moskovisi

Και εάν ο Μοσκοβισί σταματήσει να «παίζει μπάλα» για την Ελλάδα;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 05/09/17, 07:13
Του Αλέξανδρου Βέλμαχου 

Η σημερινή συνάντηση του Γάλλου με τον Τσακαλώτο είναι σημαντική. Αλλά ποιο σημαντικός είναι ο ρόλος που θα έχει ο Μοσκοβισί για με το μέλλον της Ελλάδας.

Για σήμερα το μεσημέρι (στις 16:30) είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Έλληνα υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με τον Πιερ Μοσκοβισί, που σηματοδοτεί και τυπικά την επαναφορά της διαπραγμάτευσης στην τρίτη αξιολόγηση. Συνάντηση η οποία είναι αρκετά σημαντική καθώς σε αυτή θα γίνει η πρώτη νύξη για τις αμέσως επόμενες επαφές που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς.

Ωστόσο, το σημερινό ραντεβού του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πιερ Μοσκοβισί είναι σημαντικό και για ένα ακόμα λόγο. Διότι στη σημερινή επαφή που θα έχουν οι δύο άνδρες, αναμένονται να διαφανούν τα σημάδια εν όψει της αλλαγής που περνά/θα περάσει ο ρόλος του Μοσκοβισί στη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος. Από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του, ο Μοσκοβισί σημείωσε ιδιαίτερες προσπάθειες ώστε να θέσει εαυτόν στο πλευρό της Αθήνας και βάζοντας«ασπίδα» στις γερμανικές αξιώσεις που έθετε το Βερολίνο -και ειδικότερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- προς την ελληνική κυβέρνηση.

Το παραπάνω αφήγημα φαίνεται πως δέχεται μια στροφή 180 μοιρών, από τη στιγμή που ο νέος Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κάνει κουμάντο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και από τη στιγμή που έχει φανερώσει πως δεν πρόκειται να κοντραριστεί με τη Γερμανία για το ποιος είναι το «αφεντικό» στη διαχείριση της κρίσης που βιώνει η Ελλάδα.

Δεδομένου του ότι το Ελιζέ δεν επιθυμεί (ή δε θέλει) να κοντράρει το Βερολίνο για τη Ελλάδα, εύλογα προκύπτει η απορία σχετικά με το ποια γραμμή θα ακολουθήσει ο Επίτροπος Μοσκοβισί στους επόμενους μήνες και αφού ολοκληρωθούν οι γερμανικές εκλογές. Έχοντας λάβει θέση υπέρ της σημερινής κυβέρνησης και καθ' όλο το διάστημα της παραμονής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην εξουσία, ο Γάλλος Επίτροπος βρίσκεται αντιμέτωπος με την ατζέντα που ο ίδιος θέλει να εκπροσωπήσει και με την ατζέντα που το αξίωμα του τον ορίζει να ακολουθήσει.

Δηλαδή, από τη μια η λογική που εκφράζει ο Μοσκοβισί και άλλοι κύκλοι εντός της ΕΕ (περί χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας) και από την άλλη, η θέση των Βρυξελλών (βλ. Γερμανία) περί τήρησης των συμφωνηθέντων όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί στο δημοσιονομικό σύμφωνο «Ευρώπη 2014-2020».

Ενδεικτικό των παραπάνω είναι και οι δηλώσεις που έκανε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σχετικά με την «ισότιμη και δίκαιη κατανομή του βάρους του ελληνικού προγράμματος».

«Επειδή ο πρόεδρος Γιούνκερ ήθελε να κατανεμηθεί ισότιμα το βάρος του προγράμματος, προχωρήσαμε στην αξιολόγηση του κοινωνικού αντίκτυπου του τρίτου πακέτου βοήθειας, πριν την οριστικοποίησή του, τον Αύγουστο του 2015» ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, η Επιτροπή ζήτησε μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να διατυπώσει συστάσεις, υπό το πρίσμα των βέλτιστων ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών» εξήγησε, παράλληλα.

Αν σου άρεσε κάνε