«Προειδοποιητικές βολές» στέλνει η Κομισιόν στην κυβέρνηση
Αν η ευρωπεριφέρεια δεν βρισκόταν σε τροχιά εκλογών, τότε σίγουρα σήμερα η Κομισιόν θα έβγαζε «κόκκινη» κάρτα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις δεσμεύσεις, τις οποίες η κυβέρνηση Τσίπρα έχει αναλάβει μετά τα μνημόνια.
Ωστόσο, με το «βλέμμα» στις επερχόμενες, κρίσιμες ευρωεκλογές οι θεσμοί μη θέλοντας να χαλάσουν… το κλίμα, θα αρκεστούν σε προειδοποιητικά μηνύματα προς την Αθήνα.
Δημοσιοποιώντας την έκθεσή της για τη μεταμνημονιακή εποχή, η ΕΕ αναμένεται να τοποθετηθεί προσεχτικά στα σημεία, όπου έχει σημειωθεί πρόοδος και όπου καταγράφονται καθυστερήσεις, παροτρύνοντας την κυβέρνηση να καλύψει το χαμένο έδαφος, έτσι ώστε το Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.
Το πιο πιθανό σενάριο, λοιπόν, είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμβιβασμούς ως προς το νέο νομικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας με ορίζοντα ψήφισής του μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, όπου καλώς εχόντων των πραγμάτων θα δοθεί και το πράσινο φως για την απελευθέρωση της δόσης.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα μεγάλα «αγκάθια» («κόκκινα» δάνεια, νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ληξιπρόθεσμα χρέη Δημοσίου κ.ά.), για τα οποία θα γίνεται λόγος στην έκθεση, αλλά και στις πρωτοβουλίες που έλαβε η ελληνική πλευρά, όπως είναι η μεγάλη αύξηση στο κατώτατο μισθό ( 11%) ή πρόκειται να πάρει για τις δικαστικές αποφάσεις με τα αναδρομικά ( δώρα, επιδόματα, κά που κόπηκαν στα μνημονικά χρόνια).
Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της έκθεσης της Κομισιόν, θα πραγματοποιηθεί EuroWorkingGroup, το οποίο θα προετοιμάσει την ατζέντα του Eurogroup της 11ης Μαρτίου, όπου η χώρα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις συζητήσεις .
Το Eurogroup του Μαρτίου αποτελεί τον πιο σημαντικό σταθμό στο πρώτο εξάμηνο του 2019, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα λάβουν, μετά την εισήγηση του EWG, την τελική απόφαση σχετικά με τα κέρδη των ομολόγων (ANFAs ), που παρακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών στα χαρτοφυλάκια τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις αρχές του επομένου μήνα αναμένεται και έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι επισημάνσεις της Ουάσινγκτον για τα κόκκινα δάνεια (εάν θα επιμείνει για την ανάγκη νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών).
Τέλος, την Παρασκευή 1η Μαρτίου ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s αναμένεται να προχωρήσει στην αναβάθμιση της Ελλάδος κατά 1 βαθμίδα από Β3 σε Β2.