Έβλαψαν και τις τράπεζες...
Τεράστιες ζημιές και στις ελληνικές τράπεζες έχει προκαλέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οποίες υπολογίζονται γύρω στα 40 δισ. ευρώ, με τον τρόπο που έγινε η ανακεφαλαιοποίηση.
Όταν έγινε η πρώτη, η αξία των μετοχών των τραπεζών στο ΤΧΣ υπολογιζόταν στα 23 δισ. ευρώ που ανήκαν στους Έλληνες φορολογούμενους. Σήμερα, εξαιτίας του τρόπου της ανακεφαλαιοποίησης από την κυβέρνηση Τσίπρα, η συμμετοχή του ΤΧΣ έχει εξαϋλωθεί. Και συνεχίζει να τις ζημιώνει εμμέσως.
Το στοιχείο ότι οι τραπεζικές μετοχές «οι μεγαλύτεροι κάτοχοι των οποίων είναι οι φορολογούμενοι, έχουν χάσει το 98% της τραπεζικής τους αξίας από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση» επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg ενόψει της δημοσιοποίησης των εκθέσεων των δανειστών για την Ελλάδα.
Όπως σημειώνει το Bloomberg το στοιχείο αυτό είναι απίθανο να περιληφθεί στις εκθέσεις των δανειστών ανήμερα της συμπλήρωσης τεσσάρων ετών από την εκλογή της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015.
Η κεφαλαιοποίηση των τραπεζικών μετοχών μειώθηκε κατά 4,7 δισ. ευρώ το 2018 ενώ υποχωρεί σε επίπεδα 3,5 δις. ευρώ.
Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης (υπερφορολόγηση, η αδυναμία προσέλκυσης σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων, η δραστική περικοπή των Δημοσίων Επενδύσεων για να επιτευχθεί το υπερπλεόνασμα) επηρεάζει τις τράπεζες με δύο βασικούς τρόπους:
-Δεν διευκολύνουν τη μείωση των «κόκκινων δανείων»
-Δεν αυξάνεται η πιστωτική επέκταση, οι χορηγήσεις, οι οποίες αποτελούν την κύρια εργασία των τραπεζών, κάτι που αποτυπώνεται και στη σημαντική υποχώρηση των κερδών από τόκους.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι εξαιρετικά εύθραυστη η επάνοδος των ελληνικών τραπεζών στην κερδοφορία, όσο συνεχίζεται η μείωση των χορηγήσεων. Η πιστωτική συρρίκνωση στερεί από το τραπεζικό σύστημα τη βασικότερη πηγή εσόδων, δηλαδή τα έσοδα από τόκους, και την ίδια στιγμή υπονομεύει την προσπάθεια βελτίωσης του δείκτη των εξόδων, ο οποίος αν και με σημαντικές διαφορές ανά τράπεζα, επιβαρύνθηκε το πρώτο εξάμηνο.
Αυτό επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών που δείχνουν νέα μείωση των εσόδων από τόκους το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε ποσοστό από -1,5% έως και -22,5%.