Κατόπιν εορτής συναινούν για μείωση των πλεονασμάτων
Αφότου «γονάτισαν» τη μεσαία τάξη με την πολιτική της υπερφορολόγησης, μέσω της οποίας έχουν προκύψει γιγαντιαία πλεονάσματα, τώρα συντάσσονται με την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το φλέγον ζήτημα της μείωσής τους.
Είναι ευδιάκριτο το «μούδιασμα» του κυβερνητικού επιτελείου, στον απόηχο των τελευταίων δημοσκοπήσεων που καταγράφουν τη ΝΔ να προσεγγίζει το στόχο της αυτοδυναμίας.
Ενδεικτικό το νέο «αφήγημα», που αυτή τη φορά ελέχθη από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος έθεσε ζήτημα εθνικής συναίνεσης για τη διαπραγμάτευση των υψηλών πλεονασμάτων.
Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει πιθανή κυβέρνηση της ΝΔ σε περίπτωση, που το ζήτημα πράγματι βρεθεί σε τροχιά διαβουλεύσεων Αθήνας-Ευρωπαίων.
Πάντως, μόλις λίγες μέρες νωρίτερα η κυβέρνηση Τσίπρα είχε αντιδράσει έντονα στο «παράθυρο», που άνοιξε ο Βέμπερ σε μείωση των πλεονασμάτων.
Μιλώντας στο CNBC, μία μέρα μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε σχετικά: «Υπάρχει ομοφωνία σε όλο το πολιτικό φάσμα για το ζήτημα αυτό. Έχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολύ χρονικό διάστημα είναι υπερβολικά υψηλό, ιδιαίτερα για μια χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ, δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να διαφωνήσουμε. Θα πρέπει να πάμε μαζί σε μια Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημα από την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δυνάμεων πως οι τόσο υψηλοί πρωτογενείς στόχοι απλώς τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια όχι μόνον στα κόμματα, αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία».
Σημείωσε δε ότι δεν διαφωνεί καθόλου με τον πρόεδρο της ΝΔ «πως πρέπει να το κάνουμε και θα ήταν καλό η ΝΔ να είχε λιγότερο συγκρουσιακή στάση ώστε πράγματι να μπορέσουμε να έχουμε συναίνεση στο θέμα αυτό».
Ερωτηθείς, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε τον κ. Μητσοτάκη για το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων των πλεονασμάτων, εάν η ΝΔ εκλεγεί, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε χαρακτηριστικά: «είναι πιθανό να έρθουν στην εξουσία. Στην ατυχή περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, αν αυτό ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία όσων θα ήθελαν να κάνουν, θα τους στηρίζαμε».
«Δεν θα τους στηρίζαμε όμως σε πολλούς άλλους τομείς, ιδιαίτερα αφού δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόγραμμά τους. Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας υπολόγισε το κόστος των ανακοινώσεών τους στα 5 δισ. μόνο το πρώτο έτος και άλλα 4 δισ. τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Δεν έχουμε κάποια σοβαρή απάντηση από την ΝΔ από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα», επεσήμανε ωστόσο ο ίδιος.