ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: 29+17 μέτρα εξόντωσης φορολογουμένων και συνταξιούχων
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται πως θα προστάτευε τους φτωχούς και τους συνταξιούχους και θα μείωνε τη φορολογία. Ωστόσο, συνέβη το αντίθετο, όπως επιβεβαιώθηκε και από το χθεσινό μπρα-ντε-φερ στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός «πανηγύρισε» ότι κατάφερε να αποτρέψει την περικοπή των συντάξεων, αλλά «ξέχασε» τις 17 παρεμβάσεις- μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του, «κόβοντας» τις αποδοχές των συνταξιούχων.
Με το νόμο Κατρούγκαλου, ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε τους νέους συνταξιούχους σε χαμηλότερες συντάξεις. Ενδεικτικοί οι αριθμοί: με τα δύο πρώτα μνημόνια οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 7,4 δισ. ευρώ, επί ηγεσίας Τσίπρα κατά 10 δισ. ευρώ!
Τα στοιχεία του Δικτύου για τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων είναι αποκαλυπτικά:
- Περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο), «βουλιάζουν» στη φτώχεια.
- Παρατηρείται «εξαφάνιση» των επικουρικών συντάξεων, καθώς οι επτά μειώσεις σε σχέση με την αρχική σύνταξη (πριν από τις μνημονιακές περικοπές) αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 78%.
- Σχεδόν 1.200.000 συνταξιούχοι ζουν με κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ, ενώ άλλοι 962.466 συνταξιούχοι λαμβάνουν μηνιαίως από 500 έως 1.000 ευρώ! Δηλαδή από το σύνολο των 2.892.000 συνταξιούχων, οι 2.150.000 (ποσοστό 74%) είναι υποχρεωμένοι να τα βγάλουν πέρα με συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται στα 722 ευρώ τον μήνα, η μέση επικουρική σύνταξη διαμορφώνεται στα 170 ευρώ μηνιαίως, ενώ το μέσο μέρισμα των συνταξιούχων του Δημοσίου φτάνει τα 97 ευρώ τον μήνα.
Μεταξύ των 17 μέτρων κατά των συνταξιούχων είναι και τα εξής:
- Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και θέσπιση οικονομικών αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση.
- Η αύξηση των εισφορών υγείας στις κύριες συντάξεις από το 4% στο 6% και η επιβολή εισφοράς υγείας 6% στις επικουρικές συντάξεις, μέτρα που έφεραν περικοπή του καθαρού εισοδήματος των συνταξιούχων κατά τουλάχιστον 700 εκατ. στη διετία 2015-2016.
- Η κατακρεούργηση του ΕΚΑΣ με στόχο την τελική εξάλειψή του.
- Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που εκδόθηκαν ή θα εκδοθούν μετά τον Μάιο του 2016 (νόμος Κατρούγκαλου) με αποτέλεσμα τη μείωσή τους κατά τουλάχιστον 20%
- Η κατακόρυφη μείωση στις καινούργιες συντάξεις χηρείας.
Η φορολογική λαίλαπα
Η φορολογική λαίλαπα που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέστησε την Ελλάδα, πρωταθλήτρια κόσμου στις αυξήσεις φόρων το 2017, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ.
Στον μεγαλύτερο φορομπήχτη αναδεικνύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φτάνοντας τους Έλληνες στα όρια τους. O Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν ανακαλύψει (!) και έχουν αυξήσει 29 φόρους, φτάνοντας στα όριά τους φορολογουμένους, οι οποίοι για το 2017 έπρεπε να δουλεύουν 203 ημέρες, μόνο για να πληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος!
Υπό το βάρος της υπερφορολόγησης τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξάνονται με ρυθμό πέντε φορές υψηλότερο σε σχέση με τις παλαιές οφειλές που εισπράττονται.
Στα χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα έχουν υπάρξει 29 φορολογικές αυξήσεις και επιβολή νέων φόρων.
Μερικοί από αυτούς είναι:
-Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από 23% σε 24%.
-Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για τον φόρο εισοδήματος αυξήθηκε από 42% σε 45%.
-Ο φόρος αλληλεγγύης αυξήθηκε από 2,8% σε 10%.
-Τα εταιρικά κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 29% αντί για 26%, τα μερίσματα με 15% αντί για 10%.
-Ο φόρος βενζίνης αυξήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα κατά τρία λεπτά ανά λίτρο, και στο ντίζελ οκτώ λεπτά ανά λίτρο.
Όμως, οι φορολογικές αυξήσεις δεν έφεραν περισσότερα έσοδα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χρησιμοποιεί πολλή φαντασία για να σκεφτεί νέους φόρους. Όπως η επιβολή 10% ειδικό φόρο επί της συνδρομητικής τηλεόρασης.
Εκτός από τον φόρο προστιθέμενης αξίας, τα σταθερά τηλέφωνα και τα τέλη Διαδικτύου χρεώνονται με επιπλέον 5%.
Φόρος στον καφέ αύξηση την τιμή του κιλού μέχρι και τέσσερα ευρώ και η τιμή ενός ποτηριού καφέ αυξήθηκε περίπου 20 λεπτά του ευρώ.
Επειδή πολλοί καπνιστές μετακινούνται σε ηλεκτρονικά τσιγάρα για λόγους υγείας ή λόγω των υψηλών φόρων καπνού, το Υπουργείο Οικονομικών συγκεντρώνει και τα χρήματα εκεί: το υγρό φορολογείται με ένα ευρώ ανά 10 χιλιοστόλιτρα.
Από την 1η Ιανουαρίου 2018, ο υπουργός Οικονομικών Οικονομικών επέβαλε φόρους στην αγορά κινητών τηλεφώνων, tablet, φορητών υπολογιστών και προσωπικών υπολογιστών με ειδικό φόρο 2%.
Από το 2018, ο πρωθυπουργός Τσίπρας φορολόγησε και τους τουρίστες με «φόρο διανυκτέρευσης».
Ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου, η χρέωση είναι μέχρι τέσσερα ευρώ την ημέρα.