Ανοιχτές «πληγές» οι 120 δόσεις, ο νόμος Κατσέλη και οι δικαστικές «βόμβες»
Σε ανοιχτές «πληγές» αναδεικνύονται τα επίμαχα ζητήματα των 120 δόσεων, του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και του τρόπου αντιμετώπισης «καυτών» δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά.
Σήμερα, Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες συναντήσεις των εκπροσώπων των δανειστών με την ελληνική πλευρά. Ανώτατη κυβερνητική πηγή επανεπιβεβαίωσε ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία δεν βρέθηκε καν στο τραπέζι των συζητήσεων.
Αναφορικά με τον «διάδοχο» του νόμου Κατσέλη, η ίδια πηγή επεσήμανε πως υπάρχει πρόοδος, αλλά όχι συμφωνία.
«Πρόκειται για λεπτομέρειες που θέλουν δουλειά, αλλά η διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο», υποστήριξε η ίδια πηγή, η οποία ανέφερε δε η χώρα μας θα λάβει κανονικά τον Μάρτιο τη δόση ελάφρυνσης του χρέους των 700-750 εκατ. ευρώ από το Eurogroup και τις ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες.
Την ίδια ώρα, πάντως, ο κυβερνητικός παράγοντας παραδέχτηκε ότι οι θεσμοί ανησυχούν ιδιαίτερα για το ρίσκο και για το κόστος των δικαστικών αποφάσεων και πως αυτό θα καλυφθεί.
Τώρα θεσμοί και κυβέρνηση δίνουν ραντεβού δια… ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Οι εκπρόσωποι των πρώτων αναχωρούν σήμερα, Παρασκευή από την Αθήνα, εκπέμποντας το εξής σαφές μήνυμα προς την ελληνική πλευρά: οι εκκρεμότητες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.
Τουτέστιν, κυβέρνηση και τραπεζίτες καλούνται έως τότε να έχουν ξεκαθαρίσει το «θολό» τοπίο γύρω από το «διάδοχο» του νόμου Κατσέλη, ενώ πρόοδος θα πρέπει να σημειωθεί στο «μέτωπο» των ιδιωτικοποιήσεων, με τους εκπροσώπους των δανειστών να κρούουν τον κώδωνα για το μεγάλο project του Ελληνικού για ακόμη μία φορά.
Όπως ανέφερε, άλλωστε, κυβερνητική πηγή επικρατεί δυσφορία στις Βρυξέλλες για την κωλυσιεργία στα προαπαιτούμενα. Σημειώνεται πως στις 27/2 η Κομισιόν θα γνωστοποιήσει τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, ενώ δύο ημέρες πριν στο «φως» θα δοθεί και η έκθεση του ΔΝΤ.
Τα «βλέμματα» πλέον στρέφονται στο EWG της ερχόμενης Πέμπτης, όπου θα γίνει μία πρώτη αποτίμηση των ελέγχων των εκπροσώπων των δανειστών κατά την παραμονή τους στην Αθήνα.
Χάσμα για το «διάδοχο» του Νόμου Κατσέλη
Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και τραπεζίτες όσον αφορά τρία σημαντικά σημεία τριβής, με κοινή πεποίθηση ωστόσο και των δύο πλευρών ότι ο νόμος Κατσέλη δεν πρέπει να παραταθεί πέρα την 28η Φεβρουαρίου.
Η πρώτη διαφωνία αφορά το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση πιέζει να παραμείνει κοντά στα επίπεδα των 200.000 ευρώ εν μέσω μάλιστα τεταμένης προεκλογικής περιόδου. Οι τράπεζες ωστόσο κατεβάζουν τον πήχη στις 100.000 ευρώ, ανοίγοντας πάντως «παράθυρο» σε διαπραγμάτευση των ορίων έως 130.000.
Η δεύτερη διαφορά έχει να κάνει με την περίμετρο προστασίας του νέου άρθρου 9. Η κυβέρνηση θέλει η προστασία στην πρώτη κατοικία να χορηγείται όχι μόνο για τα στεγαστικά δάνεια, αλλά και για τις περιπτώσεις ακινήτων που συνιστούν πρώτη κατοικία, τα οποία έχουν μπει ως εξασφαλίσεις σε δάνεια για επιχειρηματική/εμπορική δραστηριότητα.
Εδώ οι τράπεζες είναι κατηγορηματικά αντίθετες, υποστηρίζοντας ότι η πρώτη κατοικία συνδέεται με δάνειο στεγαστικής πίστης.
Τρίτο σημείο «τριβής» είναι το «κούρεμα» των δανείων, με τις τράπεζες να λένε «ναι» υπό όρους για τα δάνεια που θα μπουν σε ρύθμιση.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιδιώκει ένα «κούρεμα» οριζόντιου τύπου, στη βάση του ύψους του δανείου και της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου.
«Γκρίνια» για τον κατώτατο μισθό
Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού και θα πέσουν οι σχετικές υπουργικές υπογραφές.
Το ΔΝΤ ανάγει το ζήτημα σε ένα από τα πιο μεγάλα μέτωπα αυτής της αξιολόγησης.
Πηγές του υπουργείου διαμηνύουν ότι οι θεσμοί συστήνουν μία προσεχτική αύξηση, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για ενστάσεις των Βρυξελλών.