Reuters: Η Ελλάδα θα επιχειρήσει 2 εξόδους στις αγορές το 2019
Πληροφορίες για ετοιμασίες της ελληνικής κυβέρνησης περί εξόδου στις αγορές που θα γίνουν σύντομα γνωστές επικαλείται το Reuters την Πέμπτη, με το εν λόγω δημοσίευμα να αναφέρει πως η Αθήνα θα επιδιώξει τουλάχιστον δύο φορές μέσα στο 2019 την έκδοση πολυετών ομολόγων.
Σύμφωνα πάντα με το Reuters, το σχέδιο δανεισμού της κυβέρνησης θα γίνει γνωστό μέσα στις επόμενες μέρες.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη και κατά τη διάρκεια της συζήτησης επικύρωσης του προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει πως το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού βρίσκεται σήμερα στο 1,73%, η μεσοσταθμική διάρκεια στα 18,5 έτη, ενώ οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης είναι από τις χαμηλότερες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικό βάρος είχε η αναφορά του πρωθυπουργού στις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του χρέους που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
Συγκεκριμένα τόνισε σχετικά: «Στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού, από τους θεσμούς, τονιζόταν ότι το κόστος αναχρηματοδότησης πρέπει να είναι κάτω από 5% με διάρκεια έως πέντε έτη. Δηλαδή ότι για να έχουμε βιώσιμη εξυπηρέτηση και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές θα πρέπει το πενταετές ομόλογο και όχι το δεκαετες, να είναι κάτω από 5%. Σήμερα έχουμε το δεκαετές στο 4,3%, ενώ το πενταετές όχι μόνο είναι κάτω από 5%, αλλά είναι στο 3,45%. Όταν επιχειρήσατε έξοδο στις αγορές βγήκατε με 5%».
Η αναφορά αυτή δείχνει πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) πιθανότατα θα επιχειρήσει να δανειστεί με πενταετές ομόλογο, ώστε να κρατήσει το κόστος δανεισμού εντός του εύρους που έχουν προσδιορίσει οι δανειστές.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρη Τσάκωνα, το σχέδιο εξόδου στις αγορές που καταρτίζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους περιλαμβάνει τα εξής:
- Την ανακύκλωση τεσσάρων εκδόσεων εντόκων γραμματειών με διάρκεια 52 εβδομάδων.
- Νέα σειρά νέων ομολογιακών εκδόσεων σταθερού επιτοκίου με κομβικές διάρκειες, που θα συμπληρώνουν τα κενά του φάσματος λήξεων του ελληνικού χαρτοφυλακίου χρέους.
- Τη διαχείριση υφιστάμενων υποχρεώσεων χαρτοφυλακίου χρέους (ΔΝΤ), κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων προγραμμάτων που έλαβαν χώρα στο πρόσφατο παρελθόν.
- Τη διατήρηση του συναλλαγματικού κινδύνου στα σημερινά ελάχιστα επίπεδα για τα δάνεια εκτός ευρώ και η βελτίωση της αναλογίας χρέους σταθερού επιτοκίου στο σύνολο του χαρτοφυλακίου.
- Οι στόχοι της εκδοτικής πολιτικής του Δημοσίου για το έτος 2019, αλλά και μετέπειτα, θα προσανατολιστούν σε ομολογιακές εκδόσεις με υψηλή ρευστότητα και όγκο, στη διατήρηση μίας αντιπροσωπευτικής καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων αναφοράς, καθώς επίσης και στη συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία του Δημοσίου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Στη βάση αυτή ο ΟΔΔΗΧ θα εκδώσει το 2019 νέο χρέος έως 7 δισ. ευρώ, ήτοι όσο το χρέος που ωριμάζει την επομένη χρονιά.