Παραδοχή Τσακαλώτου: «Θα βάλουμε… χέρι στο μαξιλάρι ασφαλείας»
Η κυβέρνηση δια στόματος του Ευκλείδη Τσακαλώτου παραδέχθηκε ότι σκέφτεται να «βάλει χέρι» στο «μαξιλάρι ασφαλείας»!
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με ένα ποσό από το μαξιλάρι ασφαλείας μπορούμε να αγοράσουμε χρέος είτε του ΔΝΤ, είτε της ΕΚΤ, είτε και των δύο, που είναι ακριβότερο».
Καθώς δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα στις αγορές, δανειζόμενοι με ανεκτά επιτόκια, προκαλούν εκτός των άλλων άγχος στο οικονομικό επιτελείο. Ο κ. Τσακαλώτος σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επανέλαβε το γνωστό μότο: «Μπορούμε να επιλέξουμε πότε θα βγούμε στις αγορές».
Κάποτε πίστευαν ότι οι αγορές θα χορεύουν στον ρυθμό τους, τώρα δείχνουν να πιστεύουν ότι οι αγορές μας παρακαλούν να μας δανείσουν και εμείς τους κάνουμε… νάζια.
Ο υπουργός Οικονομικών αφού πρώτα «κάρφωσε» την αντιπολίτευση, στη συνέχεια άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να «βάλει χέρι» στο περίφημο «μαξιλάρι ασφαλείας».
«Χάρη στο cash buffer, είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιλέξουμε πότε θα προσφύγουμε στις αγορές», είπε ο ίδιος.
Η καθυστέρηση εξόδου στις αγορές προκαλεί την εντύπωση ότι τελικά η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να βάλει «χέρι» στο μαξιλάρι ασφαλείας των 24 δισ. ευρώ, οδηγώντας έτσι το κόστος δανεισμού στα… ύψη.
Μετά το «πάρτι» της γραβάτας, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν στα ύψη, ενώ τα πολιτικά μηνύματα της κυβέρνησης έχουν κρατήσει κλειστή την πόρτα της εξόδου στις αγορές.
Το spread κλιμακώνεται, αποδεικνύοντας ότι οι υψηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν οφείλονται στις εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά στις μεγάλες αδυναμίες της εγχώριας οικονομίας.
Συγκεκριμένα, τo spread των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά είναι μεγαλύτερο από την περίοδο του 2010, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, ενδεικτικός παράγοντας της δυστοκίας για την έξοδο στις αγορές.
Την ίδια ώρα, το διεθνές περιβάλλον είναι ευμετάβλητο και μάλλον θα γίνει αρνητικό, κάτι που θα έχει και αυτό επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού.
Ιδιαίτερα καθησυχαστικός όσον αφορά την ελληνική οικονομία και τα κόκκινα δάνεια εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζοντας -αναφερόμενος στις τράπεζες- ότι δεν χρειάζεται πανικός.
Όμως όσο η κυβέρνηση καθυστερεί να δώσει μία πειστική λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων τόσο η έξοδος στις αγορές θα μοιάζει άπιαστο όνειρο, όπως άλλωστε και η ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Λίγο περισσότερα από 7 δισ. ευρώ σχεδιάζει να αντλήσει το Δημόσιο από τις αγορές μέσα στο 2019.
Το 2019 το ελληνικό Δημόσιο έρχεται αντιμέτωπο με λήξεις ομολόγων 11 δισ. ευρώ και ήδη μέσω του προϋπολογισμού το οικονομικό επιτελείο έχει προαναγγείλει «μερική χρήση» κεφαλαίων από το μαξιλάρι ασφαλείας των 24 δισ. ευρώ.
Ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει να αντλήσει ποσό έως επτά δισ. ευρώ από τις αγορές, μέσα από την έκδοση ομολόγων, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε στους επενδυτές.
Περιλαμβάνονται τρία σενάρια για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με ομόλογα αξίας μεταξύ τριών και επτά δισ. ευρώ (σ.σ. στο σχετικό συνοδευτικό έντυπο, ο ΟΔΔΗΧ εμφανίζεται να προκρίνει την έκδοση τίτλων πέντε έως επτά δισ. ευρώ).
Τα ομόλογα θα είναι τόσο νέες εκδόσεις, όσο και επανεκδόσεις υφιστάμενων τίτλων, ενώ παράλληλα σημειώνεται ότι το ποσό των εντόκων γραμματίων θα παραμείνει στο ύψος των 15 δισ. ευρώ.
Στα τρία σενάρια λαμβάνονται οι εξής παραδοχές για τις χρηματοδοτικές ανάγκες: Μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αποπληρωμή χρεών ύψους 11 δισ. ευρώ, τόκοι για μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος ύψους 5,6 δισ. ευρώ, και πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 7,4 δισ. ευρώ. Το άθροισμα των δυο πρώτων παραδοχών και η αφαίρεση της τελευταίας οδηγούν σε σύνολο 9,2 δισ. ευρώ.