Ο Τζανακόπουλος καθησυχάζει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Μετά από το «άδειασμα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον Γιάννη Δραγασάκη την περασμένη εβδομάδα, σήμερα και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από τις αναφορές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Μιλώντας στο ρ/σ «24/7», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «όλα αυτά δεν ξεκίνησαν καθόλου από κάποιες δηλώσεις του κ. Δραγασάκη. Όλα αυτά υπάρχουν στη φαντασία διαφόρων δημοσιογράφων, οι οποίοι νομίζουν ότι έχουν το ελεύθερο να επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα». Στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως "δεν υπάρχει κανένα σενάριο ανακεφαλαιοποίησης" και εκτίμησε πως ο διάλογος του κ. Δραγασάκη στο κοινοβούλιο διαστρεβλώθηκε με πολιτική σκοπιμότητα για τη δημιουργία εντυπώσεων.
«Σας λέω, λοιπόν, ότι ο κύριος Δραγασάκης, αυτό το οποίο έκανε στη συζήτηση εκείνη, ήταν να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η καταπολέμηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων δεν αποτελεί απλώς έναν στόχο εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, αλλά αντιθέτως αποτελεί έναν κοινωνικό στόχο» διευκρίνησε ο υπουργός Επικρατείας και ζήτησε προσοχή στον τρόπο που διαβάζεται η συγκεκριμένη συζήτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και βουλευτών.
Σε ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια και τις συνομιλίες των εμπλεκομένων φορέων, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Με τους πιστωτές έχει υπάρξει ήδη από την περίοδο του προγράμματος μια συμφωνία για τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να μειώνονται τα κόκκινα δάνεια. Από τη μεριά μας υλοποιείται κατά γράμμα και πολλές φορές μάλιστα οι τράπεζες υπερβαίνουν τους στόχους που έχουν τεθεί». Τόνισε, δε, πως στην παρούσα φάση συζητείται το διάδοχο σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς στα τέλη Φεβρουαρίου εκπνέει η ισχύς του νόμου Κατσέλη. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το διάδοχο πλαίσιο θα είναι έτοιμο εγκαίρως και θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου και συναινέσεων των εμπλεκομένων φορέων.
Για τις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε πως η κυβέρνηση Σαμάρα-Βενιζέλου είχε συμφωνήσει πλεονάσματα 4,5% μέχρι το 2031. Παράλληλα, επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη,για πολιτική μαστίγιου και καρότου, όπου το καρότο είναι τα χαμηλά πλεονάσματα και το μαστίγιο η σκληρή πολιτική λιτότητας. Στη συνέχεια, έκανε λόγο για ατόπημα του κ. Μάνφρεντ Βέμπερ όσον αφορά το παράθυρο που άφησε ανοιχτό για μείωση του υψους των πλεονασμάτων σε μία κυβέρνηση της ΝΔ: «Είναι μάλλον ατόπημα ο Βέμπερ να λειτουργεί ως πολιτικός ατζέντης του κ. Μητσοτάκη και όχι ως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν. Να συσχετίζει άνοιγμα διαπραγματεύσεων με το οποίο θα είναι στην κυβέρνηση, στην Ελλάδα. Αυτό είναι κακή αρχή για τον κ. Βέμπερ».
Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε πως η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί βρίσκονται σε διαδικασία συζητήσεων με τους θεσμούς για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο και όταν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες θα υπάρξουν οι αντίστοιχες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση.
Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, σχολίασε πως στους δρόμους δεν βρίσκονται όλοι οι αγρότες, αλλά το μπλόκο της Θεσσαλίας και είπε πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στις συζητήσεις, αλλά δεν δέχεται τελεσίγραφα. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ήδη μια συνάντηση με τους αγρότες τον Δεκέμβρη και από εκεί και πέρα έχουν υλοποιηθεί τέσσερις δεσμεύσεις, όπως το ακατάσχετο για τις 7.500 των επιδοτήσεων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 7% για τα μεσαία εισοδήματα των αγροτών, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, αλλά και τις κρατικές ενισχύσεις των έκτακτων καιρικών φαινομένων εντός του 2018» επισήμανε, μεταξύ άλλων. «Αυτό που θέλω να πω, δεν μπορεί κανείς να ζητά διαλογο με την κυβέρνηση και καθορίζοντας τους συμμετέχοντες» συμπλήρωσε.
«Το όνομα του γειτονικού μας κράτους για 140 χώρες ήταν αναγνωρισμένο ως Μακεδονία πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό φαίνεται η ΝΔ διαρκώς να το ξεχνά» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι οι γείτονες θα καταργήσουν το Βόρεια και θα ονομάζονται Μακεδονία. Επίσης, κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ και τα στελέχη που αμφισβητούν τη Συμφωνία να σταματήσουν να το κάνουν, καθώς έτσι δίνουν κίνητρα και στους ακραίους γείτονες να την αμφισβητούν και να την παραβιάζουν. Χαιρέτησε την τοποθέτηση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη ότι θα αποκαλεί πλέον τη γείτονα ως Βόρεια Μακεδονία, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του, καθώς αυτή η θέση δεν είναι δεδομένη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ερωτηθείς για τις ευρωεκλογές, με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη πως εάν δεν διεξαχθούν και οι εθνικές εκλογές μαζί πρέπει να λειτουργήσουν (οι ευρωεκλογές) ως δημοψήφισμα για πολιτική αλλαγή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Οι ευρωεκλογές θα είναι μια μάχη σε ολόκληρη της Ευρώπη από τη μεριά των δυνάμεων της προόδου για να σταματήσει η επέλαση δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων». Όπως εκτίμησε, το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα είναι και το μήνυμα που θα σταλεί στον κ. Μητσοτάκη και την τελευταία πολιτική ταυτότητα του κόμματός του.
«Ο κ. Καμμένος έχει το δικαίωμα ως αντιπολιτευόμενος να ασκεί κριτική, από εκεί και πέρα εμείς κρατάμε τα τέσσερα χρόνια της συνεργασίας μας, αλλά δεν θα μπορούσαμε στο όνομα αυτής της συνεργασίας να επιτρέψουμε και την πτώση τα κυβέρνησης εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία έχει ιστορικό χαρακτήρα» σχολίασε για τα όσα ισχυρίζεται ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Τέλος για την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, τόνισε ότι «η κ. Γεννηματά, αντί να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι πλέον εκφράζει πλειοψηφικά τον χώρο της Αριστεράς αλλά και τον προοδευτικό χώρο στην Ελλάδα, θα έπρεπε να κατηγορεί τον εαυτό της για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Συμφωνία των Πρεσπών υιοθέτησε, όλο αυτό το διάστημα, επιχειρήματα που προέρχονταν από την άκρα δεξιά». Τέλος, επισήμανε πως έχει ταυτιστεί πλήρως με τη ΝΔ.