Ο Αλμούνια αναλαμβάνει ρόλο επόπτη για τα ελληνικά μνημόνια στον ESM
«Ανεξάρτητο εκτιμητή υψηλού επιπέδου» των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα όρισε σήμερα τον πρώην αντιπρόεδρο της Κομισιόν Χοακίν Αλμούνια, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επιλογή έγινε από τον Μάριο Σεντένο σε συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και σε διαβούλευση με τα 19 μέλη του Μηχανισμού.
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, Μάριο Σεντένο δήλωσε: «Η διαδικασία προσαρμογής στην Ελλάδα ήταν πιο δύσκολη και παρατεταμένη από ό,τι σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Απαιτείται διεξοδική και ανεξάρτητη αξιολόγηση. Η αποστολή του ανεξάρτητου αξιολογητή είναι να εξετάσει την οικονομική βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα, με έμφαση στο πρόγραμμα ESM. Χαίρομαι που ο κ. Αλμούνια αποδέχθηκε αυτή την αποστολή. Έχει το απαραίτητο συνδυασμό δεξιοτήτων και εμπειρίας για να ηγηθεί της αποστολής και να δώσει μια αξιόπιστη και ανεξάρτητη αξιολόγηση».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε: «Χαιρετίζω τον διορισμό του κ. Αλμούνια ως αξιολογητή υψηλού επιπέδου. Η εκτεταμένη εμπειρία και η γνώση του στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στην έρευνα οικονομικής πολιτικής, καθώς και σε υποθέσεις της ΕΕ, θα διασφαλίσουν την αξιόπιστη και αμερόληπτη διαδικασία αξιολόγησης».
Όπως προσθέτει η ανακοίνωση του ESM, η αξιολόγηση θα διεξαχθεί με την υποστήριξη ομάδας του Μηχανισμού και συμβουλές εξωτερικών εμπειρογνωμόνων με εμπειρία αξιολόγησης σε άλλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο κ. Αλμούνια θα ετοιμάσει και θα υποβάλλει την έκθεσή του στο Συμβούλιο των Διοικητών του ESM κατά την ετήσια συνεδρίαση του οργάνου τον Ιούνιο του 2020.
Θα είναι η δεύτερη αξιολόγηση τέτοιου είδους, επισημαίνει η ανακοίνωση καταλήγοντας, μετά από εκείνη που έκανε το 2017 η Gertrude Tumpel-Gugerell Ευρωπαϊκού αξιολογώντας τη βοήθεια προς την Ελλάδα που είχε παράσχει ο Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και ο ESM. Η προηγούμενη αξιολόγηση είχε καλύψει και τις πέντε χώρες που έλαβαν βοήθεια: Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, και το πρόγραμμα EFSF για την Ελλάδα έως τον Δεκέμβριο του 2014, επισημαίνει ο ESM.