επίπτωση, που αυτές θα έχουν ως προς το σκέλος των πληρωμών και των τραπεζικών ισολογισμών, ενώ την ίδια ώρα οι θεσμοί φοβούνται πως το σχέδιο της κυβέρνησης θα ενισχύσει τη θέση των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Μάλιστα, η Κομισιόν τονίζει ότι η κυβέρνηση μονομερώς πήρε την πρωτοβουλία να παρατείνει την ισχύ των παλαιών διατάξεων για δύο μήνες, παρουσιάζοντας στις Βρυξέλλες ένα νέο σχέδιο προστασίας της α' κατοικίας.
Η κυβέρνηση ήθελε τη διεύρυνση του νόμου Κατσέλη, κάτι που οι θεσμοί απορρίπτουν, καθώς εκτιμούν ότι θα πλήξει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και θα ανατρέψει τα σχέδια για τιτλοποιήσεις δανείων.
Οι θεσμοί θέλουν να τεθούν κυρίως κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας, ώστε να αποκλειστούν οι συστηματικοί κακοπληρωτές.
Επίσης, οι δανειστές επιθυμούν η προστασία να ισχύσει μόνο για στεγαστικά δάνεια και όχι για επιχειρηματικά.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση επεδίωκε την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, ακόμη και σε όσους έχουν εμπορική ιδιότητα, εξετάζοντας μάλιστα και το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, δίχως το «ok» των θεσμών.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην προστατευθεί η πρώτη κατοικία μόνο όσων έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια, αλλά και των χιλιάδων εμπόρων και επαγγελματιών, που κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες τους λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που έχουν λάβει για την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Αυτό προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των θεσμών.
Οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να υπαχθούν στην προστασία οφειλέτες, που προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και να εξαιρούνται όσοι δανειολήπτες έχουν πτωχευτική ικανότητα ή όσοι έχουν στα χέρια τους οριστική απόφαση για αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ζητήσει τη ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών με τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Στο σχετικό κεφάλαιο της έκθεσης η Κομισιόν τονίζει αρχικά ότι ενόψει της λήξης του νόμου Κατσέλη στις 31/12/2018 σημειώθηκε απότομη αύξηση στις αιτήσεις για δικαστική προστασία κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018.
Τέλος, όπως επισημαίνεται, παρά την πρόοδο στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, το ύψος τους παραμένει υπερβολικά υψηλό (κοντά στο 47% του συνόλου) ή 85 δισ. Ευρώ. Η αξιοποίηση εργαλείων για την αντιμετώπιση αυτού του βάρος είναι «κατώτερη των προσδοκιών», σχολιάζουν οι Βρυξέλλες. Η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει επίσης υπό πίεση και σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων στους ισολογισμούς τους συγκρατεί τον ρυθμό μείωσης των μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων.