Πρώτη κατοικία: Δεν «έπεισε» η μαξιμαλιστική πρόταση - Πέφτει πολύ ο πήχης
Με την κλεψύδρα να αδειάζει, πλησιάζοντας προς τη λήξη του τελεσιγράφου των θεσμών, κυβέρνηση και τραπεζίτες πυκνώνουν και επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις τους για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με στόχο ο «διάδοχος» του νόμου Κατσέλη να έχει ψηφιστεί έως το τέλος του τρέχοντος μηνός.
Οι πληροφορίες από τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στις δύο πλευρές και μάλιστα παρουσία του Αλέξη Τσίπρα κάνουν λόγο για διαβουλεύσεις σε χαμηλούς τόνους, με την κυβέρνηση εν τέλει να υπαναχωρεί ως προς τη μαξιμαλιστική πρότασή της για όριο προστασίας στα 250.000 ευρώ για όλους, η οποία βρήκε κατηγορηματικά αντίθετες τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Η «ψαλίδα», όπως λένε οι πληροφορίες, κλείνει τα 100.000-120.000 ευρώ (όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας», με την κυβέρνηση τελικά να συνθηκολογεί, αφού στο τραπέζι του πόκερ ειπώθηκε ξεκάθαρα πως το νέο καθεστώς θα πρέπει να μην δημιουργεί κινδύνους για τις τράπεζες και να είναι κοινά επωφελές, γεγονός που προεξοφλεί την αυστηρότητα του «διαδόχου», ο οποίος θα έχει ισχυρά φίλτρα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς και ραγδαία μείωση των ορίων προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, πως ενδεχομένως και σήμερα, Τρίτη να υπάρξει και νέα σύσκεψη μεταξύ τραπεζιτών και των κκ. Δραγασάκη, Φλαμπουράρη και Λιάκο, με τη συμμετοχή πιθανότατα των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη που επιστρέφουν το απόγευμα από τις Βρυξέλλες, καθώς μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» οι σχετικές αποφάσεις.
Σημειώνεται πως οι δανειστές έχουν δώσει στην κυβέρνηση περιθώριο έως τις 15 Φεβρουαρίου για να τελειώσουν με τα ανοιχτά ζητήματα, στα οποία μόλις χθες έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος μεταξύ άλλων προειδοποίησε ότι η τι η Αθήνα θα χάσει το 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών (ANFA’s και SMP’s), εάν η έκθεση των θεσμών είναι αρνητική.
Μετά το πέρας του Eurogroup στις Βρυξέλλες και στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο, Μάριο Σεντένο και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, ο κ. Ρέγκλινγκ, ερωτηθείς για το πότε θα εκταμιευθούν τα υπερκέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, (ANFAs, SNPs) είπε: «ως γνωστόν έχει σχέση με την έκθεση της Κομισιόν που θα παρουσιαστεί στο τέλος του μήνα. Υπάρχουν μερικά ζητήματα ανοιχτά, αλλά η Ελλάδα Έχει μερικές εβδομάδες μέχρι τότε».
Ακόμα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως «είμαστε όλοι σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές και ξέρουμε ότι εργάζονται πολύ σκληρά. Δεν ξέρω να σας πω ακόμη τι θα γίνει στο επόμενο Eurogroup (στις 11 Μαρτίου), το οποίο τελικά θα αποφασίσει».
Υπενθυμίζεται πως η δεύτερη έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα αναμένεται να δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου.