«Μπαράζ» πλειστηριασμών το 2019 - Πάνω από 40.000 ακίνητα στο σφυρί
Οι πλειστηριασμοί πρέπει να αυξηθούν στην Ελλάδα. Αυτό είναι το μήνυμα της επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, απαντώντας, την Παρασκευή στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή.
Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), επιμένει ότι η μόνη αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, είναι η αύξηση των πλειστηριασμών στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χουντής στην ερώτησή του ζητούσε από τον SSM να αξιολογήσει το σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδας, το οποίο προβλέπει την ίδρυση ενός Οχήματος Ειδικού Σκοπού που θα ενσωματώνει λογιστικά κεφάλαια σε μορφή Αναβαλλόμενου Φόρου, παράλληλα με Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (δηλαδή, κόκκινα δάνεια), με τελικό σκοπό την τιτλοποίησή τους και την πώλησή τους στην αγορά, καθώς επίσης, τον κίνδυνο που ενέχει για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Στην απάντηση της η κ. Νουί δεν πήρε σαφή θέση για το σχέδιο της ΤτΕ και σημείωσε ότι ο SSM «διενεργεί́ σε βάθος ανάλυση του σχεδίου μεταβίβασης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων το οποίο παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν αρκετές λεπτομέρειες ώστε να αξιολογηθεί η «πιθανή αποτελεσματικότητα και επίδρασή του στα διαθέσιμα ίδια κεφάλαια των σημαντικών ιδρυμάτων», καθώς επίσης ότι οποιοδήποτε σχέδιο μείωσης κόκκινων δανείων θα πρέπει να «συνάδει με τη νομοθεσία της ΕΕ».
Όπως έχει γράψει το «Xrimaonline.gr», την ώρα που έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της προστασίας που παρέχει ο νόμος Κατσέλη, πληροφορίες αναφέρουν ότι έως το τέλος Ιουνίου προγραμματίζονται περί τις 25.000 πλειστηριασμοί και πάνω από 40.000 το 2019, συνολικά.
Από την «σεισάχθεια» που υποσχόταν η κυβέρνηση Τσίπρα το 2015 και παρά το τέλος των μνημονίων, όπως η ίδια διατυμπανίζει, περάσαμε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μάλιστα με διαδικασίες fast track.
Τα ακίνητα εκποιούνται γρηγορότερα σε νέες μειωμένες τιμές που θα κινούνται πολύ κάτω από τις εμπορικές αξίες. Ο στόχος προφανής: να βρεθούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές για να φύγουν από τα χέρια των τραπεζών και του Δημοσίου τα ακίνητα των κόκκινων δανειοληπτών και οφειλετών.
Πρακτικά όλο αυτό σημαίνει ότι αρκετοί θα έρθουν αντιμέτωποι με το δράμα των πλειστηριασμών.
Υπενθυμίζεται ότι παρά το "τέλος των μνημονίων" ισχύει κανονικά η διάταξη που προβλέπει επιτρέπονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, για τα χρέη των πολιτών προς το κράτος (εφορίες - ασφαλιστικά ταμεία).
Με άλλα λόγια το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να βγάζει μαζικά στο «σφυρί» κινητά και ακίνητα οφειλετών για χρέη από 500 ευρώ και άνω. Για την ώρα πάντως βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα για πολύ μεγαλύτερες οφειλές ενώ για επικοινωνιακούς λόγους προτεραιότητα δίνεται στα ακίνητα των επωνύμων.
Με την κυβέρνηση Σαμαρά δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, όλες οι κατοικίες έως 300.000 ήταν προστατευμένες με άλλον νόμο, εκτός του νόμου Κατσέλη.
Σήμερα επί αριστερής κυβέρνησης η προστασία της πρώτης κατοικίας βρίσκεται στον αέρα και εκτιμάται ότι χωρίς την προστασία του «νόμου Κατσέλη» ανοίγει ο δρόμος για μαζικούς πλειστηριασμούς υπέρ των τραπεζών, με αποτέλεσμα το προεκλογικό σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» να μετατρέπεται σε «κανένα σπίτι σε χέρια ιδιοκτήτη».
Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων κριτηρίων, ο ν. Κατσέλη παρέχει σήμερα προστασία στην πρώτη κατοικία σε ένα εύρος αντικειμενικών αξιών από 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως 220.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξημένη επιπλέον κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί.