Η οικονομία εγκλωβισμένη σε πολιτικά παιχνίδια
H κυβέρνηση ασχολείται με πολιτικά «μαγειρέματα«, αφήνοντας σε δεύτερο ή καλύτερα τελευταίο πλάνο την οικονομία. Κάθε ημέρα πολιτικής αβεβαιότητας που περνά, όμως, είναι μία χαμένη ημέρα για την οικονομία.
Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στις μικροπολιτικές της σκοπιμότητες και μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, ρίχνει το βάρος της στην δημιουργία πλειοψηφίας για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Αδιαφορεί για την πορεία της οικονομίας, των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, η προώθηση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση να πάρουμε «καλό βαθμό» στην πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.
Οι ξένοι επενδυτές βλέποντας ότι μετά την ψήφιση μία νέας «μπαλωμένης» κυβέρνησης δεν θα λαμβάνονται αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις, ή για ιδιωτικοποιήσεις και ότι θα κυριαρχήσει ένα κλίμα παροχών απέχουν από κάθε επένδυση στην ελληνική οικονομία.
Από τα μνημόνια …βγήκαμε, αλλά την ερχόμενη εβδομάδα έρχονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών για να συντάξουν την πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας τους ως προς τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης αναφορικά με τις δεσμεύσεις της. Θα ελέγξουν εάν η χώρα μας τήρησε τη συμφωνία για την ολική αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, καθώς και τη γενικότερη πορεία των δημοσιονομικών στόχων του Προϋπολογισμού.
Η έκθεση αυτή θα είναι καθοριστική για το αν οι Βρυξέλλες θα αποφασίσουν την επιστροφή των 700 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που παρακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά θα δοθεί και ένα σήμα προς τις αγορές.
Είναι σημαντικό να τηρηθεί το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να υπάρξει εφαρμογή σε πολλούς τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας και είναι σημαντικό να έχουμε θετική αξιολόγηση τον Μάρτιο. Μία καλή έκθεση θα ήταν το… διαβατήριο για έξοδο στις αγορές και μία καλή αφορμή ώστε να αποδεσμευθούν τα κέρδη της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ.
Η έλευση των δανειστών στην Αθήνα στις 20 Ιανουαρίου είναι σημαντικός σταθμός για την φετινή χρονιά.
Οι δύο πλευρές θα εστιάσουν στα κόκκινα δάνεια, στις αλλαγές στο δημόσιο, τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους και στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς μέρος αυτών των εισπράξεων θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων που έχει φέτος η Ελλάδα.
Από τα κύρια θέματα θα είναι τα «κόκκινα» δάνεια και τον διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Από τις διαπραγματεύσεις θα κριθεί και το επίδομα ενοικίου ή στεγαστικού δανείου με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Τα αποτελέσματα της 2ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα αποτυπωθούν στην έκθεση που θα δοθεί 27 Φεβρουαρίου 2019 στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συζητηθεί στην σύνοδο της ευρωζώνης της 11ης Μαρτίου όπου η χώρα θα έχει κεντρική θέση σε αυτή την ατζέντα