Κλειδώνει ο «διάδοχος» του νόμου Κατσέλη
Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, καθώς αύριο λήγει το τελεσίγραφο των θεσμών, κυβέρνηση και τραπεζίτες θα έχουν νέα συνάντηση το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με στόχο ο «διάδοχος» του νόμου Κατσέλη να έχει ψηφιστεί έως το τέλος του τρέχοντος μηνός.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δύο πλευρές οδεύουν προς μία… συμβιβαστική – από την πλευρά της κυβέρνησης – συμφωνία ακόμη και εντός της ημέρας.
Τα όρια της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, του οικογενειακού εισοδήματος του δανειολήπτη και του υπολοίπου του δανείου αποτελούν τα τρία σημεία – κλειδι, όπου λέγεται πως έχει σημειωθεί πρόοδος ως προς τις διαβουλεύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας οι τόνοι κρατήθηκαν χαμηλοί, με την κυβέρνηση εν τέλει να υπαναχωρεί ως προς τη μαξιμαλιστική πρότασή της για όριο προστασίας στα 250.000 ευρώ για όλους, η οποία βρήκε κατηγορηματικά αντίθετες τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Η «ψαλίδα», όπως λένε οι πληροφορίες, κλείνει στα 100.000-120.000 ευρώ (όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας», με την κυβέρνηση τελικά να συνθηκολογεί, αφού στο τραπέζι του πόκερ ειπώθηκε ξεκάθαρα πως το νέο καθεστώς θα πρέπει να μην δημιουργεί κινδύνους για τις τράπεζες και να είναι κοινά επωφελές, γεγονός που προεξοφλεί την αυστηρότητα του «διαδόχου», ο οποίος θα έχει ισχυρά φίλτρα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς και ραγδαία μείωση των ορίων προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Σημειώνεται πως οι δανειστές έχουν δώσει στην κυβέρνηση περιθώριο έως τις 15 Φεβρουαρίου για να τελειώσουν με τα ανοιχτά ζητήματα, στα οποία μάλιστα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ στο τελευταίο Eurogroup. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος προειδοποίησε ότι η τι η Αθήνα θα χάσει το 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών (ANFA’s και SMP’s), εάν η έκθεση των θεσμών είναι αρνητική.
«Ως γνωστόν έχει σχέση με την έκθεση της Κομισιόν που θα παρουσιαστεί στο τέλος του μήνα. Υπάρχουν μερικά ζητήματα ανοιχτά, αλλά η Ελλάδα Έχει μερικές εβδομάδες μέχρι τότε», δήλωσε.
Ακόμα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως «είμαστε όλοι σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές και ξέρουμε ότι εργάζονται πολύ σκληρά. Δεν ξέρω να σας πω ακόμη τι θα γίνει στο επόμενο Eurogroup (στις 11 Μαρτίου), το οποίο τελικά θα αποφασίσει».
Επισημαίνεται πως η δεύτερη έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα αναμένεται να δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου.