Δραγασάκης: Δύο «βόμβες» για ανακεφαλαιοποίηση μέσα σε ούτε 10 ημέρες!
Τη μία «βόμβα» μετά την άλλη πετάει ο Γιάννης Δραγασάκης, όσον αφορά το καυτό τραπεζικό «μέτωπο», τη στιγμή που οι μετοχές του κλάδου δέχονται απανωτά «χτυπήματα» στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Μέσα σε διάστημα ούτε δέκα ημερών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει ανοίξει δύο φορές «παράθυρο» σε νέα ανακεφαλαιοποίηση, προειδοποιώντας εκ νέου ότι οι φορολογούμενοι ενδέχεται να κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για το σκοπό αυτό.
Αφότου ο ίδιος έτρεξε να «μαζέψει» τη σχετική δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα, κατηγορώντας τη ΝΔ για «ψεύδη», σήμερα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο κ. Δραγασάκης επανήλθε δριμύτερος επί του επίμαχου ζητήματος.
Αναφερόμενος στο «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως «εάν δεν προσέξουμε τι ρυθμίσεις, είναι μια πραγματικότητα ότι μπορεί να χρειαστούν νέες ανακεφαλαιοποιήσεις».
«Τί σημαίνει για παράδειγμα η λύση, που προτείνει το ΤΧΣ ότι θα απαιτήσει εγγύηση του Δημοσίου», διερωτήθηκε σχετικά με την εισήγηση του Ταμείου περί παροχής κρατικών εγγυήσεων για να λειτουργήσει το σχήμα διαχείρισης κόκκινων δανείων.
Σημειώνεται ότι η πρόταση που έχει υποβάλει η ΤτΕ ενέχει την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης, καθώς προβλέπει χρήση του αναβολλόμενου φόρου για την μείωση των NPEs.
Κινούμενος στη γραμμή του αφηγήματος περί κοινωνικού προσήμου, την ώρα που κυβέρνηση και τραπεζίτες δεν τα έχουν ακόμη βρει για το «διάδοχο» του νόμου Κατσέλη, ο κ. Δραγασάκης τόνισε πρέπει να υπολογίζονται και οι κοινωνικές συνέπειες της όποιας λύσης, επισημαίνοντας πως θα υπάρξει ρύθμιση για την πρώτη κατοικία.
Όπως είπε, η όποια ρύθμιση πρέπει οπωσδήποτε να προσμετρά αθροιστικά τις κοινωνικές συνέπειες, τις δημοσιονομικού τύπου συνέπειες και τις συνέπειες στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Όσον αφορά δε τους τρόπους, με τους οποίους μπορεί να καλυφθεί η ανακεφαλαιοποίηση, ο ίδιος σημείωσε: «μία λύση είναι αυτή που έδωσε η Eurobank με τη θυγατρική της. Μια άλλη λύση είναι η τράπεζα να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία ή να κάνει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). Αν δεν υπάρχουν αυτά, το κράτος όπως έκανε και παλαιότερα μπορεί να χρειαστεί να βάλει τα κεφάλαια. Είναι ένα πλαίσιο αυτό για να δούμε τις ρυθμίσεις για τα "κόκκινα δάνεια" και να τις αξιολογήσουμε».
Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η Ελλάδα είναι μεν η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη, αλλά έχει αρχίσει η μείωσή τους. Ο στόχος αυτός «δεν είναι κάτι που με αυτόματο πιλότο ή με μια απλή λύση λύνεται. Για παράδειγμα πρέπει να δούμε και το τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Παράλληλα, ο ίδιος εξαπέλυσε «βέλη» στη ΝΔ, επισημαίνοντας ότι προκειμένου να αντιπολιτευτεί, «θυσιάζει σοβαρότητα και υπευθυνότητα».