Τράπεζες: Ο λάθος άνθρωπος στη λάθος θέση….
«Χτύπησε» εκ νέου ο Γιάννης Δραγασάκης για τα περί νέας ανακεφαλαιοποίησης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανήλθε μετά το σάλο και την αναδίπλωση της περασμένης εβδομάδας, υπογραμμίζοντας «ότι οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν νέα κεφάλαια, τα οποία πιθανότατα θα κληθεί να τα βάλει ο Έλληνας φορολογούμενος».
Ο ίδιος, πάντως, ήταν ένας εκ των οποίων υπέγραψε την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, ξεπουλώντας τις τράπεζες στο 0,30 της λογιστικής αξίας.
Επίσης, άφησε τη μεγαλύτερη τράπεζα δίχως ηγεσία, δέχθηκε για τα διοικητικά συμβούλια συνταξιούχους ξένους τραπεζίτες από τη Δανία και τη Σουηδία, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο κλάδος σε τέλμα, καθώς όλοι ήταν... μακριά από την ελληνική πραγματικότητα.
Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον Νοέμβριο του 2015 έγινε σε τιμή 0,04 ευρώ για την Alpha Bank, στα 0,02 ευρώ για την Εθνική, στα 0,01 ευρώ για την Eurobank και στα 0,003 ευρώ για την Πειραιώς. Έτσι, η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση που φέρει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε σε τιμές που αντιστοιχούσαν σε αποτίμηση 750 εκατ. ευρώ για όλο το τραπεζικό σύστημα, έναντι χρηματιστηριακής αξίας άνω των 33 δισ. τον Ιούνιο του 2014!
Με άλλα λόγια, μη θέτοντας προκαθορισμένη τιμή για την αύξηση κεφαλαίου τα funds μπόρεσαν με 5 δισ. ευρώ να πάρουν πάμφθηνα τον έλεγχο των τραπεζών, εξαϋλώνοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ, δηλαδή τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών.
Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η ανακεφαλαιοποίηση επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στοίχισε στις τράπεζες 40 δισ. ευρώ, τόσο υπολογίζονται οι ζημιές για τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας μας το μέγεθος της ζημιάς, αρκεί να σημειώσουμε ότι τον Ιούλιο του 2014 η αποτίμηση των τραπεζών στο Χρηματιστήριο ξεπερνούσε τα 33 δισ., ενώ όταν έγινε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση ήταν μόλις 750 εκατ. ευρώ.
Η Ελλάδα στο διάστημα 2012-2013 δανείστηκε 40 δισ. για την κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών. Εξ αυτών τα 25 δισ. ευρώ επενδύθηκαν μέσω του ΤΧΣ απευθείας για την κεφαλαιακή στήριξη των συστημικών τραπεζών και τα 15 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που προέκυψε μετά τη διάσπαση κάποιων τραπεζών σε «καλές» και «κακές» (good και bad bank), όπως συνέβη με την Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Proton Bank κ.ά.
Το 2013 το ΤΧΣ βρέθηκε να κατέχει το 85,57% των μετοχών των συστημικών τραπεζών, με τη χρηματιστηριακή αξία τη επένδυσης αυτής να διαμορφώνεται στις 31/12/2013 στα 22,5 δισ. ευρώ.
Το 2014 ακολούθησε νέα κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των συστημικών να μειωθεί από το 85,57% στο 56,4%. Αυτό έγινε διότι ξένοι επενδυτές συμμετείχαν με 8,3 δισ. ευρώ στις αυξήσεις κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων με προκαθορισμένες τιμές και δεν επετράπη στο ΤΧΣ να μετέχει σε αυτές. Λόγω της εξέλιξης αυτής η αξία του χαρτοφυλακίου του ΤΧΣ στις τέσσερις τράπεζες μειώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014 από τα 22,5 δισ. ευρώ στα 17 δισ. ευρώ.
Από το σημείο αυτό και μετά ακολούθησε ένα εφιαλτικό 14μηνο για τις τράπεζες. Η προκήρυξη προώρων εκλογών με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η εξάμηνη «ηρωική διαπραγμάτευση» Τσίπρα - Βαρουφάκη με τους Ευρωπαίους, οι μαζικές εκροές καταθέσεων, το πάγωμα στην εξυπηρέτηση δανείων και η επιβολή των capital controls προκάλεσαν νέες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες.
Αλλά αυτή τη φορά οι ιδιώτες επενδυτές που μόλις προ ενός έτους είχαν βάλει τα χρήματα τους στις ελληνικές τράπεζες και ουσιαστικά τα είδαν να εξατμίζονται μέσα στο εξάμηνο επί υπουργίας Βαρουφάκη, αξίωσαν από την κυβέρνηση για να μπουν στις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015 εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο υπαναχώρησε σε αυτή την αξίωση των επενδυτών και επέτρεψε μέσα από ένα νομικό τέχνασμα στους ίδιους τους επενδυτές να ορίσουν τις τιμές στις αυξήσεις κεφαλαίου.