Εκλογές τώρα ζητούν αγορές και επενδυτές
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στη συνέντευξή του σχεδόν σίγουρος ότι έχει τους «151», για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και να παραμείνει ακόμη για κάποιους μήνες στην κυβέρνηση.
Εάν αυτό αποδειχθεί αληθές, τότε θα έχει μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις διεθνών αναλυτών στον γερμανικό Τύπο, οι οποίοι ζητούν να στηθούν άμεσα κάλπες, για μην χαθεί το πρώτο εξάμηνο και ουσιαστικά όλο το 2019.
Η αναμονή θα είναι κυρίαρχη έως τη στιγμή της προκήρυξης των εκλογών, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, έτσι ώστε να ανακοπεί ο κατήφορος της οικονομίας.
Όσο καθυστερούν οι εκλογές, τόσο θα αυξάνονται οι κίνδυνοι για την οικονομία και κόπωση στους επενδυτές, ενώ το πάγωμα deals και ιδιωτικοποιήσεων θα παγιώνεται.
Πλέον το πολιτικό σκηνικό περιπλέκεται, ειδικά μετά το αιφνίδιο «ψύχος» στις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, το αβέβαιο του σημερινού ραντεβού, αλλά και την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.
Οι πολιτικές εξελίξεις των επόμενων ωρών αναμένεται να καθορίσουν εκτός από την ανθρωπογεωγραφία των κοινοβουλευτικών ομάδων και το χρόνο των εκλογών, ειδικά αν δεν επιβεβαιωθούν οι διαβεβαιώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπάρχει πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών και για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για ενδεχόμενη πρόταση μομφής από πλευράς ΝΔ.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα πάντα με τις διαρροές από Κουμουνδούρου, αυτές οι δύο πλειοψηφίες έχουν διαφορετικά πρόσωπα, καθώς κάποιοι δεν ψηφίζουν την συμφωνία των Πρεσπών και δίνουν αν χρειαστεί ψήφο εμπιστοσύνης.
Τα σενάρια θέλουν τον Μάρτιο και τον Μάιο ως μήνες με αυξημένη πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Έτσι και αλλιώς οι εκλογές όποτε και να γίνουν θα κλείσουν τον καταστροφικό κύκλο διακυβέρνησης της χώρα από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και θα ανοίξουν έναν νέο κύκλο με την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας.
Οι εκλογές για αρκετούς διεθνείς αναλυτές, όπως η Citigroup , είναι ένα θετικό σημείο για τη χώρα και την ελληνική οικονομία , καθώς η επικράτηση μίας φιλελεύθερης κυβέρνησης θα είναι πιο φιλική προς την αγορά και τις επιχειρήσεις από ότι ο σημερινός συνασπισμός και θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα στις αγορές με ανεκτό, για την οικονομία, κόστος.
To spread των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά είναι μεγαλύτερο από την περίοδο του 2010 που ξέσπασε η οικονομική κρίση!
Ένα στοιχείο που δείχνει τη δυσκολία εξόδου στις αγορές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως αυτό το εγχείρημα είναι το μεγάλο στοίχημα, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του κατά τη φετινή ΔΕΘ: « O κίνδυνος για την πατρίδα μας δεν έχει περάσει. Όσο η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές, η θέση της παραμένει εξαιρετικά επισφαλής. Αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα, οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».
Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει θέσει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, μέσω ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος μεταρρυθμίσεων, που θα πείσει εταίρους και αγορές ότι η επόμενη κυβέρνηση εννοεί αυτά που λέει και θα τα κάνει πράξη.
Εφαρμόζοντας ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό σχέδιο με βασικούς άξονες τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, γη επόμενη κυβέρνηση θα οδηγήσει σε αύξηση του πλούτου της χώρας και θα εξασφαλίσει την πραγματική έξοδο από τα μνημόνια και την ασφαλή χρηματοδότηση της Ελλάδας.