Crash test για τα 700 εκατ. και το 5ετές: Στην Αθήνα οι δανειστές
Σε πείσμα του επαναλαμβανόμενου αφηγήματος περί «καθαρής εξόδου» και περί «τέλους των μνημονίων», ξεκινά από σήμερα ο πρώτος μεταμνημονιακός έλεγχος ενισχυμένης εποπτείας.
Τη Δευτέρα καταφτάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, για να συντάξουν την πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας ως προς τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αναφορικά με τις δεσμεύσεις της. Θα ελέγξουν, εάν η χώρα μας τήρησε τη συμφωνία για την ολική αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, καθώς και τη γενικότερη πορεία των δημοσιονομικών στόχων του προϋπολογισμού.
Η έκθεση αυτή θα είναι καθοριστική για το αν οι Βρυξέλλες θα αποφασίσουν την επιστροφή των 700 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που παρακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ θα κρίνει και το εγχείρημα της εξόδου στις αγορές.
Εάν η Ελλάδα δεν ζει υπό πραγματική εποπτεία, τότε γιατί η κυβέρνηση δεν περνά εν μια νυτκί - για παράδειγμα - το σχέδιο πληρωμής των οφειλών σε εφορία και ταμεία σε 120 δόσεις, χωρίς κριτήρια, όπως διαρρέει ότι επιδιώκει να κάνει στα ΜΜΕ;
Γιατί διαπραγματεύεται με τους δανειστές, οι οποίοι θα έχουν και τον τελευταίο λόγο για το ποσοστό της αύξησης στον κατώτατο μισθό και το κατώτατο όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας;
Ο κατώτατος μισθός, ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να φτάσουν ακόμη προς συζήτηση και στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Για τέτοια έξοδο από τα μνημόνια μιλάμε…
H Ελλάδα έχει εισέλθει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και αποτελεί εξαίρεση μεταξύ των χωρών που βγήκαν από τα Προγράμματα.
Η ενισχυμένη εποπτεία μπορεί να ανανεώνεται κάθε έξι μήνες και είναι πιθανό να παραμείνει σε ισχύ όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα για το χρέος έως το 2022. Η κανονική εποπτεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα αρχίσει μόλις λήξει (ή εφόσον δεν ανανεωθεί πλέον) το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας και θα διαρκέσει έως ότου εξοφληθεί τουλάχιστον το 75 % της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει λάβει η Ελλάδα.
Με βάση τον κανονισμό του 2013 της ΕΕ (τον 472), υπάρχει διάκριση μεταξύ ενισχυμένης εποπτείας και μεταπρογραμματικής εποπτείας.
Εάν η χώρα μας εξακολουθεί να αποτελεί εστία κινδύνου για την ΕΕ, τότε μπορεί να εμπλακεί το ΔΝΤ και να χρειαστούν 4 εκθέσεις παρακολούθησης ανά έτος, ενώ στο μέλλον, όπως λέει ο κανονισμός, μπορεί να ζητηθεί να εγκριθούν νέα μέτρα ή να σχεδιαστεί νέο πρόγραμμα προσαρμογής.
Αντιθέτως, η μεταπρογραμματική εποπτεία - άρθρο 14 του σχετικού κανονισμού - σηματοδοτεί τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του κράτους μέλους, προκειμένου αυτό να έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής, που έχει λάβει.
Η «ενισχυμένη επιτήρηση», που βασίζεται στον Κανονισμό 472/2013 (δημοσιονομικό σύμφωνο), περιλαμβάνει όρους και ρήτρες παρακολούθησης πολύ πιο αυστηρές σε σχέση με τα άλλα κράτη, που έχουν βγει από τα δεσμά του μνημονίου.
Το κράτος μέλος που υπόκειται σε ενισχυμένη εποπτεία, μετά από διαβούλευση και σε συνεργασία με την Επιτροπή, η οποία ενεργεί σε συνεννόηση με την ΕΚΤ, τις ΕΕΑ, το ΕΣΣΚ και, όπου είναι σκόπιμο, το ΔΝΤ, εγκρίνει μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των πηγών ή των δυνητικών πηγών των δυσκολιών.