«Καμπανάκι» για νέα αξιολόγηση-«θρίλερ» χτυπούν τα μηνύματα του EWG
«Καμπανάκι» για ακόμη μία αξιολόγηση-«θρίλερ» χτυπούν τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι δανειστές στο χθεσινό EWG, όπου δεν δόθηκε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ προς την Αθήνα. Το χειρότερο όμως είναι πως οι θεσμοί συνέδεσαν την απελευθέρωση των χρημάτων με την αποτίμηση για την πορεία αποπληρωμής των υποχρεώσεων του κράτους τον ερχόμενο Οκτώβριο, τη στιγμή που τα «φέσια» αυξήθηκαν κατά 343 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο, παρά το γεγονός πως στα ταμεία είχε εισρεύσει η πρώτη υποδόση.
Την ίδια ώρα δε οι δανειστές κούνησαν το δάχτυλο στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα όσον αφορά το νομοσχέδιο της κυρίας Αχτσιόγλου για τα εργασιακά, ενώ εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια για την κωλυσιεργία της κυβέρνησης ως προς την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, που εκκρεμούν, καθώς και για το «καυτό» ζήτημα του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και των υπαλλήλων του ΤΑΙΠΕΔ.
Το χθεσινό EWG αποτελούσε ένα καταρχήν crash test στο πλαίσιο της γ΄’ αξιολόγησης και η πρώτη «γεύση» που άφησε είναι μάλλον πικρή και ενδεικτική του σκληρού «ροκ», που αναμένεται να παιχτεί στις αίθουσες του Χίλτον με την άφιξη του φθινοπώρου. Στο Μέγαρο Μαξίμου τα μηνύματα, που θέλησαν να περάσουν οι θεσμοί κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, έπεσαν «βαριά», την ώρα που όλη η κυβερνητική ομάδα ετοιμάζεται για την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και ενώ ο τελευταίος «πανηγυρίζει» για την ανάπτυξη και την επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από την Επιτροπεία στο τέλος του 2018.
Όπως έγραφε χθες το «Χ», αν και η υπόλοιπη ατζέντα του Σεπτεμβρίου προβλέπει σημαντικότερα γεγονότα, όπως τις γερμανικές εκλογές-το αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνει τα μέγιστα σχετικά με τη στάση των θεσμών κατά την γ’ αξιολόγηση-, την άφιξη της Κριστίν Λαγκάρντ στις 29 του μηνός, με «φόντο» τα σενάρια για νέα μέτρα, καθώς και την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, με την κυβέρνηση να προσδοκά έσοδα 2 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφτεί η «τρύπα», εντούτοις στην Ηρώδου Αττικού έχουν ρίξει όλο το βάρος στις επαφές με τον Μακρόν και στην εκδήλωση της ΔΕΘ.
Το ζητούμενο για τον κ. Τσίπρα είναι να κερδηθεί το επικοινωνιακό στοίχημα: να πειστούν οι «σύντροφοι» ότι γυρίζουμε σελίδα, ανακτώντας οριστικά την πρόσβαση στις αγορές και προσελκύοντας επενδύσεις από χώρες της Ευρώπης, που στέκονται «σύμμαχοι» στις προσπάθειες της Ελλάδας να βγει από τα μνημόνια.
Φαίνεται, λοιπόν, πως η κυβέρνηση δεν βιάζεται να κλείσει εγκαίρως τα προαπαιτούμενα, ώστε να εκταμιευθούν οι υπόλοιπες δόσεις, παρά το γεγονός πως έχει θέσει ως χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης τον ερχόμενο Δεκέμβριο και συγκεκριμένα, την 4η Δεκεμβρίου, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup. Τη δεδομένη στιγμή ο πρωθυπουργός έχει περάσει στα ψιλά… τα μηνύματα περί νέων μέτρων από το ΔΝΤ και επικεντρώνεται στην επικοινωνιακή στρατηγική, με την οποία επιδιώκει να πείσει την Κουμουνδούρου πως η κυβέρνηση διατηρεί ακόμη το αριστερό πρόσημο παρά τα μνημόνια. Ο ίδιος δε έχοντας πλήρη επίγνωση της δημοσκοπικής εικόνς του κόμματός του, η οποία και «καταρρέει», έχει ήδη ανοίξει την προεκλογική του ατζέντα, αφενός κάνοντας στροφή προς τις επενδύσεις και αφετέρου τάζοντας προσλήψεις στο Δημόσιο και μάλιστα πριν καν λήξει το ελληνικό πρόγραμμα.
Στο Μαξίμου κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, φοβούμενοι μήπως και η κυβερνητική πλειοψηφία «σπάσει» εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα εργασιακά, τον συνδικαλιστικό νόμο και το μπαράζ πλειστηριασμών και κατασχέσεων, πάντα με το άλλοθι του «ηθικού πλεονεκτήματος».
Αν ήδη το πρώτο crash test έβγαλε «εμπλοκή», τότε ερώτημα είναι, πόσο ακριβώς θα τραβήξει αυτή η αξιολόγηση, με όλα τα «καυτά» ζητήματα στο τραπέζι.
Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς θέλει να ξαναβγεί στις αγορές, θα επιδιώξει να επισπεύσει το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης. Στόχος είναι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου να επικυρώσει την συμφωνία, προσδοκία που φαντάζει ιδιαίτερα αισιόδοξη, με βάση το κακό ελληνικό προηγούμενο της 2ης αξιολόγησης για την οποία χρειάστηκαν 14-15 μήνες, ώστε να ολοκληρωθεί.
«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πάμε πολύ γρήγορα», ώστε «να κλείσει τον Ιούλιο του 2018 το πρόγραμμα και να βγει η χώρα από τα μνημόνια», τόνισε ο Γιώργιος Σταθάκης την επομένη του EWG.
Το στοίχημα θα κριθεί στα σημεία, εντούτοις κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να ζήσουμε ξανά ακόμη ένα «θρίλερ» καθυστερήσεων, με τη διαπραγμάτευση να «τραβάει» ακόμη και πολύ μετά τα Χριστούγεννα.