Πολιτικά «παιχνίδια» με τις τράπεζες
O υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα, Αλέκος Φλαμπουράρης, προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Xrimaonline.gr», το θόρυβο που σημειώθηκε στις τράπεζες.
Επιδιώκοντας την επίδειξη ενός φιλολαϊκού προφίλ, ο κ. Φλαμπουράρης και το Μαξίμου άφησαν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, κόντρα στις θελήσεις των δανειστών.
Προσφάτως, ο υπουργός συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΤΧΣ, συζητώντας για τις συνθήκες που επικρατούν στο χρηματοπιστωτικό τομέα και στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Ο ίδιος διεμήνυσε πως η πρώτη κατοικία πρέπει να προστατευθεί από τους πλειστηριασμούς με κάθε τρόπο, προκαλώντας τις αντιδράσεις των τραπεζιτών.
Από την Ηρώδου Αττικού, λοιπόν, διαρρέεται ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, ακόμη και σε όσους έχουν εμπορική ιδιότητα και πτωχευτική ικανότητα, προχωρώντας ακόμη και σε νομοθετική ρύθμιση χωρίς συμφωνία με τις τράπεζες και τους Ευρωπαίους δανειστές.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία να ισχύσει όχι μόνο για όσους έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια, αλλά και για χιλιάδες έμπορους και επαγγελματίες, που κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες τους λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Επιδιώκει την προστασία της πρώτης κατοικίας για όλους τους οφειλέτες, ανεξαρτήτως αν θα θεωρηθούν οικονομικά ασθενείς, για να λάβουν επιδότηση δόσης ρυθμισμένου δανείου από το Δημόσιο.
Αντίθετα, οι τραπεζίτες επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να υπαχθούν στην προστασία οφειλές που προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και να εξαιρούνται όσοι δανειολήπτες έχουν πτωχευτική ικανότητα ή για τους οποίους έχει εκδοθεί οριστική απόφαση για αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ζητήσει τη ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών με τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Την ίδια ώρα, δεύτερη «βόμβα» μέσα σε 10 ημέρες έριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, επισημαίνοντας ότι εάν δεν δοθεί αξιόπιστη λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, τότε υπάρχει ο κίνδυνος για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την οποία θα γίνει εις βάρος των φορολογουμένων.
Η παρέμβαση Τσακαλώτου
Παρενέβη, τότε, ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος «καρφώνοντας» τον κ. Δραγασάκη, επεσήμανε πως όλες οι πλευρές πρέπει να επιδεικνύουν σοβαρότητα ως προς το ζήτημα των τραπεζών.
Συγκεκριμένα, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ΠΩς «Πρέπει όλες οι πλευρές να δείχνουν σοβαρότητα, όταν μιλάνε για τις τράπεζες. Οι τράπεζες πέρασαν τα "stress tests", φθάνουν στους στόχους τους και κάνουν ιδιωτικές παρεμβάσεις για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια».
Παράλληλα, δήλωσε ότι «ξέρουμε πως η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει ένα σύστημα εγγυήσεων για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια. Όταν ο κ. Δραγασάκης κάνει μια συζήτηση, δεν μπαίνουμε στην ουσία που ανέλυσε πώς βλέπει η κυβέρνηση το θέμα και με ποιο πλαίσιο θα συνεχίσουμε, αλλά λέμε έχουν πρόβλημα οι τράπεζες».