Προβληματισμένοι οι θεσμοί για «κόκκινα δάνεια» και δικαστικές «βόμβες»
Παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις που σημειώνονται ως προς τις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της Αθήνας, εντούτοις οι θεσμοί δεν προτίθενται να ανεβάσουν τους τόνους. Τουλάχιστον, αυτό φάνηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση των απεσταλμένων των δανειστών με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Οι λόγοι είναι γνωστοί: αφενός η άγρια πόλωση, που καταγράφεται στην εγχώρια πολιτική σκηνή, ενόψει μάλιστα και της κρίσιμης ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αφετέρου ενόψει των ευρωεκλογών του Μαϊου, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι δανειστές, πάντως, εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι οι βασικές εκκρεμότητες σταδιακά θα κλείσουν, καθώς και ότι με βάση τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου, θα δοθεί το σήμα για την επιστροφή 750 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, οι θεσμοί εκφράζουν τους προβληματισμούς για μία σειρά επίμαχων ζητημάτων στο «μέτωπο» της οικονομίας.
Πρώτο, αυτό των «κόκκινων δανείων», καθώς δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί ακόμα ξεκάθαρο σχέδιο για την αντιμετώπισή τους. Η γενική κατεύθυνση είναι να μεταφερθεί στα ελληνικά δεδομένα το κυπριακό μοντέλο του προγράμματος «Εστία», με επιδότηση της μηνιαίας δόσης του στεγαστικού δανείου από το κράτος, υπό προϋποθέσεις, και σύνδεση της αξίας του δανείου με την εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας. Εντούτοις, δεν έχουν καθοριστεί τα ανώτατα όρια εμπορικής αξίας των ακινήτων και τα εισοδηματικά όρια που θα ισχύσουν, προκειμένου να εμπίπτουν οι δανειολήπτες στο νέο πλαίσιο προστασίας. Δεν έχουν συμφωνηθεί ούτε οι προϋποθέσεις «κουρέματος» ή επιμήκυνσης των στεγαστικών δανείων.
Δεύτερο, οι δικαστικές «βόμβες», οι αναμενόμενες αποφάσεις του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου και τα Δώρα στο Δημόσιο. «Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα με εξαιρετικά σημαντικό κόστος που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον προϋπολογισμό και ειδικότερα στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019», σχολίασαν οι υψηλόβαθμοι τεχνοκράτες των θεσμών στις χθεσινές επαφές τους με κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τρίτο, οι «παγωμένες» ιδιωτικοποιήσεις και πρωτίστως το Ελληνικό, όπου οι ευρωπαϊκοί θεσμοί περιμένουν να δουν πρόοδο. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πρόσφατα ότι οι μπουλντόζες θα μπορούσαν να έχουν μπει μέχρι το καλοκαίρι.
Τέταρτο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα: Τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έδειξαν ότι τα κρατικά φέσια μειώθηκαν μόλις κατά 40 εκατ. ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο, στα 2,581 δισ. ευρώ από τα 2,621 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Ο κ. Τσακαλώτος έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα, αλλά έχει υποστηρίξει ότι οφειλές ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ δεν μπορούν να πληρωθούν, γιατί Δημόσιο και ιδιώτες βρίσκονται γι' αυτές στα δικαστήρια.